自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

BK Milk勳章

回覆:好心D怪獸家長無時間陪個囡,就唔好比個囡賣旗啦!

工人既職責係湊小朋友,小朋友唔係自己一個喺街,有咩問題?

寶貝囡提早係12月8日出世喇~37w1d~7.4磅

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 木土土 的帖子

木土土 咁小朋友未夠十四歲想去,有工人陪就可以去到,又點解一定要等到十四歲後呢?完全無必要特登去等! 發表於 1 小時前

既然你都話唔係必須,咁點解要工人陪佢去賣旗呢?
而加仲係小女孩老點姐姐賣旗,咁意義何在?

琥珀宮

引用:回覆+木土土+的帖子木土土++咁小朋友未夠十

原帖由 karenlyk 於 14-05-24 發表
回覆 木土土 的帖子

木土土 咁小朋友未夠十四歲想去,有工人陪就可以去到,又點解一定要等到十四歲後呢? ...
點解唔係必須就唔可以叫工人陪!所有課外活動都唔係必須,係咪父母工作只得工人湊既小朋友應該全部課外活動都唔可以參加!
討論「應唔應該比工人陪小朋友賣旗」同「小朋友叫工人幫佢賣旗毫無意義」係兩回事,而我討論既係前者!
而樓主見到既係主公小朋友而唔係怪獸家長,即使係由父母或祖父母陪同賣旗,相同情況都絕對有可能發生!

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

引用:綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅

原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表
綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅父母冇資格比小朋友去賣旗,要辭職唔做,或者即刻離婚,揾過個有 ...
呢位jm太偏激啦
家長陪唔到大不了咪唔參加,滿14歲已經可以自己賣旗,個個星期都有機構賣旗,你驚無機會咩

大宅

其實拎成績表系吾系有人叫工人去

大宅

回覆 cici88hk 的帖子

同學聚會聽過同學(教師)講,有對80後夫婦次次都叫婆婆來拎成績表。婆婆不同住咩都唔清楚,其實個小朋友打人和attention seeking.電話聯絡見家長就話好忙,人在內地。校長堅持要見,又找了公公和工人來。就算outing和旅行都係工人來,同學都話好無奈。

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

引用:頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣

原帖由 littlecarey 於 14-05-24 發表
頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣旗
個細路女無著校服的,如果佢有著校服,我一定打去佢學校 ...
好多無責任心嘅爸媽,咩都指意晒個工人

公爵府

其實成件事係點根本就無人知,有可能係父母臨時唔得閒,姐姐自告奮勇。至於指揮,我估無人會幫一個指揮工人賣旗既小姑娘買旗,叫佢早啲收工好過啦。

伯爵府

引用:頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣

原帖由 littlecarey 於 14-05-24 發表
頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣旗
個細路女無著校服的,如果佢有著校服,我一定打去佢學校 ...
唔洗咁激動呀!p.s.我冇工人

珍珠宮

有d人咁激動係咪就係樓主所講果d家長?

Sindy    發表於 14-5-25 02:45

首頁

尾頁

跳至