嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

B由兩個月開始出濕疹。醫生說等佢大D,免疫力好D,自然會好D.
等了又等,而家9個月都不時翻發,全身鞋, 面頸紅。等待的過程,很漫長。

期間用了很多方法,西醫,中醫,食豆奶,買了無數洗同護膚品,天氣稍為熱D日日開冷氣,濕D又開抽濕,食物盡量買有機,又買幾千蚊防塵瞞床上用品........

最近看埋皮膚科楊醫生,揸完一個療程希望會好,滿懷希望,結果又再發....唉............

見人地BB 咩都可以食。自己個B成日紅,成日懷疑係咪食物敏感,playmat敏感...好多稍為懷疑的食物食了一次又要停,蛋黃,豆腐,鮮百合,木瓜....都唔知係咪又停,魚又唔敢餵。

每朝起身如同考試放榜,見到佢一紅,我又好唔開心....

如果唔係濕疹,我D精神同心思可以放係教育,同BB玩,甚至夫妻感情及其他事情上。

好想正面D放鬆D,但又做不到,有時好影響心情, 請大家支持。

大宅

想生BB熱投

我支持你, 其實你BB都同你一齊努力緊的, 加油呀
好好珍惜, 不想錯過你成長

大宅

回覆:玲媽媽 的帖子

我好明白,因我BB都一樣,個種辛苦好困擾。我B唔食粥添。

大宅

回覆:因為BB濕疹好多負能量

比心机,我姪仔歲半左右比楊医生睇,並指他是中度嚴重,一番發就查医生的藥膏,反反覆覆差不多一年,姪仔現三嵗,已好好多了

大宅

樓主⋯你講的全部都係我心聲!!!
我心情同想法完成同你一樣!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

好明白,身同感受。支持!

男爵府

明白明白撐撐撐

子爵府

明白!!

大宅

我好明白…我個仔都係咁樣,兩個月開始發,又係搽左一個療程又返發。但我知係長期戰,at least 控制住佢。
我地一齊加油

大宅

好明白,舊年我仔仔濕疹爛面兩個月,我同老公都身心疲倦,幸好之後好起來無發,直到前兩個月,又係3月,今年爛手掌,吸取上年經驗,我們跟醫生指示用了一星期藥,好了7成,再用艾葉煲水抹手塗cream, 好了未再發!
你已經做得好好,濕度控制對濕疹肯定有幫助!因為早兩星期,仔仔眼肚又想起濕疹,我塗了幾日cream都無咩好轉,我老公怪我落雨無開抽濕機,之後個房抽了兩天,個仔眼肚自然好翻!
如果擔心食物過敏,倒不如做一次test, 希望唔使成日有懷疑!媽媽加油!bb有你們的照顧一定好翻!

男爵府

我個女用睇陳欣永醫生,醫生叫用呢幾樣,由個幾2個月時由頭到腳全身冇忽好,到而家8個半月仲keep住用,一早已變返白白滑滑。類固醇藥膏(左下嗰枝)搽左2~3日,搽到冇紅就停(我個女睇醫生時已過左出黃水既嚴重階段)。兒科醫生話keep住用oilatum浴油+cetaphil restorderm moisturizer+body wash,濕疹就會好。

右下枝熊仔cream係家庭醫生話冇類固醇對濕疹有效,但兒科醫生就話熊仔冇用,叫我用AI cream(只係好輕微時當藥膏搽,之後一定要搽返cetaphil,因AI Cream都係唔夠潤)。

仲有你bb係食人奶定奶粉?如食奶粉可能係對牛奶敏感,如食人奶你就試下戒食啲容易致敏(如蛋,奶,豆,花生等)既食物,睇下會唔會有改善。

我個女一夠半歲就幫佢做左敏感測試,結果對蛋,魚,豆,花生,堅果敏感,食固體都會避免呢啲。而我係全人奶,我自己都要戒口。

男爵府

大宅

好明白,身同感受,加油……

男爵府

引用:好明白,舊年我仔仔濕疹爛面兩個月,我同老

原帖由 yannietimb 於 14-05-20 發表
好明白,舊年我仔仔濕疹爛面兩個月,我同老公都身心疲倦,幸好之後好起來無發,直到前兩個月,又係3月,今 ...
係落雨天先開抽濕機
早幾日我仔仔都係眼肚發出黎
成日捽眼

洋房

回覆:eva87 的帖子

每朝起身有如等放榜一樣,呢句好有同感😭😭😭加油呀!

大宅

好明白你,我個女濕疹都算嚴重,而家都仲睇緊政府皮膚科醫生,佢個幾月就開始有濕疹,全身都係,果時已經要查濾固醇,你用緊咩同bb沖涼?我之前用豬油膏同佢沖涼,佢啲皮膚好左好多,你都試下睇下得吾得

大宅

回覆:cheuktungbb 的帖子

咩係豬油膏?
謝謝

男爵府

亞囡雖然吾太嚴重, 由成面發到而家局部發, 真係每朝起都好睇下個面仔點. 真係吾知點先可以斷尾, 我吾想成日同佢查藥膏呀~~
媽媽們~ 加油呀~

別墅

感謝大家支持,巧感動。

感謝大家分享心得。

大家都是濕疹BB媽媽,先至完全明白我地的疲憊。真係寧願自己痕,都唔想BB辛苦。

有咩方法我地都會去試,希望遇著一次真係WORK,唔好再發。

星期六會見一個關於從飲食方面著手改善濕疹的醫生,希望有得著。

再次感謝!

別墅

Babyagnes13 發表於 14-5-21 10:04
咩係豬油膏?
謝謝
emulsifying ointment, 政府醫院常用. 萬寧,一般大藥房等都有.

首頁

尾頁

跳至