嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

懶媽媽在Yata supermarket 發現了丁香魚,夏天更是品嚐丁香魚最好時機,而懶媽媽一早起來不想開火煮食,就直接把丁香魚焗飯再把餸菜放在飯煲裡一同蒸,方便快捷!

健銨中醫診所中醫師張家蓓:
丁香魚味鹹、性溫,不同於多數海鮮屬性較寒涼。根據古籍記載,吃丁香魚可以止瀉,生津開胃,從現代營養學觀點來看,丁香魚鈣質含量豐富,可以「補鈣」外,還含有EPA、DHA,能預防心血管疾病,是很好的食物。

大宅

引用:懶媽媽在Yata+supermarket+發現了丁香魚,

原帖由 stepzbabi 於 14-05-26 發表
懶媽媽在Yata supermarket 發現了丁香魚,夏天更是品嚐丁香魚最好時機,而懶媽媽一早起來不想開火煮食,就 ...
四季豆屬於淡色蔬菜,含有維生素C以外,還含有鐵質、鈣、鎂和磷等礦物質,鐵可以促進造血功能,有助於改貧血症狀。四季豆中的膳食纖維大部分都是非水溶性,有助促進腸胃蠕動,消除便秘。

伯爵府

回覆:懶媽媽的飯煲煮意《四季豆南瓜配丁香魚焗飯》

即係白飯魚?

大宅

引用:即係白飯魚?

原帖由 pretty_cat 於 14-05-27 發表
即係白飯魚?
不是。。。丁香魚比白飯魚軟身,容易食,不用切碎也可

大宅

請問丁香魚係邊度買?有冇相睇 thx!

大宅

引用:請問丁香魚係邊度買?有冇相睇+thx!

原帖由 Lily0611 於 14-08-13 發表
請問丁香魚係邊度買?有冇相睇 thx!
這就是丁香魚
如果你有任何固體食物的疑問或者想多啲食譜分享,可以加入我的Whatsapp group!!

男爵府

鈉會否好高?

大宅

引用:鈉會否好高? +

原帖由 何師奶 於 14-08-15 發表
鈉會否好高?
不會

大宅

回覆:stepzbabi 的帖子

可以加我入whatsapp gp 嗎?thank you

大宅

引用:可以加我入whatsapp+gp+嗎?thank+you +

原帖由 xo_pang 於 14-08-15 發表
可以加我入whatsapp gp 嗎?thank you
請pm我你電話號碼

男爵府

引用:懶媽媽在Yata+supermarket+發現了丁香魚,

原帖由 stepzbabi 於 14-05-26 發表
懶媽媽在Yata supermarket 發現了丁香魚,夏天更是品嚐丁香魚最好時機,而懶媽媽一早起來不想開火煮食,就 ...
我都好想食。收藏!thanks for sharing

複式洋房

stepzbabi 發表於 14-8-13 16:41
這就是丁香魚
如果你有任何固體食物的疑問或者想多啲食譜分享,可以加入我的Whatsapp group!!
可唔可以加我入group?

大宅

引用:Quote:stepzbabi+發表於+14-8-13+16:41+這

原帖由 ning612 於 14-08-18 發表
可唔可以加我入group?
兩個group100人爆哂,所以我終於開左個Facebook page為大家分享心得同食譜,可以去like以下的link
https://m.facebook.com/stepzbabyrecipe
依家亦分享左好多謬誤同食材營養價值,希望幫到大家,而且我會每日更新

別墅

回覆 stepzbabi 的帖子

請問丁香魚在yata有得買嗎? 通常放在哪個位置?

大宅

引用:回覆+stepzbabi+的帖子請問丁香魚在yata有

原帖由 PEKKLEHEIDI 於 14-08-20 發表
回覆 stepzbabi 的帖子

請問丁香魚在yata有得買嗎? 通常放在哪個位置?
我在沙田yata買,放在壽司旁的雪櫃,你上我Facebook page睇會睇到更多資料。
Stepz kitchen~baby\'s recipe嬰兒食譜。

子爵府

引用:Quote:原帖由+Lily0611+於+14-08-13+發表請

原帖由 stepzbabi 於 14-08-13 發表
這就是丁香魚
可以加我嘛

珍貴的并唔喺苦難本身,而喺我地對苦難如同珍珠般的包容.

大宅

引用:Quote:原帖由+stepzbabi+於+14-08-13+發表

原帖由 miss_u 於 14-08-20 發表
可以加我嘛
兩個Whatsapp group已full, 100人,你可請like my Facebook page: Stepz kitchen~ babys recipe嬰兒食譜

伯爵府

引用:Quote:原帖由 xo_pang 於 14-08-15 發表可

原帖由 stepzbabi 於 14-08-15 發表
請pm我你電話號碼
可以加我入group嗎?

首頁

尾頁

跳至