論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

個工人係返工走出街幾個鐘,完全唔見左人
多次警告都無改,當日佢即炒無通知銀俾佢,理由係多次無故離開工作崗位
果陣佢簽晒接受解約
依家個工人唔去勞工處,會直接吿佢

可以點做?
僱員真係大晒?

大宅

回覆:我家姐俾工人告,有無jm可以俾意見

如果上庭要俾堂費?要請律師?大約要洗幾多錢

男爵府

1. 簽晒接受解約 --> 有冇人証??
2. 個工人多次無故離開工作崗位 --> 有冇証據?? 有冇出過warning letter 比佢??
3. 個工人告家姐乜嘢??
如果係告家姐唔比通知金,而1 & 2 全部都有整,唔洗怕佢,佢書硬。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

koey1206 發表於 14-5-20 19:02
如果上庭要俾堂費?要請律師?大約要洗幾多錢
係民事訴訟,無律師架,
叫你家姐等收勞工署封信,自己預備口供上去做調解,傾唔掂先要上庭

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

大宅

koey1206 發表於 14-5-20 19:00
多次警告都無改,當日佢即炒無通知銀俾佢,理由係多次無故離開工 ...

如果唔係經勞工處,應該係有啲包攬訴訟機構睇準香港僱主怕煩,佢地會喺無理據嘅情況之下搏一鋪從中取利,無他,僱傭事件中只要有原告一方佢地已經可以玩嘢,因為,事件中最受折磨的只有僱主,工人搏一鋪亦可短期逗留甚至可能可以同機構瓜分利益。
明白佢地取利方式,如果自己手頭理據十足就不用怕!

理據唔可以單憑相方簽名嘅解僱信,要附有:如果佢偷嘢,有無報警?如果佢擅離職守,有無証據?e.g. 屋企cam、大廈管理員etc⋯

大宅

回覆:sillything 的帖子

個工人就係話直接搵律師,
咁到時我家姐要出庭?
如果最終判輸係唔係就係俾代通知金only?
有無咩堂費?

大宅

有人試過嗎?

大宅

求教

大宅

大宅

正常如果你家姐輸左, 代通知金及堂費都要比.
佢真係會有咁多錢請律師嗎﹖佢會唔會係大你家姐﹖如果佢真係搵律師, 你家姐應該會收到律師信, 到時先算....
如果你家姐有齊晒人証物証就使怕啦.

大宅

佢係咪作大咋?呢d case就算判佢贏,賠嘅錢都唔係大數,律師會騷佢咩?

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

引用:佢係咪作大咋?呢d case就算判佢贏,賠嘅錢

原帖由 pakbu 於 14-05-22 發表
佢係咪作大咋?呢d case就算判佢贏,賠嘅錢都唔係大數,律師會騷佢咩?
又係播,贏咗都係得4010,庭費律師袋5到,分分鐘律師仲要俾人告包攬訴訟,不過果D手指拗出5拗入嘅幫外僱團體,垃圾政棍5計

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

咁都告得入?
應該告唔入架,係咪呀?

大宅

個個case都唔同,有冇人證證明佢擅離職守先,
警告多次有冇證據先?你唔講詳細d邊個答到你牙?

大宅

koey1206 發表於 14-5-20 19:00
多次警告都無改,當日佢即炒無通知銀俾佢,理由係多次無故離開工 ...
請問這件事結果如何,唔方便講可PM,我剛炒賤印,佢揑小孩,已報警,炒佢冇比多個月。請指教!

男爵府

勞工處係調解, 你準備好簽好嘅所有文件fax俾勞工處, 証明你已經理行好僱主責任就得。 你可以去會面, 不過我上次死都唔去, 勞工處睇咗我d文件就話我可以唔去。 下一步, 佢會去勞資審裁處告你, 你又係要prepare 所有文件加一份供詞上court. pre- court 要上去一次見下職員講解下控訴, 睇下文件齊唔齊咁, 因為係court 一定要去。 個court 係唔俾請律師, 個官會直接問答, 調解, 傾唔掂就即日判。如果任何一方不服, 可以再上上一級法院, 咁就可以請律師。 不過我上次嘅經驗係不論勞工處定勞資審裁處個工人都無出現。 佢可能係buy time 揾工, 同想屈下錢。 我一毫子都唔肯俾佢

男爵府

個工人吹水啫, 佢如果係告代通知金, 一定要經頭先嗰幾個step 先得架。

男爵府

引用:勞工處係調解, 你準備好簽好嘅所有文件fax

原帖由 seenfu 於 14-10-02 發表
勞工處係調解, 你準備好簽好嘅所有文件fax俾勞工處, 証明你已經理行好僱主責任就得。 你可以去會面, 不 ...
事後不了了之嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由+seenfu+於+14-10-02+發表勞工

原帖由 2女女 於 14-10-02 發表
事後不了了之嗎?
Yes. 我行得正企得正, 佢咬我唔到。

男爵府

即時炒,係要俾一個月通知或一個月人工~

至於佢既罪行大唔大到可以唔使俾1個月通知/錢,最終都係官判,唔係僱主判架喎.
如果係刑事(有案底個D),就多數得.
佢地私下自己簽左D乜agreement,都唔可以凌駕法律,一樣可以告你.

無故離開工作崗位?有冇証明?有冇嚴重後果(小朋友有傷,冇熄火家中火警等等),warning letter都冇用...太多warning letter,官就會覺得你係一個high demanding的僱主,小心!(所以我唔出warning letter,出都冇用)

工人無時無刻玩手機冇心工作,炒佢都要補錢,唔補錢都要一個月通知

乜你家姐咁唔小心....
係唔係agent教佢咁炒人!?
我知有d agent教僱主炒人,簽d野,俾小小錢,私下搞掂....其實好risky!

首頁

尾頁

跳至