夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

一個好好奇既問題 我見好多bk媽咪都唔鐘意自己99 , 其實佢係你同你老公拍拖果陣係咪都係咁衰呢???

我同老公拍拖果陣都幾鐘意我太99(我老公個阿女麻) , 因為我老公個爹地 & 媽咪係台灣到住 , 所以果陣有時都會上我太99果到食飯 , 但係係我有左囡囡之後開始 , 佢講野就好直 , 冇理過我感受 , 有幾次仲搞到我差d喊....而家有時佢話上黎我屋企 , 我都想搵籍口叫佢唔好上黎....

男爵府

冇咩分別,因為由頭到尾都保持距離,冇成日見,客氣d好

大宅

原文章由 Japenese 於 07-10-21 09:50 發表

同意, 我的做法亦是一樣, 客客氣氣, 保持距離, 似悉買悉就不好了

但自問自己要有實力, 他日不需求人才好, 如帶BB, 無錢買樓要問她借等等, 否則, 需要求人的話就要付出的了

民房

本性應該冇婚別, 係我婚前未了解她吧! 所以同樓主一樣, 由有了bb後開始, 為了很多有關生bb, 生男生女, 個肚有幾大, 胎兒有幾重, 坐月, 將來由誰照顧bb...等問題而不快, 因為她的說話真是...毫不理人感受, 又冇道理, 冇常識, 冇科學根據...

總之一句, 就是大家的家庭背景, 教育文化水平不同, 完全溝通唔到, 面對呢d99, 多講無謂, 講多錯多, 佢只會覺得我地做媳婦的不尊重老人家, 哎~~:cry: 最好就少見為妙, 不過我c6係孝順仔, 冇計!!!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

有多的分別,之前好客氣咩都冇所謂99同62一樣,我仲鬼咁開心成日同佢行街飲茶,但有咗個女後,就唔同晒,我知佢都係鍚個女,但成日唔聽人講,用老方法去照顧我個女,所以我對佢ge態度用客氣d就算la,除個女話題都冇任何嘢再好講...............

男爵府

BK Milk勳章

ok la

我地關係差不多,只係要互相尊重,大家都ok ar
因為她只係一星期黎一次,瞓醒覺飲埋茶便走,
問題冇乜喎!:-P
Charmmy is DADA, MAMA's Darling.
Charmmy is 18 months aged.
Charmmy Likes To Play With DADA & MAMA.
Charmmy Has 2 Bowls Of Rice Everyday.
Charmmy Likes To Eat Bananas And Bread.
Charmmy, DADA, MAMA Love You All The Time.
Charmmy Starts To Said "MA" November 27.
Charmmy Starts To Stand On The Bed In December.
Charmmy Travels To Singarpore In March 2010.
Charmmy Walks By Herself In April 2010.

男爵府

原文章由 Japenese 於 07-10-21 09:50 發表

me too

大宅

me too. 起初未嫁時好似樣樣無所謂咁. 嫁初期擺晒99款. 我都無理佢. 慢慢佢對我無咁多要求. 依家姑仔都嫁埋. 佢唔知係未悶得制. 間唔中都會打比我傾下計咁. 我咪應酬下佢囉. 大家客客氣氣相處都ok既. 可能我唔係同佢住啦. 但我都會keep住一個月同佢飲一次茶同埋番去食一次飯既.

大宅

都係一樣,長長氣氣,婆婆媽媽咁囉

大宅

原文章由 芷晴b* 於 07-10-21 09:44 發表
一個好好奇既問題 我見好多bk媽咪都唔鐘意自己99 , 其實佢係你同你老公拍拖果陣係咪都係咁衰呢???

我同老公拍拖果陣都幾鐘意我太99(我老公個阿女麻) , 因為我老公個爹地 & 媽咪係台灣到住 , 所以果陣有時都 ...

我知點解你太99會咁,咪就係因為你嗰個喺女囉!生番個仔就會無事.....

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

可能婚後見多左咪唔好囉,盡量小見可做到相敬如賓就好d,不過我知好難,因為婚後99當左你入左我門,一定會多左要求...甘我地咪覺得煩囉.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我99在我婚前婚後都係一樣無咩進步,但我就有進步以前同佢一齊住時要睇佢同佢d仔女面色,依家我自己有樓反過來我比面色佢地睇

複式洋房

Yes. The same.

子爵府

畀面勳章

我99婚前婚後都一樣冇咩點變~
由始至終都係一個字「衰」來形容佢就最貼切!!
婚前 - 成日扮勁狂講自己點叻點勁!又串,個人又囂張,講野從來唔尊重下你!成日彈你呢樣彈你果樣唔好!等等... ...
婚後 - 變本加厲~!!更串更扮野,更囂張,更唔使尊重你當正我係妹仔!一個電話黎叫你帶bb比佢見就冇得唔去,唔去就在親戚朋友面前又數到你臭!結婚飲我杯茶時仲要話:記得要乖d聽晒我話喇!

別墅

原文章由 clc_ivy 於 07-10-21 15:26 發表

我知點解你太99會咁,咪就係因為你嗰個喺女囉!生番個仔就會無事.....

我係有左囡囡先同我老公結婚 , 果陣佢問我媽咪(唔係係我面前)我係咪用個bb黎縛住我老公 , 要佢同我結婚.....我媽咪之後同我講返 , 我果陣真係好嬲囉......

我8月果陣生左個仔仔 , 因為佢係早產bb要住院 , 我生完仔仔之後嚴重貧血(血色素得返4點幾) , 住院果陣輸左3包血 , 出院返到屋企又感冒發燒 , 係我發燒其間 , 醫院打電話黎話仔仔係1 , 2個鐘前有段時間冇呼吸 , 要入返icu到....果日我老公去左睇仔仔 , 我因為發燒冇去到 , 等好返先去 , 之後我太99問我做咩唔去睇個仔(佢都知我病緊) , 我話我唔舒服去唔到 , 佢就話"唔舒服咁又點牙 , 自己生既都唔去睇!!"......我聽到之後真係想喊 , 你估我唔想去睇佢咩 , 我住係上水 , 去威爾斯都要1個鐘到 , 加上我輸完血之後仲有少少貧血 , 咁我行行下暈低左咁點先......更何況你病緊姑娘都唔比你入去icu果到啦 , 果到咁多bb , 傳染左比佢地咁邊個負責先.....

別墅

算啦,奶奶同自己阿媽點都唔同,我奶奶就幾好既,不過自從生完bb後佢就同我地一齊住湊孫,我都驚關係會無以前咁好,始終都係相見好同住難.哎......

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

未結婚前, 我已經知99惡頂, 因為佢係專業人士, 好大女人主義, 咩都要話事, 咩都要順佢意, 佢 d "long嚟" 野,我都領教過.

結婚之後, 我一直同佢保持距離, 而家客客氣氣, 都唔會點頂撞佢, 所以暫時都ok. 不過唔知第二時有bb之後會點, 我都有d擔心

珍珠宮

婚前好惡, 婚後係心怉, 平易近人有計傾, 不過都係煩.

伯爵府

婚前只見過2次~婚後平衡1個月見3-5次...多數都係同奶奶佢地出街食飯~同奶奶既關係都唔差既,大家都客客氣氣,可能奶奶都仲後生掛(42歲左右)唔會好煩and對我都幾好
大b駿逸細b駿晞

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

結婚前冇咩特別,婚後有
咗BB到個BB出世之後,煩
到我死:tongue: :tongue:

首頁

尾頁

跳至