母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Dear all,
我BB因為吸咗D胎水入肺,所以要留院打抗生素,我好想BB可以飲到人奶,但係我就pump極都pump唔出,就算熱敷都無效。我BB已經出咗世3日,我個胸又實又硬,成舊大石頭咁,我可以點做呢?

大宅

請問起你的初乳出晒未?如果未,手擠奶會易過泵,你可以吃普通panadol去止谷奶的痛,相信你bb仲係好細,你一定要擠or泵密d奶。你係用緊邊款泵?

祝bb早日出院。

原文章由 cat221 於 07-10-21 02:09 發表
Dear all,
我BB因為吸咗D胎水入肺,所以要留院打抗生素,我好想BB可以飲到人奶,但係我就pump極都pump唔出,就算熱敷都無效。我BB已經出咗世3日,我個胸又實又硬,成舊大石頭咁,我可以點做呢? ...

[ 本文章最後由 gunsou 於 07-10-21 19:43 編輯 ]

大宅

我係用緊medela雙pump的,我諗我D初乳都未出,因為兩邊乳房都只係得幾滴好淺色的奶水出。我想問我成個胸都硬晒,完全無位俾我用手擠得入,咁我應該點擠呢?仲有我個乳暈唔知俾我 pump到腫咗定谷奶谷到咁,我仲應唔應該繼續pump奶呢? thanks!thanks!thanks a lot!

複式洋房

用手擠啦!一路搓手路ji. 比d耐性, 如果bb仲係你身邊,比佢啜多d.

民房

你有冇按摩下乳房ar? 之後就一邊泵, 一邊按摩乳房ge硬塊, 睇下有冇幫助?

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果妳個bb o係政府醫院,妳可以去借泵用,順便叫d姑娘幫下妳。

原文章由 cat221 於 07-10-21 10:46 發表
我係用緊medela雙pump的,我諗我D初乳都未出,因為兩邊乳房都只係得幾滴好淺色的奶水出。我想問我成個胸都硬晒,完全無位俾我用手擠得入,咁我應該點擠呢?仲有我個乳暈唔知俾我 pump到腫咗定谷奶谷到咁,我仲應唔應該繼續pum ...
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

複式洋房

睛靈勳章

你谷到好硬係泵唔到架, 首先食d Pandol先, 然後用手ji, ji到見到有奶出(滴出黎都ok!!) 之後開始泵, 泵既時候再用手幫下推下(推向乳頭位置), 咁出奶會好d, 初時要泵耐d(可能1個鐘)泵到個胸軟晒無奶出為止, 如果唔清的話好易塞架, 到時又痛又辛苦架!!!!我bb係早產b, 佢食人奶之後1個月已經有出世2倍重量, 醫生都讚佢重得好好, 其實餵人奶係幾辛苦架, 但當你見到bb健康成長就咩都抵番晒成!

別墅

我就唔識pump,不過你用熱毛巾敷下個胸會舒服好多同埋d奶會出d架

大宅

如果初乳未出晒用medela double pump deluxe or mini electric 應該會難d同易d塞,手擠係最好,尤其你nipple可能泵腫咗,係呀,好谷既時候,係難d擠,不過都係可以做到既,如果埋身餵時,都係要用手擠鬆乳暈,bb先食到。如果今晚搞唔掂,明早一定要找人(lactation consultant/醫院/健康院)幫手。今晚就手擠住先喇!唔好停呀!

原文章由 cat221 於 07-10-21 10:46 發表
我係用緊medela雙pump的,我諗我D初乳都未出,因為兩邊乳房都只係得幾滴好淺色的奶水出。我想問我成個胸都硬晒,完全無位俾我用手擠得入,咁我應該點擠呢?仲有我個乳暈唔知俾我 pump到腫咗定谷奶谷到咁,我仲應唔應該繼續pum ...

大宅

我已經好努力咁用手擠,但係都無乜成績,左邊滴咗都唔夠10 ml,右邊直頭毫無起色,我想問係咪呢兩日解決唔到呢個情况就會断奶嘅喇!

大宅

今日快去找人幫,斷奶就無咁快,只驚乳腺炎或其他complications.唔好擔心我都試過好多次,初時奶量跌少少,不過多餵就會追得返,宜家要通返先有得傾。

原文章由 cat221 於 07-10-22 01:10 發表
我已經好努力咁用手擠,但係都無乜成績,左邊滴咗都唔夠10 ml,右邊直頭毫無起色,我想問係咪呢兩日解決唔到呢個情况就會断奶嘅喇!

男爵府

熱血勳章

如果你唔介意沖涼, 你就帶埋個pump入廁所. 沖個超級熱水涼, 沖得一陣之後就開始按個胸, 跟住試下唧咁d出黎, 如果發覺唧到, 就即係抹身(記得抹乾晒呀, 如果唔係好易冷親架), 著好褲就即刻係廁所pump, 咁會好d架

洋房

Hi there....
I know how you feel...
U can ask your husband to help.... just get it done for the first two time... and your breast can overcome the pain and make milk smoothly.
I am sure this will work for you.

原文章由 cat221 於 07-10-22 01:10 發表

大宅

Dear HoiYanChan

你嘅義思係叫我老公幫我用手擠定用囗啜呀?我其實都有諗過,不過我驚佢唔制!

好開心呀!因為BB已經出咗院,醫生話佢好健康,只係臨出世前未排清肺內之胎水,實屬虚驚一場!

大宅

咁就好喇,bb係最好既泵,多點埋身餵罷!

原文章由 cat221 於 07-10-22 23:35 發表
Dear HoiYanChan

你嘅義思係叫我老公幫我用手擠定用囗啜呀?我其實都有諗過,不過我驚佢唔制!

好開心呀!因為BB已經出咗院,醫生話佢好健康,只係臨出世前未排清肺內之胎水,實屬虚驚一場! ...

大宅

噚晚開始己經有D成績,依家雖然個量少D(兩邊加埋都係得1安多D),但我相信遲下一定會慢慢多番嘅!

大宅

good! add oil!

原文章由 cat221 於 07-10-23 12:00 發表
噚晚開始己經有D成績,依家雖然個量少D(兩邊加埋都係得1安多D),但我相信遲下一定會慢慢多番嘅!

男爵府

如果bb已經出院,就唔好泵喇,俾bb直接啜啦!有效好多家!

原文章由 cat221 於 07-10-23 12:00 發表

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊