嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:eva87 的帖子

身同感受,我bb而家5個月,我陀b既時候已經戒得好清,因為好多人都話要bb皮膚好就忍下口,於是我好聽話戒到bb出世,點知都中招,bb兩個月開始爛面,面仔冇表皮出水, 好完又爛,日日係咁R痕,爛手爛腳。 佢訓覺我要同佢套住隻手包到實一實怕佢R損晒,試過佢自己鬆開,R 到成頭血。

我好怕帶B B出街,出親街成日俾人望到實,什至俾人問我做乜個B B會咁,亦試過有人行過話我個仔好慘。 成日俾班親戚叫我放棄屋企隻狗,搞到我好大壓力。唉,有冇人諗到濕疹B既媽媽仲慘。有邊個唔想自己個B B皮光肉滑。

book左下星期睇楊醫生了,希望佢幫我BB控制到。

曼珠莎華  你個仔係咪對狗毛敏感呀?我個仔就係咁,同狗共處一室10分鐘內必敏感!  發表於 14-6-2 01:51

禁止訪問

水晶宮

yannietimb 發表於 14-5-21 23:52
不客氣,bb好需要你,不要氣餒!艾葉煲水係朋友教,朋友之前懷孕勁發濕疹,痕到都忍不到照塗類固醇,但始終 ...

報告吓先...我使用你嘅方法艾葉煲水 ,因我小朋友係陳年濕疹,所以好厚皮, 試左3 日, 宜家結焦,無咁紅同痕,希望幫到佢, 都要感謝jm 你幫助

大宅

回覆:delana 的帖子

幫到就好,濕疹真係好煩,成日纏擾我地一家,我以前無,最多一少個地方有,生完b後唔知係咪抵抗力差,間唔中就發得好勁!不過bb好番,自己發就無咩所謂,大不了去皮膚醫生打支針食藥,唔好搞我個仔就好了!希望你小朋友都好翻,唔好咁易發!不過如果知道致敏原,避開左會好好多架,否則好了又黎,我姐姐有做過測試,好多野敏感,之後發少左好多!

複式洋房

回覆:ponyomama 的帖子

我覺得唔似,因為佢同小狗長期都一齊響屋企,濕疹就時好時壞囉。
報告下先,上星期二睇左楊醫生了,跟住醫生既指示護理,好得7788,全身皮膚靚返好多,係d摺位仲有少少紅。

大宅

引用:我覺得唔似,因為佢同小狗長期都一齊響屋企

原帖由 ponyomama 於 14-06-02 發表
我覺得唔似,因為佢同小狗長期都一齊響屋企,濕疹就時好時壞囉。
報告下先,上星期二睇左楊醫生了,跟住醫 ...
你地就好啦,本身我仔手腳嚴重,爆開了,身就小小啦,10日前睇左楊醫生,跟足指示搽,又食埋抗生素,哩幾日發得更嚴重左,周身都係,我都唔知可以點算,愈睇愈衰,好無助,究竟幾時先會好?以前從未試過咁嚴重!

別墅

puipuiyan 發表於 14-6-3 00:17
你地就好啦,本身我仔手腳嚴重,爆開了,身就小小啦,10日前睇左楊醫生,跟足指示搽,又食埋抗生素,哩幾日 ...
你打電話去楊醫生度問下可以點,醫生同姑娘都好好,會答你. 我B睇完楊醫生之後好了好多,頸仔同頭皮已經好了,touch wood 無再出水/抓損了. 身,面仔同手腳有時會發,唔好俾佢熱親,注意飲食同保濕,需要時再揸果支1比10 類固醇 (另一醫生睇過樽藥膏都話份量安全,開得啱,可以放心用)

你B會唔會對某D食物同環境過敏? 手腳嚴重? 可能因為手腳接觸某D野多,有D BB 對乳膠敏感O架.

別墅

yannietimb 發表於 14-5-21 23:52
不客氣,bb好需要你,不要氣餒!艾葉煲水係朋友教,朋友之前懷孕勁發濕疹,痕到都忍不到照塗類固醇,但始終 ...
Delana "話佢用艾葉煲水, 試左3 日, 宜家結焦", 請問點解會結焦呢?

大宅

引用:Quote:yannietimb+發表於+14-5-21+23:52+不

原帖由 eva87 於 14-06-03 發表
Delana "話佢用艾葉煲水, 試左3 日, 宜家結焦", 請問點解會結焦呢?
結蕉係好轉跡象,如果爪損了or出水,已經係傷口,都要結舊後慢慢好翻!

大宅

回覆:因為BB濕疹好多負能量

可能一齊抱佢去廣華急症睇。。。唉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

eva87 發表於 14-5-20 10:40
B由兩個月開始出濕疹。醫生說等佢大D,免疫力好D,自然會好D.
等了又等,而家9個月都不時翻發,全身鞋, 面頸紅 ...
會唔會抽血驗下對咩敏感, 唔駛令大家咁辛苦?!
放下自在

水晶宮

係呀,爪損了,出水,依家結蕉, 紅嘅地方無咁紅,因為傷口多,好耐,所以要慢慢好

大宅

引用:+本帖最後由+eva87+於+14-5-20+10:41+編輯+

原帖由 eva87 於 14-05-20 發表

B由兩個月開始出濕疹。醫生說等佢大D,免疫力好D,自然會好D.
濕疹真係好煩

大宅

希望大家先了解濕疹源於~濕,當體內濕重時,就易發濕疹,所以最重要是要令病者去除體內之濕,才是最有效之方向(如只是外用藥膏,內在濕氣不清,也是會反覆病發)。

以下是一些資訊,有助大家了解成因。

https://www.youtube.com/watch?v=6CAQo7zly80#t=25

https://www.youtube.com/watch?v=EQuR-kmTNmA

https://www.youtube.com/watch?v=EulXFG9GOOs

https://www.youtube.com/watch?v=ZcaydlxNG3Y

看後會知道有不同病況,所介紹之藥方未必人人合用,所以最好先問中醫才好用藥。

只要每天花小小心思,令病者去濕,就會易於控制病情及預防。

看後也一定明白為何開奶茶都有一些去濕中藥在內。嬰兒時期未能才動,出汗比較少,濕也難以由汗排出,所以要有利尿方向走。

複式洋房

我由每晚斷斷續續訓倆個鐘,到而家訓5-6個鐘,點辛苦唔洗講,有濕疹bb媽媽都明白,都好支持你,唔好諗斷尾,佢好返d已經好開心, 比心機,我知你好辛苦,但係最辛苦個果係你小朋友,連你都放棄,你小朋友點呀,開心d,你唔開心小朋友都唔開心架

子爵府

我仔出世10個月來都係咁,大人細路都好辛苦
希望越大越好啦
其實揾到致敏源應該會好好多
一齊加油

大宅

我囝囝都係咁....試過好多野都唔好, 重要勁痕勁R 到損晒, 成面都爛肉...唉

佢好多時瞓到半夜就會痕醒爆喊, 我捉得手仔黎又要安撫佢, 好幾次忍唔住同佢一齊喊, 什至諗過會唔會一齊走O左會令佢無咁辛苦呢? 呢個念頭困擾唔到1分鐘, 我就會諗起佢其實已經比好多有其他問題O既小朋友好. 點解要自怨自艾呢?

我, 老公同大女都無皮膚問題, 囝囝一出濕疹時我地都唔知點解. 宜家都係周圍搵方法, 樣樣試下. 我都有睇楊醫生, 佢係好好, 但濕疹用藥只係醫表面, 我係想解決內部免疫力問題, 所以都會再搵下其他方法. 暫時我用緊健康食品都算OK, 會睇多一排個效果, 希望真係幫到囝囝.

總之大家努力啦, 小朋友有關心佢心痛佢愛錫佢O既媽媽已經係好幸福, 我地要向好方面諗呀!

首頁

尾頁

跳至