自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都讀過架,你地第幾年架. 睇下係師姐定師妹呀.

大宅

原文章由 qq_888bb 於 07-10-25 17:58 發表
其實我現在都好想回去43座 ka, 不過已是不可能啦, 現在完全吾同晒, 不過有時我會發夢都會在以前的屋企.

我平時會去萬年食野,早兩個星期,我帶埋個女去中央球場影相.

你們會否回去行吓 ka ?
...
我都係有時發夢都會係以前屋企架,去萬年食炸蛋呀,中央我以前都成日去架 我都好懷念住慈雲山日子呀.:-( :-( :-(

大宅

原文章由 qq_888bb 於 07-10-26 09:42 發表
係呀! 比你古到我係去嗰間食炸蛋! 我每次都會叫炸蛋/魚肉翅和正豬腸...的.每次都係去嗰間,吾會去第二間 ka!

請問你是那一年畢業? 是邊個做你班主任? 你是住那一座呀?

你地還記不記得,大益文具店呀? 我在鳳凰村見到個老闆 ...

我都唔記得邊年畢業啦,好似姓鍾個我班主任 我住係42座架,你呢:loveliness: :loveliness: 大益我依家仲有幫襯佢地買野架.佢地兩公婆真係老左好多呀 咁我地都做人媽媽啦.時間過得真係快:-( :-(

大宅

原文章由 qq_888bb 於 07-10-26 16:33 發表
你住42座,未即係我格離嗰座,我住43座呀,你重記吾記得你以前樓下嗰噹生果店呀?
我以前是讀你樓下嗰間幼稚園 ka!
你搬左去嗰間大益附近呀? 我有時都會經過 ka! 不過現在好似無文具賣啦,對嗎?
唉!時間真係好快呀!不過有時又想再快D(是 ...

樓下生果店 係咪陳裕發,有幾個肥妹個間呀.你讀街坊幅利會呀,我細佬都係架 我就讀文彩係沙田坳道呢,你知唔知邊間呀,我成日係大益下面間餐廳富寶食野架,而大益我都係幫襯去買衣紙.咁你搬左去邊呀.

大宅

原文章由 qq_888bb 於 07-10-26 17:26 發表
30座是否在有間可以飲早茶又可食燒野好似叫 (美景) ,又有一個街市嗰邊呀?附近好似又有一間叫做基?小學.

係呀溫生真係好惡 ka, 我比她打過手仔和罰留堂啦!:-(

...
美景我成日都去食架.基本上就係我飯堂 個間小學叫基慈呀,都唔係附近啦,都幾遠架.我仲記得每8月都有人唱歌,行大運,唔洗錢飲氣水架好熱鬧好開心架,你地有冇去睇架.好好好懷念呀~~~~~~~~~~~~:-( :-(

大宅

原文章由 milkchai 於 07-10-27 14:10 發表
乜有免費汽水飲咩,我唔知? 不過每年個時候真係好開心好熱鬧,好似係中央球每年特式咁,度有潮洲蠔粥好好食,不過要比錢,好懷念,係呢而家球每年重有冇做戲呀? ...

我講免費氣水個到唔係中央呀,係32座個頭.而中央8月都仲有大戲睇,因我行過時睇到.

大宅

原文章由 kitwong 於 07-10-27 14:42 發表
我以前都係讀聖包架
咁遲先報到呀

大宅

原文章由 pauleung 於 07-10-27 19:39 發表
我係8x年的下午班的學生,勁懷念出到門口落樓梯好多好多街邊檔,有魚肉麵,串燒.手製雪糕,魚旦,牛什,蘿白糕,同埋我至愛魚球,個時好似五毫子一串.43座間士多好似有紅豆冰,菠蘿冰,勁懷念,有時發夢都會見到,不過校服就唔係 ...

你講起慈雲山d野食,真係好多架 31,43,48,座d野食超好味依家真係好難揾到同食到:-( :-( 以前d水準啦.由其係魚肉麵 超 LIKE呀.

大宅

原文章由 qq_888bb 於 07-10-29 10:18 發表
吾係呀!生果檔是在42座樓梯口附近ka.不過後來幾年無開檔la!
l陳裕發,我都常去買野食ka,我重記得以前買一包大卡樂B都是$8炸!現在要成十幾蚊!:tongue:
文彩-我吾係好知呀!因為我以前多數去的地方(美景/慈雲閣/43座至44座和66座附近).
我好小去47座 ...

你講返起又係,有生果檔喎.
文彩就係,係慈雲閣隔離咋嗎

大宅

原文章由 qq_888bb 於 07-10-29 11:38 發表
魚求,現在好小地方有得食啦!不過我知道在黃大仙有得食,好味呀!
我記得以前好怕賣魚求個老闆娘個身形嫁,因為個時細個吾識,原來只是骨架問題,所以初時我吾會去買ka!

...

5毫子有2串嗎

大宅

原文章由 milkchai 於 07-10-29 11:47 發表

可樂仔,你依家重住係慈雲山咩,乜唔係重建要搬咩,我99都搬去大仙,係呢點解你地咁叻記得座打座,我剩係記得30,31,32座,因我住呢度 同二十幾座,同以前係黃大仙搭van仔沿路上座數,咦咁我學校隔離 ...

我唔係係慈雲山住,但係我媽咪仲係附近住啫 我成日都返去揾我媽咪架.學校隔離個座未係47座囉 你住30,31,32架,個到d魚肉米,狗仔粉好好味架我同家姐成日食架

大宅

原文章由 milkchai 於 07-10-29 12:08 發表

52座近處

我知,我知 近圖書館同街市仲有我記得個頭有間酒樓架.

大宅

原文章由 qq_888bb 於 07-10-29 15:00 發表
你地現在有無去慈雲閣呀! 我記得以前有隻牛ka!不過現在應該不在啦!
5毫子有2串,如果而家重有就好啦! 最低價$5都只有10粒到!你有無去買來食呀?

...
依家我都仲有去慈雲閣架,隻牛冇左好耐啦.
d魚球依家真係貴左好多,仲冇咁好食:-| ,你依家係唔係都去黃大仙買呀夜晚先有架喎.

大宅

原文章由 qq_888bb 於 07-10-29 15:34 發表
你重有去慈雲閣呀!其實現在重有d嘜野好看呀?

係呀!我會經常去買野食ka!上星期五先之買完兩串燒賣,有時9:30後再去買雞亦尖/牛雜...現在好想食呀!!!

...
依家慈雲閣都冇咩野睇架啦.通常d人上去都係拜袓先.
係呀d雞翼尖真係幾好食架,咁..........你要等到9:30啦

大宅

原文章由 milkchai 於 07-10-29 21:05 發表

魚球係咪炸棘椒豆付炸魚球呀

唔係呀

大宅

原文章由 vanyau 於 07-10-29 17:44 發表

慈雲閣以前有隻靈牛,你哋有無去過見牠呢?
慈雲閣--我以前經常上去玩的,我當那裏是我的別墅,地方又夠大,好似粵語殘片中的大錢佬屋企咁. ...

別墅唔好玩啦.仙人地方黎架.

大宅

原文章由 milkchai 於 07-10-29 20:44 發表

狗仔粉,好味呀,講起都想食,加棘椒菜甫,唔................... 流口水呀,我對落二十幾座近街市頭都有好多野食,有個肥嬸嬸賣潮洲粉果好正,佢自己整,不過聽聞個嬸嬸己過身了,係呢你住四十幾座 ...

我係住42座架,咁我讀文彩放左學坐完校車係40座落,咁未同家姐行去食囉.食完先返屋企,D大人會係美景等我地架:loveliness: :loveliness:
仲有52座個頭有圖書館架,係政府大樓呢.有電話簿攞架呢,好似最高個層呀.

[ 本文章最後由 可樂仔 於 07-10-29 21:35 編輯 ]

大宅

原文章由 milkchai 於 07-10-29 22:25 發表

咁係乜,係咪細細粒係成鍋油度炸呀,因為見好多人鐘音意買食

係啦 你講得對真聰明呀

大宅

原文章由 瑪姬@@ 於 07-10-30 00:08 發表
e家黃大仙邊到有D食呀!搵左多次都見唔到:-( 好想食呀!

依你係我師妹黎喎,因我見到我媽咪朋友個女呀
黃大仙綠色小巴站,但係夜晚9:30先有架.

大宅

原文章由 qq_888bb 於 07-10-30 11:27 發表
無印象呀!不過嗰間紙紮鋪我呀媽以前都成日幫襯ka!個老闆好好人tim.
附近有間可以食波羅冰ka! 你有無食過呀!

波羅冰同紅豆冰,綠豆冰等.我都有食好好味.隔離仲有一間叫(香港遊樂場協會)你地有冇落去玩架,我細個時成日都落去玩架.仲記得有乒乓球玩,康樂棋等.

首頁

尾頁

跳至