自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我原本一心係想換樓的, 未賣出住緊個層時一路都睇緊原屋苑大單位, 好啦母親節之前剛賣咗諗住就一條直路有岩心水就同業主還價...點知賣完既下星期就出咗DSD呢個消息加上荃灣環宇就來開賣唔知會咩價 (我係買青衣區) 跟住業主封晒盤...跟住睇到話估價又升, 2 手又缺盤業主梗架企硬唔肯減.....唉...
其實樓價我估遲D都會回落DD..而家買樓價可能又貴咗但遲D先買又要租住樓先...好煩..AGENT話環宇如果出價唔高青葵荃灣2手樓都有壓力要減叫我等下...唉....等..等..等..好心煩呀.

侯爵府

引用:我原本一心係想換樓的, 未賣出住緊個層時一

原帖由 hldebbie 於 14-05-21 發表
我原本一心係想換樓的, 未賣出住緊個層時一路都睇緊原屋苑大單位, 好啦母親節之前剛賣咗諗住就一條直路有岩 ...
等下lor,我覺得会跌多dd

複式洋房

iamiris 發表於 14-5-21 10:47
等下lor,我覺得会跌多dd
我係度左諗右諗...可能一出DSD消息D人怕樓價升快快入咗先可以推高咗..一輪之後可能又靜番.

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

買樓睇需要架JE,早買早享受

有錢就買, 邊個預知未來?遲D再升邊個賠俾我?

當然都有跌可能, 但你都識講,租都要俾啦

複式洋房

joeyyungbbb 發表於 14-5-21 10:56
呢個發展商的樓盤質素大家心中有數, 加上位置, 叫價唔會太高.
當然你一買一賣, 可能打過和. ...
我唔會買呢個新盤都係買番自己屋苑...但D業主叫價大部份都高出估價5-8%..

複式洋房

homommy 發表於 14-5-21 10:58

我同C6講如果業主唔企咁硬減下查實都傾向想買因為等得來到出年年尾我租都比咗200K..但而家D業主個個好硬下..

禁止訪問

引用:我原本一心係想換樓的, 未賣出住緊個層時一

禁止訪問

回覆:好心煩, 有無人1516而家買唔買樓好

琥珀宮

引用:Quote:homommy+發表於+14-5-21+10:58+買樓

原帖由 hldebbie 於 14-05-21 發表
我同C6講如果業主唔企咁硬減下查實都傾向想買因為等得來到出年年尾我租都比咗200K..但而家D業主個個好硬下. ...
就算你即買,但賣出買入差不多時間交吉,新居點趕得及裝修入伙?

複式洋房

lowle 發表於 14-5-21 11:06
租一兩年等加息
我租2年等於樓價5%。。所以掙扎中。。

伯爵府

畀面勳章

homommy 發表於 14-5-21 10:58

十分同意

其實D人成日話跌話跌, 好多前案例都係睇跌, 導致依家上唔返車

我覺得同一時期一賣一買係最正路, 將來跌的話都係打個和, 賣樓已經賺咗一次, 最多當自己無賺啫

租樓搬屋呢D都係錢...

wy_yen  agree  發表於 14-5-21 11:54
evaken  Agree  發表於 14-5-21 11:37

子爵府

引用:Quote:homommy 發表於 14-5-21 10:58 買樓

原帖由 boobecky 於 14-05-21 發表
十分同意

其實D人成日話跌話跌, 好多前案例都係睇跌, 導致依家上唔返車
認同

複式洋房

木土土 發表於 14-5-21 11:06
就算你即買,但賣出買入差不多時間交吉,新居點趕得及裝修入伙?

...
樓己賣出啦。。。幸好係買家都係買來收租。佢可以租回給我但原本係諗住即買都係住幾個月等我搬咗新屋先交吉,但如果決定唔買住我遲D要簽實租約架。

公爵府

其實你都一定要租架啦, 新樓時間好難夾到咁完美, 又要裝修, 租住再睇樓囉
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不少人都係等等等...

公爵府

其實我覺得DSD既修訂同二手市場無咩關係,反而因為咁令一手比二手更有優勢,所以我估加價、封盤只係暫時性,如果仍然無咩大既政策轉變,我唔覺得短期內二手有能力反彈。可以邊睇邊等,當業主回歸現實時,你遇到合理既價先買。
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:好心煩, 有無人1516而家買唔買樓好

有冇地方住先

複式洋房

ume 發表於 14-5-21 11:29
其實我覺得DSD既修訂同二手市場無咩關係,反而因為咁令一手比二手更有優勢,所以我估加價、封盤只係暫時性 ...
我都係咁諗。。。但個心又驚驚地。。

首頁

尾頁

跳至