論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

曾蔭權表明不會撤銷外傭稅,勁嬲!搵班中產開刀,不知所謂. 把幾火......

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

其實我好想講,我唔係中產,我係低下層,我信錯董伯伯走去買樓!香港教育制度有問題成日改,我對佢(教育)無信心,要另外每日俾幾仟蚊个仔出外学習(英文、普通話、學琴....)!我宜家返工日日對住个清潔亞嬋,佢日日同我講股票經,人哋住公屋有閒$炒股賺$,我就日日返工俾客鬧!上天真係唔公平...:tongue: :tongue: :tongue:

yuk hei mun

原文章由 loy211 於 07-10-18 10:10 發表
曾蔭權表明不會撤銷外傭稅,勁嬲!搵班中產開刀,不知所謂. 把幾火......

大宅

我夠唔係中產啦, 兩公婆要出嚟揾食, 又冇人湊细佬, 唔請工人, 咪好似個D父母成日留底D細佬單獨喺屋企囉
:-D :-D :-D

大宅

Our CE Mr. Tsang does not need to hire overseas domestic helper, therefore he does not care about the levy. Unless we can vote for our own CE and 'vote-out' those who do not listen to us, he will never listen to our opinion. Let's vote out those councillors (no matter district council or legislative council) who say we are not really for direct voting for CE and legislative councillors in 2012.

原文章由 loy211 於 07-10-18 10:10 發表

大宅

我都唔係中產, 兩公婆要搵食無辦法先請工人湊bb, 咩呀400蚊對我地黎講好緊要架, 咩比得起呀... 把幾火

一係咁囉, 我再生多幾件, 叫埋老公齊齊唔好做野, 一家人拿綜援囉, 曾生比得起嘛! 你吹我唔脹呀

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

越來越憎阿曾生,點解係都要我地班僱主每用比 $400,但又冇得扣稅架喎,如果有人揍我都唔洗請工人啦,請佢地番黎又要睇佢地面色,有咩事又保障佢地先,係咪我地好蝦 d 呀,請工人唔代表我地好有錢架,我地又要供樓、水、電、煤、小朋友既日常開支、請工人,已經洗得 8899 啦,係咪要我地個個都唔做野,去攞綜援你至開心呀,時時叫人生 3 個,點生呀,家下我得一個都咁呀,唔該講野之前用下個腦至講啦,學你咩司機、工人全部都係政府比架 :tongue:

[ 本文章最後由 esmehouse 於 07-10-18 12:05 編輯 ]
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

所以大家企出黎啦, 淨係係度呻有鬼用咩, 要make noise就要支持下 28/10既遊行!

複式洋房

曾突手有仔有新煲,鬼唔望佢D孫比2外傭虐待:tongue:

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hi,

yes!!:tongue: :tongue: :tongue:

yuk hei mun

原文章由 esmehouse 於 07-10-18 12:00 發表
越來越憎阿曾生,點解係都要我地班僱主每用比 $400,但又冇得扣稅架喎,如果有人揍我都唔洗請工人啦,請佢地番黎又要睇佢地面色,有咩事又保障佢地先,係咪我地好蝦 d 呀,請工人唔代表我地好有錢架,我地又要供樓、水、電、煤、小朋 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我都唔係中產, 我係低下層既再低一級, 我好窮無錢架, 曾生唔齪你放過我地啦.
[img][/img][img align=left

大宅

好媽媽勳章

鬼咩,早排佢屋企請管家定工人,由正苦幫佢請,好似差不多兩皮嘢個月,又要有响大富人家道做嘅經驗!比個印印佢吖,激到佢嘔血(香港血)la!
?-(

禁止訪問

大宅

佢話D外傭僱主比得起$400,真係
你估我想請工人咖!又要返工搵錢,咁個仔邊個湊呀?請工人唔代表有錢咖!!!唔返工又唔得,唔請人湊仔又唔得,你估好開心呀!日日返工都驚工人對個仔唔好,請個工人第一日就想你炒佢,咁我地D僱主又點呀?又要請假湊仔,又要快快手搵工人,又要比一個月通知金,又要比機票。

我地D錢都係辛苦賺返黎,唔係印影機print出黎咖!

子爵府

醒目開學勳章

大家覺得唔關你地事咩?

請好好考慮清楚,我地外傭僱主被定位為商業單位,用個人身份證申請外傭後被逼同商家一樣交$400徵款/月,但係大家要清醒,商家係可以將外勞員工整份薪金報稅,而我地呢群外傭僱主就唔得,28/10/2007由家傭版義工搞遊行,係向正苦申訴現時政策上對外傭僱主所定立的不公平合約同條例,希望大家唔好再搵籍口唔行出o黎,機會只得呢次,我地要正苦關注,就要人數多,得幾十個人,真係搵鬼啋我地?!

大家睇番外傭出來遊行,閒閒地幾千 點解我地資訊咁發達,反而唔及佢地咁團結?唔怪得之呀曾生理直氣壯話唔cut 徵款,玩下手遲D加價添喎?

希望大家站出來一齊用團結話俾曾生知我地反對法例上不公之餘仲要取消徵款。

首頁

尾頁

跳至