醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

奶奶收到政府老人院通知做評估,想知道每月收費?還有其他什費嗎?如覆診等.....奶奶可用助行架行,唔需要用尿片的.

另請問膳食如何?
奶奶現住的私營老人院唔啱食,成日用水浸飯食

請jm幫助解答

珊瑚宮

去過幾間私人老人院,係過萬那種,d膳食等於醫院餐

老人無病痛,肯定唔岩食
玩具萬歲!

男爵府

回覆 fitfish 的帖子

thanks~所以依家輪到評估希望有住緊政府老人院的家人講多小小資料參考

珊瑚宮

小彗 發表於 14-5-21 15:21
回覆 fitfish 的帖子

thanks~所以依家輪到評估希望有住緊政府老人院的家人講多小小資料參考
可去自由講場開post,

玩具萬歲!

大宅

好媽媽勳章

回覆:請問現在政府老人院收費

一般連雜費二千幾。

男爵府

回覆:waterfall 的帖子

Thank you

禁止訪問

珊瑚宮

係老人都評估得。 爭在佢比唔比你排 我估咋
玩具萬歲!

男爵府

評估合格先可以排,平均排3-5 年,視地區而定.如果要快就申請私人買位,但環境差D.

珊瑚宮

Ms.Mak 發表於 14-7-23 02:03
評估合格先可以排,平均排3-5 年,視地區而定.如果要快就申請私人買位,但環境差D. ...
如去左私人買位。 是否永遠不能再去政府老人院?
玩具萬歲!

大宅

好媽媽勳章

接受咗買位,即停了輪候/排隊,不會再派任何政府院舍位。

私家位則可繼續排政府位。

珊瑚宮

咁如想好待遇。就死都排政府院?
玩具萬歲!

男爵府

回覆:小彗 的帖子

我奶奶剛排到政府宿位了,下個月可入住,之前未睇間院次次都話習慣了住開果間私院,唔捨得班院友,話唔肯轉老人院,我覺得佢住間私院的員工洗佢腦話政府果邊好多規矩等等講到佢驚驚地,唔敢轉出去驚萬一想返番去住會無位。
跟住輪到可以入內參觀,佢覺得好好,現在佢心急到想快點轉過去
而佢間院費$2000再加什費(唔會好多,要用尿片、陪診就自費,不需冷氣費,入住前要在出面私家診所做體檢同照肺片,這些費用好似可用醫療券,因不是我陪奶奶做,聽姑拉講可用的)
若想幫家中長者排政府隊,而長者有喺政府醫院睇開醫生,可向醫務社工幫手,我見姑拉當時奶奶有病住院向醫生講因無人照顧到希望排政府老人院,
若無睇開醫生或者可以打去社署熱線問想幫長者排,家人應該點做。
或者奶奶因患嚴重病,佢排得比較快就到(2~3年),
希望小小資料可以幫到你地

大宅

好媽媽勳章

也可去長者居住區域的地區老人中心提出申請

伯爵府

如果長者2公婆是但一個有物業,可唔可以排?

waterfall  可以  發表於 14-7-24 00:11

大宅

回覆 SKB 的帖子

你可以去長者住所附近嘅老人中心問下社工。有層樓應該唔係問題,最主要係睇老人家嘅健康狀況,如果佢哋行得走得,可自理就未必比排。

伯爵府

引用:回覆 SKB 的帖子你可以去長者住所附近嘅老

原帖由 mfund 於 14-07-23 發表
回覆 SKB 的帖子

你可以去長者住所附近嘅老人中心問下社工。有層樓應該唔係問題,最主要係睇老人家嘅健康 ...
得個外殼,行得,無病,完全認唔到人,唔識自理如去大小二便,食飯要喂,總之衣食住行都要人照顧,睇到野但無focus ,好慘。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

引用:Quote:原帖由 mfund 於 14-07-23 發表回覆

原帖由 SKB 於 14-07-24 發表
得個外殼,行得,無病,完全認唔到人,唔識自理如去大小二便,食飯要喂,總之衣食住行都要人照顧,睇到野但 ...
有需要就快d同佢申請,因為都要等幾年架

大宅

回覆 SKB 的帖子

長者有腦退化,自理唔到,上網睇下最近嘅老人中心,打去搵社工安排評估。

伯爵府

其實因為咁而請工人照顧她有12年了,當然一直有睇政府,呢個是退步病,無得好,只係而家D外傭每況愈下,我又要搬開,其實都唔捨得將佢送去老人院,不過要諗定back up。

首頁

尾頁

跳至