懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位08年2月的媽咪,有無為到好近農曆新年生BB而有D煩惱呢?

大宅

係啊,農曆立春之後就係下一個生肖。

大宅

未開始買,因為有朋友會比dBB野我,所以遲小小至開始買。12月度,好似話永安會有大減價,到時再去逛逛。
大家係咪已經知道BB性別啦?

大宅

原文章由 ivytse_20002000 於 07-10-19 00:55 發表
我預產期係2月14日, 會係法國醫院生, 我已經買左幾個奶樽,消毒煲, 有d朋友俾左張bb床和車, 仲有好多野仲未買丫, 一有時間去睇下先
醫生照到係女, 可以同佢扮靚靚lu .. 依家係度諗緊點放產假好呢 ? 前1後9丫 ...

ivy
如無記錯,應該唔可以放前1後9,最多前2後8。

大宅

原文章由 temis@.@ 於 07-10-21 17:21 發表
HI,各位~
我係第二胎喇~
其實我預產期係3月5號架,但因為今胎都係開刀~
所以會早2個星期,希望大家歡迎我啦~

當然歡迎你啦,分享是沒界限的。

大宅

原文章由 siuyauyau 於 07-10-22 08:55 發表
hihi~~

我既預產期係1/2,我咩都未買呀,諗住呢個月永安減價先去買呀,因為唔想d野堆住係屋企呀!!!

siuyauyau,

永安開始減價了嗎?我真的要去看看啦!

大宅

唔知大家開始有以下的反應未?
我呢幾晚瞓到半夜,雙腳盤骨的位置會痛,仲痛到醒。
而雙手又會瞓到麻痺,總之無覺好瞓。:-(

大宅

宮縮驚魂

以下是我這兩天的經歷。星期六早上去了永安逛逛,由一開門逛至中午1:45。因為想在大華酒店吃自助下午茶,所以在附近餐廳吃點東西,然後再吃tea Buffet。怎知道4:30開始,我的肚子突然痛起來,可是痛不過一分鐘便停下來,後來又再痛。如是者過了一會兒,我開始看錶,三分鐘痛一次。起初我不大為意,吃完便乘車回屯門。可是痛沒有停過,直到凌晨2點幾,call了白車入屯門醫院。最後今天早上11點幾出院。
究竟發生什麼事?根據醫生和姑娘解釋:我的痛不是危險性的宮縮,而是因為bb越來越大,子宮的肌肉被擴大,因而令肚臍兩側的韌帶被拉。還有因為bb胎動多了,也會令我們感到不適。
由於我上一胎在 20周時,不知因何緣故而子宮頸開至兩度。躺了一個星期醫院,最後還是自己了穿水,然後胎兒因早產而夭折。所以,我對宮縮特別敏感,害怕會.......
各位準媽媽,如果你肚子有收縮,而且肚臍之上是硬硬的,但同時感覺不到BB在郁動,肚痛只維持數十秒至一分鐘,而每次肚痛之間停頓的時間都是有規律,那要小心,可能是有危險性的宮縮。相反,你痛的位置在肚臍之下,而同時你感覺到bb在肚裏郁動,那就是不帶危險性的宮縮。當然,不放心的話,最好是入醫院檢查,小心為上。
祝各位準媽媽順順利利,馱b馱到最尾。

[ 本文章最後由 katowen 於 07-10-29 22:49 編輯 ]

大宅

原文章由 pi_pi 於 07-10-30 21:27 發表
各位媽咪甚麼叫飲糖水

Hi pipi,
飲糖水即係測試妊娠糖尿病的方法。在測試日前一晚的午夜12後至測試前不准飲食,到測試當天抵達醫院後,院方會先為你抽一次血,然後飲一杯濃度頗高的糖水,兩小時內如果沒有嘔出糖水的話,就會幫你抽第二次血。但如果在兩小時內嘔過,無論你嘔了多小,都要改天再做。

大宅

原文章由 tiktiktmlkl 於 07-11-1 12:45 發表
我預產期2月12係廣華生,我想生老鼠仔
因為同我一樣MA
不過我到依家個肚仲好細個,見人地D肚個個都好大,好羨慕,成日覺得自己好吾正常咁...

肚細唔緊要,最重要細bb size 無問題,個肚無咁大唔駛咁論盡添。

大宅

各位二月準媽媽:
天氣轉涼又乾燥,記得著夠衫,飲多d水,小心身體呀!

大宅

原文章由 hitomiykk 於 07-11-4 01:54 發表
我係第一胎...依家24w...預產期係2月23日...我想問個肚唔大...係唔係唔等如小b size 細架?

呢個都唔一定,你可以係下次產檢時問問醫生BB屬於哪種size。有些人肥係自己度肚大,但bb細。

大宅

原文章由 dudu19812002 於 07-11-15 01:06 發表
入左院2日,我終於都back喇~~~

你沒事嘛?為什麼要入醫院呢?

大宅

大家飲左糖水未?我十二月中飲第二次啦!

大宅

原文章由 cecily88 於 07-11-22 17:57 發表
我早幾日已經飲咗,上次妳failed嗎? 點解要飲第二次?

因為我係高齡產婦,所以在十幾周時飲左第一次,十二月再飲第二次囉!

大宅

原文章由 maggiechan 於 07-11-24 09:44 發表
什麼是飲糖水呀?

飲糖水是測試孕婦有沒有妊娠糖尿病的方法,通常在政府醫院會做的測試。你已經29周了,你還未飲糖水嗎?

[ 本文章最後由 katowen 於 07-11-25 20:29 編輯 ]

大宅

飲完糖水啦

今日終於飲完第二次糖水啦,我估應該合格,唔駛再飲。飲糖水唔辛苦,無得食野先辛苦。:-(
各位準媽媽,距離bb出世的日子愈來愈近啦!大家的身體變化得大嗎?我個肚就已經好大啦,d人成日以為我生得添!

大宅

令人感動的胎動

自從感覺到胎動後,每日都小心留意 bb得郁動清況。之前成日聽人講,bb郁的時候點樣係個肚度伸你一腳,點樣突左個拳頭出來。雖然我仲未見到突拳頭,但係呢兩日bb好明顯咁由本來係肚臍以下郁,變左係肚臍以上郁多。前晚,我坐係sofa見度bb係個肚裡面左走右走,肚皮不停地震,有時右邊肚皮會起伏不定。我望住個肚,不期然笑左出來黎。同時我亦覺得好感動,生命真係奇妙!

大宅

原文章由 stella789 於 07-12-19 15:35 發表

係呀...我都係咁呀!!!我而家都差不多33週,都好似你咁暫時未見到bb個拳頭仔,但呢排佢既郁動同之前真係唔同,佢會響我肚皮兩邊震動幾次,我見到咁都忍不住笑出來,生命真係好奇妙!! ...

呢d就係做媽咪的專利,個日我叫我老公睇下bb郁得幾得意,點知佢睇左一陣話:係囉,係度郁囉。佢一d都唔識笑,比佢吹漲

大宅

我個bb已經掉左頭

今日去完廣華產檢,醫生話我個bb已經掉左頭。由於我有子宮頸鬆的問題,佢話可能隨時早產,姑娘叫我快d執好走佬袋。

首頁

尾頁

跳至