跳至

首頁
12345...13

尾頁

複式洋房

前幾天兒子給鄰座的同學搶去(教剪),話要用來剪頭髮,我兒子要拿回,結果那同學用(教剪)剪我兒子的手指公,那陸主任見到我兒子流血還說,(流好多血咩!好痛咩!駛唔駛去醫院!)兒子將事件從頭到尾向老師說,誰知那陸主任叫剪人的那位同學回課室,也沒有罰他,只不停罵我兒子,說他講大話,又話神會懲罰佢,有一點我一定要說,(教剪)是一年級的時候老師要求同學每天都要帶的,作用是用來剪通告或剪工作紙,當時我不准兒子帶回校,但兒子說老師話一定要帶,現在二年級發生了剪手指,老師就話我錯,又話只係視藝堂先至可以帶(教剪),現在的一年級我唔知,但我肯定上年的一年級至今的書包裏都有一把(教剪),那班主任還說是我兒子剪自已手指,後來那媽媽打電話給我說對不起,是他兒子剪的,我們對過口供,小朋友說的才是真的,兒子已不是第一次受傷回來,之前還給同學用指甲爪損雙手,又紅又腫,又給人用鉛筆插腳,但老師通通無罰,我忍無可忍打去教署要求轉校,在這段期間我不會再給兒子返呢間不知所謂的小學,之前已說過無體育堂上又無小息,鑊鑊新鮮鑊鑊金,對所有家長的投訴視而不見,你想找校長都無用,因為佢都係咁,佢都唔會見你或打電話比你!

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 kamingcatalog34 於 07-10-20 11:59 發表
前幾天兒子給鄰座的同學搶去(教剪),話要用來剪頭髮,我兒子要拿回,結果那同學用(教剪)剪我兒子的手指公,那陸主任見到我兒子流血還說,(流好多血咩!好痛咩!駛唔駛去醫院!)兒子將事件從頭到尾向老師說,誰知那陸主任叫剪 ...

呢排要選小學,都有留意呢間學校,評語都ok,但朋友參觀完開放日,係出面見到呢間學校學生講粗口 忍唔住話佢哋“頭先你哋係學校好乖架,點解而家咁”班學生即刻走,所以‥

複式洋房

邊間?

男爵府

畀面勳章

可以PM告訴我是哪間小學嗎?
THANK YOU。

複式洋房

原文章由 siuming912 於 07-10-20 12:40 發表
邊間?

很多家長開頭也覺得這間小學很好,讀落之後,係咪咁好,大家心中有數,上咗檔了也沒辦法,只有忍,到了忍無可忍就好似我咁,轉校,千其唔好想着明天會更好,這間學校沒有明天會更好的歌仔唱,由一年級忍到二年級都算係咁啦!我比足面佢,到了現在我也再沒禁忌,循道這間小學,你們要想清楚.......其實當初選校,有些家長將佢放係第4位或更後,有一個更將循道放最後,結果全入了這間小學.......:-(

[ 本文章最後由 kamingcatalog34 於 07-10-22 01:32 編輯 ]

禁止訪問

複式洋房

原文章由 貓姐 於 07-10-20 13:21 發表
富亨個間?

大埔循道,當初我怕他們會為難我兒子,但現在我不怕,兒子亦不會再回去受苦,我對得住天地良心,沒說過一句謊話,學校見到我寫的,相信他們也心中有數吧!

[ 本文章最後由 kamingcatalog34 於 07-10-22 01:31 編輯 ]

男爵府

我就是見到學生講粗口我人.但好多人同我講,每間學校都有這樣的學生.我想一想,可能是.所以打算放在第四.現在.....
原文章由 kamingcatalog34 於 07-10-20 13:36 發表

是,大埔循道,當初我怕他們會為難我兒子,但現在我不怕,兒子亦不會再回去受苦,我對得住天地良心,沒說過一句謊話,學校見到我寫的,相信他們也心中有數吧! ...

[ 本文章最後由 mandyfung 於 07-10-20 13:44 編輯 ]

禁止訪問

複式洋房

原文章由 mandyfung 於 07-10-20 13:43 發表
我就是見到學生講粗口我人.但好多人同我講,每間學校都有這樣的學生.我想一想,可能是.所以打算放在第四.現在.....

唉.......我現在已沒有選小學的權利,要教局安排,星期一教局會覆我,但佢地(教局)真係好好人,唉....始終難逃一劫:-(

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

原文章由 苯小孩 於 07-10-20 14:42 發表
我個女今年讀大埔循小一年級..老師話唔比帶較剪....視藝課先帶得...
我覺得通告返到屋企...先簽..邊使帶較剪返去剪呀...?-(

上年一年級要帶的,我有朋友上年讀1A 而我兒子上年是讀1B的,她也說1A班老師說要帶教剪,至今還在書包內,信不信由你,但我歡迎你同學校講,話我在網上講學校,我兒子讀2E 沒上學兩天,學校一定知邊個,這間學校很亂,現在還早,或者遲些你會明白,冇事好哋哋,有事的時候,你可能會想起今天的對話!

複式洋房

原文章由 苯小孩 於 07-10-20 14:42 發表
我個女今年讀大埔循小一年級..老師話唔比帶較剪....視藝課先帶得...
我覺得通告返到屋企...先簽..邊使帶較剪返去剪呀...?-(

還有,當年的通告是要小朋友自己在學校剪好,方便貼在手冊上,通常都是貼好回來,記得嗎?一開學就有很多通告貼在手冊上?

複式洋房

原文章由 Henrymama 於 07-10-20 14:30 發表
點解無權利選校? 唔好放棄, 去多幾間學校叩門啦, 仲好過教署比咩就要咩, 又唔知個間學校是否因教署壓落來唔收唔得.

自己去搵, 起碼見過校長, 可以自己感受到學校是否有心, 有誠意收你個小朋友, 對日後溝通都有好處: ...

其實我已叩過門了,但唔收,就算收,都要下學期,在這段日子裏,我真的很難受很累...時常問自已係咪真係黑得咁緊要,不知命運愛捉弄我還是兒子,放棄是為一的選擇吧

[ 本文章最後由 kamingcatalog34 於 07-10-22 01:40 編輯 ]

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

kamingcatalog34,

我絕對相信你, 上年我對xx有一定既好感, 現在已經沒有了, 因為有個人証實你所講係事實, 我無想過呢間學校會係咁混亂...

我支持你既決定, 你唔好放棄, 去多幾間學校叩門, 仲搵到一間好學校架, 你有無再嘗試聯絡黃建常戴校長呀?睇下佢幫5幫到你...

努力...

[ 本文章最後由 mrs.so 於 07-10-22 08:58 編輯 ]

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

係我心目中, 本來對循理印象好好架, 之前仲唸住俾我女兒讀循理間幼稚園, 直升上循理間小學機會大d添

原來佢地咁樣對學生架.....好離譜喎

子爵府

原文章由 kamingcatalog34 於 07-10-20 15:40 發表

其實我已叩過門了,但唔收,就算收,都要下學期,在這段日子裏,我真的很難受很累...時常問自已係咪真係黑得咁緊要,不知命運愛捉弄我還是兒子,放棄是為一的選擇吧! ...

多謝你講出黎, 等我知道間學校原本咁..........

之前同過呢間小學既學生補習, 知道佢地就番程度分班, 差果d分一班少人d, 仲以為間學校好好tim....

男爵府

我仲諗緊放第二定第三,現在真的要想清楚...
唉好心果d為人師表..冇愛心..冇耐性就唔好做喇
我覺得應向教局反映..老師D質素實在太差喇.
原文章由 力奇大叔 於 07-10-20 20:11 發表
係我心目中, 本來對循理印象好好架, 之前仲唸住俾我女兒讀循理間幼稚園, 直升上循理間小學機會大d添

原來佢地咁樣對學生架.....好離譜喎

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 畀面勳章

dear kamingcatlog,

留心孩子這幾天的情緒,他表面無事不代表他心中所感。

他還小,未必完全了解父母留他在家不上課是想保護他,他可能認為是自己做錯了,令媽媽與老師各持異見,可能需要社工(最好是遊戲治療)助他引導他的情緒。

留心他繪畫的用色及圖像。留意他有無有欠安全感的表現。

你也保重,不要予自己太大壓力。

首頁
12345...13

尾頁

跳至