想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

近排眼見很多 jm 得了 pcos ,其實我也是一份子,明白求孕過程相當困難,以下係我個人愚見,希望幫到 pcos 的你

當然緊記pcos 要少食澱粉質好重要,體重控制,我就係有 pcos (4年) + 甲亢 (10多年),試左3年半都唔得,然後趁還有 9 個月就見 公症QM不育科,我必須控制 BMI 28 以下才收我症,那就利用 6 個月 由 BMI 31 減到 BMI 27 ......亦由 9 個月唔識自己嚟M变成最後3個cycle能自然嚟M及排卵,我之前玩紅D成3年都未試過深色的,最後 3 cycle是有排卵深色的.........

我即6個月共減 10 kg.........當中無服中藥,我果時只服Metformin每日 500mg x 2粒
(當時私家不育科e生叫我服Metformin,我心諗我又無糖尿症為何要食此藥,以及很多jm pm我話食糖尿藥有無對準備及懷孕中有影响,我在種種多疑下問過我內分泌科 e 生(e我甲亢的但他是糖尿科權威),他說對準備及懷孕中無影響及一般人最多可每天服 500mg x 6粒,而我只每日服2粒,當時我只服左差不多2 個月就有阿B),

當然最緊要係至少每日跳多燕 30 mins、一星期跑街45mins x 2次 及一星期內有4晚食沙律晚歺 (粟米、紅腰豆、青瓜絲及蕃茄粒 ) ,其餘早及午餐正常照食法.........

開始時頭 1 星期係好難捱,但別忘記以上都是對你 pcos有幫助,我和另一 pcos 朋友 (她試左5年,曾連續服中藥1年都唔得 ),最後,我倆竟可自然懷孕 (她BB細我BB兩個月) ,我和她最後得出結論係只要你肯做運動及飲食管理加糖尿藥幫助下,因運動可加速血氣循環 (因未運動前M嚟係有血塊及偏瘀色的,但自從運動後無血塊及鮮色的) 及你可自然排卵及卵的質數靚,那有利受精及著床......

後話 :我在 bingo 前2個月,我 c6 的精子型態少於1%,基本上很難自然成孕,但我仍買GxC茄紅素及蠔皇素俾佢食,可能就在以上各項配合下,我在夠期睇 公症QM 前 2 個月,我就成功自然懷孕了,而家 31 w,阿B一切正常

此link係令大家加深暸解 pcos
http://www.healthwomen.com.tw/pcos.htm

我點解打咁多段文字,因我是過來人,希望我以上的經驗能夠幫到有 pcos ,甲亢及心急想有BB 的你......
雖然求B過程係艱辛,但有卵未為輸,記得做運動....加油努力!

最後祝各位求孕如願

carsonbabe    發表於 15-5-20 15:31
momomiffy  Thank you  發表於 14-5-19 21:06

大宅

畀面勳章

回覆:【給多囊 pcos 的你】

祝願各位 ee 能夠成功有BB及大小平安

別墅

15週年勳章

日日運動已經唔簡單,仲要4晚沙律餐,真係好有毅力呀!

大宅

回覆:苡晴 的帖子

多謝你

子爵府

苡晴,首先多謝妳,妳的資料既有效,更為我們帶來正能量。祝福bb痴實妳,健康快樂成長。

民房

多謝你的分享呀 我本身都有多囊 依家仲努力緊
要走呢條路真係好辛苦

男爵府

謝苡晴分享,我都係甲亢+多long
努力咗十年,諗返之前做完腹腔鏡都有做運動宜家阿女歲半,想生多個!!
大家加油喔

大宅

多謝你呀!

大宅

即係超重會令我地難受孕?我以前經期好準..但呢兩年重左成15kg...呢幾個開始月經期好唔穩定...前兩個月36天,上個月23天,今個月過左35日都未黎...

雖然我未結婚,但都快喇...好怕日後難有bb ..呢排開始做運動,但我介口介唔足,成日偷食...所以未有顯著效果...加上人大左...真係無以前咁易減磅...心情好差

大宅

我都有多囊,就比較好彩,食一次排卵藥就中左

大宅

引用:即係超重會令我地難受孕?我以前經期好準..

原帖由 halen 於 14-05-20 發表
即係超重會令我地難受孕?我以前經期好準..但呢兩年重左成15kg...呢幾個開始月經期好唔穩定...前兩個月36天 ...
我之前睇e生他都叫我減肥,控制体重,點都有影響。只要瘦返就好好多。我都係m遲到。

大宅

畀面勳章

引用:即係超重會令我地難受孕?我以前經期好準..

原帖由 halen 於 14-05-20 發表
即係超重會令我地難受孕?我以前經期好準..但呢兩年重左成15kg...呢幾個開始月經期好唔穩定...前兩個月36天 ...
e生話如超磅及經期唔準的Jm,如能減掉現時體重的10%,便能恢復正常排卵。

大宅

畀面勳章

引用:我都有多囊,就比較好彩,食一次排卵藥就中

原帖由 cici88hk 於 14-05-20 發表
那你真幸運的
因我當中分別連服2次療程,前後共12個CYCLE排卵藥都唔得(連紅d都無反應),又試過密密Do,服中藥一年,坊間偏方等等,總之百出奇招試左幾年都失敗

大宅

BK Milk勳章

引用:我都有多囊,就比較好彩,食一次排卵藥就中

原帖由 cici88hk 於 14-05-20 發表
想問你點安胎呀?

大宅

謝謝妳!想問:我都系多long, 但我唔肥,如果只做運動,不吃減肥餐,不知對多long有無改善呢?!

大宅

畀面勳章

引用:謝謝妳!想問:我都系多long, 但我唔肥,如

原帖由 Aprilbaby 於 14-05-24 發表
謝謝妳!想問:我都系多long, 但我唔肥,如果只做運動,不吃減肥餐,不知對多long有無改善呢?!

...
我另外位朋友就係唔肥,之前係O運動,最後都只是靠運動大約半年而自然懷孕(佢仲要之前試過5年都唔中)!!

所以我同佢嘅結論係只要肯運動,身體機能,整體循環漸漸好起來才有機會成功!

eng628  認同,我也是多囊十幾年,運動+每日多吃不同蔬果,一次排卵丸+糖尿藥就中寶  發表於 14-5-31 22:16

大宅

對呀,運動真係好重要。

複式洋房

多謝你既分享,我而家都跟緊營養師減肥呀!希望成功啦。

男爵府

複式洋房

回覆:苡晴 的帖子

多謝你嘅分享! 令我喺減肥路上多一份堅定!

我都祝願bb 精靈可愛,身體健康,快高長大!

首頁

尾頁

跳至