自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

回覆:好心D怪獸家長無時間陪個囡,就唔好比個囡賣旗啦!

工人都做下善事幾好丫。。。
其實正正等於工人陪佢返學放學上興趣班姐。。。。
問題不大。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

點睇都係個女仔有問題咋喎
佢點個工人賣旗咁就好心佢當初唔好參加啦

珍珠宮

好媽媽勳章

whywhywhywhy 發表於 14-5-24 15:49
其實係呢個例子小朋友唔賣旗俾工人賣先有問題,如果工人係旁邊睇住小朋友而唔係幫手賣旗,就只係照顧角色, ...

細路仔咁細個要學習, 都要有適當人係佢身邊輔導佢架, 你話學習同人接觸, 學習就一定遇上困難, 佢地而家未去到可以自學地步, 無家長係身邊又點得呢? 佢地而家唔係在學校安全同適合佢地既環境內學習喔.. 街上有好多不穩定因素, 所以如要細路獨自學習, 賣旗係唔適當的, 工人帶細路出街, 只不過係on the way去既時間, 但係街流連就唔同講法, 會有預料之外既事情發生, 仲有, 而家係要小朋友主動接觸街上唔識既人, 你點知佢搞著個咩人? 好似我仔咁, (唔係歧視呀下) 想行埋個乞衣度叫佢買旗...我好在停得切佢, 我同佢講, 佢可能係需要人幫既人, 佢未必幫到人架, 比著第二個, 可能會同佢講, 呢個乞衣, 無錢架.. 又或者咁污糟.. 又或者反應太大, 嚇怕左小朋友, 佢第時對人都小心亦亦咁... 有反效果添

珍珠宮

好媽媽勳章

mike89 發表於 14-5-24 15:51
工人都做下善事幾好丫。。。
其實正正等於工人陪佢返學放學上興趣班姐。。。。
問題不大。。。
返學同上興趣班既時間同情況係唔同架, 同樣係兩小時, 佢會有個半小時係中心, 只係半小時車程/行走時間, 但兩個鐘係街度又唔同喔!!!遇危險既機會都會大增...

mike89  即係禁止在工人同小朋友出街?咁去公園玩呢?  發表於 14-5-24 16:27

男爵府

我諗樓主係指個家長想個囡去賣旗,但自己又陪唔到個囡,要工人姐姐帶。點知個囡又唔親自賣旗,反而老點工人姐姐去賣。 呢件事係個囡囡有問題,個家長都未必知自己個囡係禁

大宅

在九龍塘火車站見過8一9歲小朋友和工人賣旗。
被趕返工的人大聲罵,唔好阻住條街。跟住D人就推開個小朋友(呆左),眼濕濕行埋一邊。

外傭真的可以代替親人嗎?

無可否認,工作是身不由己,以前我會請家姐/祖父母幫手,"安排唔到我唔會參加",我知咩叫"量力而為"

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

家長要搵食,就要剝奪仔女做義工幫人既機會

又唔係叫個工人拎住個袋
看住個小朋友都唔得

子爵府

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+14-5-24+15:49+

原帖由 Sindy 於 14-05-24 發表
其實工人都係人,佢唔會企係度見到個小朋友走去乞兒到都唔出聲,大家唔好講到工人無人性咁,好多工人當小朋友係自己親人咁,我唔知你無請工人定係你啲工人都唔理你小朋友,我就未預過見到小朋友有危險都唔出聲嘅工人囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

因為依家d人乜都皆意晒工人。賣旗活動除左係一種體驗之外,仲係一種親子活動。

Nymphlaw  agreagree  發表於 14-5-24 16:37

伯爵府

littlecarey 發表於 14-5-24 11:13
RE: 好心D怪獸家長無時間陪個囡,就唔好比個囡賣旗啦!
頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣旗
個細路女無著校服的,如果佢有著校服,我一定打去佢學校 ...
子女參加活動時,跟在子女身邊的家長,會被人叫「怪獸家長」。
子女參加活動時,沒時間跟在子女身邊的家長,也會被人叫「怪獸家長」?

大宅

可能好多人唔明,香港現在一街精神病患者。有事發生時請自我反省,不要怪別人

子爵府

引用:在九龍塘火車站見過8一9歲小朋友和工人賣旗

原帖由 Nymphlaw 於 14-05-24 發表
在九龍塘火車站見過8一9歲小朋友和工人賣旗。
被趕返工的人大聲罵,唔好阻住條街。跟住D人就推開個小朋友( ...
唔係人人有親人幫手,咁係咪呢個世界無親人幫手星期六父母要返工嘅小朋友都唔可以賣旗呢

Nymphlaw  我都試過無人幫,但我知咩叫量力而為  發表於 14-5-24 16:21

珍珠宮

好媽媽勳章

whywhywhywhy 發表於 14-5-24 16:10
其實工人都係人,佢唔會企係度見到個小朋友走去乞兒到都唔出聲,大家唔好講到工人無人性咁,好多工人當小朋 ...
工人極其量就只會叫佢唔好, 咁佢又點學習呢? 如果工人可以代替父母教育子女.. 我會好慚愧.. 我無左我價值了..

子爵府

引用:可能好多人唔明,香港現在一街精神病患者。

原帖由 Nymphlaw 於 14-05-24 發表
可能好多人唔明,香港現在一街精神病患者。有事發生時請自我反省,不要怪別人 ...
咁真係街都唔好出啦

珍珠宮

好媽媽勳章

www 發表於 14-5-24 16:11
子女參加活動時,跟在子女身邊的家長,會被人叫「怪獸家長」。
子女參加活動時,沒時間跟在子女身邊的家長 ...
要睇咩活動, 要睇個小朋友咩年紀, 唔通好似我大女, 都成年人, 我仲跟埋佢去咩? 如果個小朋友得幾歲, 我唔同佢去咩?

公爵府

好媽媽勳章

引用:細路仔賣旗,+係要個細路仔體驗下生活,+無父

原帖由 Sindy 於 14-05-24 發表
細路仔賣旗, 係要個細路仔體驗下生活, 無父母從傍輔導, 又點得呢? 除非就只為多張證書, 唔理過程囉.... 係 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 Nymphlaw 於 14-05-24 發表在

原帖由 whywhywhywhy 於 14-05-24 發表
唔係人人有親人幫手,咁係咪呢個世界無親人幫手星期六父母要返工嘅小朋友都唔可以賣旗呢

...
甘佢可以遲d不用家長或監護人陪同先可以賣旗。唔會成世都有冇得賣。

birdbird  同意。現在,連賣旗都要鬥年纪細去賣!  發表於 14-5-24 20:09
Sindy  中學就可以自己去賣啦..  發表於 14-5-24 16:23

珍珠宮

好媽媽勳章

whywhywhywhy 發表於 14-5-24 16:13

...
有好多機構做義工既時間都可以係星期日, 父母可以一齊去架... 唔一定安排D唔適合大人或細路獨自既義工啫..

大宅

我見過學校旅行(一年兩次)、outing探訪(每月一次)、sharing表演,都係叫工人來做代表。班主任都問小朋友,這位是你的?

為人父母,請不要把自己責任推到工人身上。只有香港的怪現象

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

shareholder 發表於 14-5-24 12:13
始終危險囉, 工人係信唔過既, 係條街度, 好多野可能會發生, 俾人非禮, 俾人推車撞親, 工人無可能即時處理到突發情況, 所以都係等小朋友大個D先俾佢賣會好些

其實你以上所講既情況,
返學放學都有機會發生架喎!!!!

Nymphlaw  返學放學短時間,而且唔使售賣  發表於 14-5-24 16:24

首頁
23456...8

尾頁

跳至