單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我30歲,離婚了,有個7歲囡,前夫一直有比錢我兩母女,離婚後我識咗個男人,佢都離咗婚,大我十幾年,佢有一個仔讀中學既跟佢,我地拍拖一年,佢都好鍚我,但我冇公開我地既關係,我冇同我爸媽講,最近佢想我公開我地既關係,又想我去見佢個仔,但我覺得自己未ready,又怕比人講,又怕佢仔唔喜歡我,我有同男友反映,但佢好似好唔開心,始終佢對我認真先想公開,大家想法分歧,我經歷過離婚,唔想再去交代,我覺得我倆開心就·夠,我唔知點去處理好。。

伯爵府

元朗林 發表於 14-5-20 02:18
我30歲,離婚了,有個7歲囡,前夫一直有比錢我兩母女,離婚後我識咗個男人,佢都離咗婚,大我十幾年,佢有 ...
<<<我覺得我倆開心就·夠>>>

元朗林    發表於 14-5-20 10:02
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

大宅

回覆:離婚後再拍拖。。。

你想跟他進一步發展嗎?如果是,你就要想想如何走下去了。日後你們一起,你一定會見他兒子,你會見他家人的。 你有壓力時 他也有壓力,大家一起面對吧!

男爵府

月餅勳章

回覆:元朗林 的帖子

未ready就睇定D先。同離婚者拍拖你預左遲早會咁

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

christinetin 發表於 14-5-20 08:04
未ready就睇定D先。同離婚者拍拖你預左遲早會咁

無錯.. 我覺得離婚之後我都有想過重新開始, 但要接受一個伴侶真係好難, 經歷過被伴侶出賣, 離棄好難會去全程投入, 心口有個勇字既時代已經過去了... 因為, 我有個仔唔可以話O岩 FEEL 就一齊乜都唔使理....

萬一上天安排一個有著同樣經歷男人比我遇上, 我都希望佢係無小朋友要照顧, 自私都係咁話, 真係有好多問題會產生.... 我真係唔識應對, 所以, 我目前選擇自己一個人多自在, 想做咩就放縱一下唔使同另一半交代, 響亞仔面前係正常唔會隨便帶個男人返來.. 因為, 亞仔想要新爸爸~~
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

多謝各位既意見,我同男友都係認真,大家都經歷過離婚,可能我需要更長時間去get ready吧,我唯有再同男友傾吓。
喺lee度想鼓勵吓各位單親媽媽,我地要加油,為自己,自己既小朋友,加油,自强!

Macusmama  其實拍下拖都OK...無壞定0...RELAX...  發表於 14-5-20 16:22

複式洋房

回覆:離婚後再拍拖。。。

如果你真係想同佢進一步發展就應該要見佢仔仔,反正佢仔仔大個可能會識諗

大宅

應該要見啦!男人開了口,那是件美好的事...恭喜呀!

複式洋房

師姐,我都係離婚之後再拍拖又冇同屋企人講呀
不過我有同媽媽講過有個人考慮緊

其實你可以試吓同你男朋友個仔見面睇吓溝唔溝通到先
至於你爸媽,我相信佢地都想你搵到屬於你ge幸福
你都已經離左婚啦冇需要怕人講,又唔係一腳踏兩船

大宅

元朗林 發表於 14-5-20 02:18
我30歲,離婚了,有個7歲囡,前夫一直有比錢我兩母女,離婚後我識咗個男人,佢都離咗婚,大我十幾年,佢有 ...
你個女7歲, 個仔中學, 即係將來佢個仔同你個女都有機會同你及男友一齊住? 如果係最好同個女一齊去, 睇下個仔對個小妹妹點.

大宅

即是你地二個認真,我都勸你考慮清楚,各自有一名子女,他的兒子更是反叛期,關係太複雜,我曾經當過繼母,起初都以為搞得掂,會全心全意溶入成頭家,但結果事與願違。

我建議你毋須見對方兒子,嘗試和男友打聽可以先了解對方兒子行為,例如學業成績如何,有無成日見家長,平時誰人照顧對方兒子,不過記住男人大多報喜不報憂,信三成好。

你自己有個女,我勸你先作好保護你果女的措施,除非你打算同男友一起後,可將女兒交回親生爸爸照顧。

當然我好似講很嚴重,但我知繼母困難,而且根據一般離婚協議,你若再緍,你前夫可以不會再付贍養費,所以對方經濟情況可否足以應付四人家庭,全部都要一一考慮。

若你真的想和男友一齊,請等到對方兒子成年,定性才慢慢計劃都未遲。

複式洋房

add oil

伯爵府

manwai11 發表於 14-5-31 23:09
即是你地二個認真,我都勸你考慮清楚,各自有一名子女,他的兒子更是反叛期,關係太複雜,我曾經當過繼母, ...

真心的, 一字記之曰 "勁", 而且你仲打咁多字添 !

可否送您和樓主幾個字 "弦鬆如何? 不嗚. 弦緊如何? 絕嚮."

個人意見 : 樓主, 凡事睇得簡單啲, 係, 好開心. 但會死得好慘.
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至