家事百科

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

其實尼個曱甴問題一直都存在,搬左黎4年, 初初真係唔多覺有曱甴,
以家真係越黎越勁,
冬天時都仲好D,
以家夏天真係慘呀,
係廚房一關左燈一陣再開,
就好似曱甴樂園咁,
地下, 洗手盤成10幾隻,
之前都係得廚房有,
以家有時個廳都會有,
但個D唔係大隻曱甴,
係好細隻個D黎,
以家係屋企放左成7個曱甴屋

最慘係男朋友個爸媽都唔驚曱甴,
所以都唔會去理

我就好驚架,
真係好想搞掂佢

請大家幫幫忙呀

333s  曱甴最like 脏&濕.  發表於 14-6-27 11:30

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:救命~屋企勁多曱甴

可以試下放啲辣椒,切開佢放廚房,啲曱甴好怕,吾敢出嚟!

大宅

tuenmunbb 發表於 14-5-27 17:36
可以試下放啲辣椒,切開佢放廚房,啲曱甴好怕,吾敢出嚟!
試過啦, 辣椒, 蒜頭, 檸檬都唔得呀

複式洋房

以我經驗……你一定要揾出曱甴既源頭……如果唔係好難殺得哂………可試試買街巿賣龜的地方買“曱甴粉”,係一包包來的!

大宅

有無試過噴bio kill?

[size=medium]queensroad

伯爵府

畀面勳章

引用:其實尼個曱甴問題一直都存在,搬左黎4年,+初

原帖由 potatoyoki102 於 14-05-27 發表
其實尼個曱甴問題一直都存在,搬左黎4年, 初初真係唔多覺有曱甴,
以家真係越黎越勁,
冬天時都仲好D,
之前淘左呢支,超掂,一晚殺左40幾隻,佢地好鐘意食,好得,58蚊人仔。

forbetter  我都剛剛買左。用左幾   發表於 14-8-8 10:59

大宅

potatoyoki102 發表於 14-5-27 15:08
以家真係越黎越勁,
冬天時都仲好D,
買曾sir推薦既「蟲蟻淨」(要華潤超市買),一個月內,唔會再出現,殺哂全家

大宅

布朗bb 發表於 14-5-27 19:21
以我經驗……你一定要揾出曱甴既源頭……如果唔係好難殺得哂………可試試買街巿賣龜的地方買“曱甴粉”,係 ...
我知道個源頭係邊呀, 應該係廚房個D牆隙度, 因為搬入去個時廚房係無拆過裝修過, 等我試下先...THANKS

大宅

queensroad 發表於 14-5-27 21:55
有無試過噴bio kill?
尼D應該唔噴得呀, 因為有寵貓

大宅

joey1001_1001 發表於 14-5-28 00:16
之前淘左呢支,超掂,一晚殺左40幾隻,佢地好鐘意食,好得,58蚊人仔。

...
THANKS!!THANKS!!試下淘先

大宅

Jeanwaikam 發表於 14-5-28 03:30
買曾sir推薦既「蟲蟻淨」(要華潤超市買),一個月內,唔會再出現,殺哂全家 ...
尼個都試下先, 你地介紹嘅我全部都會買黎試下先

大宅

回覆 potatoyoki102 的帖子

Bio Kill
http://www.biokill.com.hk/courbiokill_gf.php

因為保而剋®由極少量的有效成份,加上化妝品類乳化劑和水混合而成。故此,對人類、溫血科寵物及其他溫血科動物安全。其安全程度可讓使用者於噴灑藥劑後無需離開噴灑範圍。

保而剋®不會像傳統滅蟲產品般發出刺鼻的氣味,所以即使有人或溫血科寵物在場的地方也可以使用。

保而剋®滅蟲劑是既安全又有效並具有預防作用的滅蟲劑,能有效解決及預防昆蟲的問題。一般而言,我們建議客人於全屋或所屬範圍作定期性的噴灑,而不單只是見到昆蟲才用作即時殺滅,這樣保而剋®滅蟲劑便能發揮其真正的滅蟲及預防功效。

保而剋®的手泵式噴霧設計,不像其他壓縮氣體噴霧般含有揮發性有機化合物 (VOC's) 及其他會對臭氧層造成損害的氣體 (如:丙烷及丁烷等氣體),其藥劑並可完全被降解,故絕不損害環境。此外,新裝保而剋®產品的膠瓶均由被廣泛應用於飲料(例如礦泉水、汽水)、食油、化妝品及藥物包裝上,選用不損環境的聚對苯二甲酸乙二酯 (PET) 製成,用後可將膠樽放入回收箱內回收再造。

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:joey1001_1001+發表於+14-5-28+00:16

原帖由 potatoyoki102 於 14-05-28 發表
THANKS!!THANKS!!試下淘先
因屋企有小朋友所以唔敢用太強的,呢支佢話係低毒性,對人畜安全,只要在曱甴經常出沒嘅地方唧少少,好似一粒米大小就可以,約20cm唧一粒,好似白膠漿咁,我屋企超多曱甴,我暫時用左10日,已經有超過100隻曱甴中招了,真係超多,現在差不多看不見曱甴了。

carmen1904  咁多曱甴  發表於 14-8-7 22:58
Bling11  咁一定要買來試下!  發表於 14-7-7 19:31
Bling11  咁一定要買來試下!  發表於 14-7-7 19:31
Bling11  咁一定要買來試下!  發表於 14-7-7 19:30

大宅

queensroad 發表於 14-5-28 10:05

Bio Kill
明白, 但尼隻超市有無架??

大宅

joey1001_1001 發表於 14-5-28 10:41
因屋企有小朋友所以唔敢用太強的,呢支佢話係低毒性,對人畜安全,只要在曱甴經常出沒嘅地方唧少少,好似一 ...
已經叫同事幫我淘左啦...
THANKS!!

你屋企又係超多架??咁係咪細種曱甴??

要同曱甴死過呀

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:joey1001_1001+發表於+14-5-28+10:41

原帖由 potatoyoki102 於 14-05-28 發表
THANKS!!
係丫,之前冇,但自從樓上裝修之後就好多,唔知係唔係由水渠走落嚟,數量之多簡直失控,由2mm到1cm咁大,細細隻,蟲蟻浄果D我怕毒性太強唔敢用,又怕散到周圍都係,去超市買過威滅,佢地根本唔入去食,可能佢地鐘意食暴露出來的東西,曱甴問題已經令我好困擾,依家總算解決到,廁所最多,所以我唧左二三十點左右,唧嘅範圍越多越有效,威滅一盒得幾個,都唔知放得邊度好,呢支可以任你唧,30克已可唧幾百滴。

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:joey1001_1001+發表於+14-5-28+10:41

THANKS!!
由第一日用已死了40多隻,之後每日有十多隻。依家十日到今朝見死兩隻,看來應該差不多清晒。

大宅

百佳,惠康,一田,日本城......都有

http://www.biokill.com.hk/courbiokill_wtb.php

大宅

joey1001_1001 發表於 14-5-28 11:53
係丫,之前冇,但自從樓上裝修之後就好多,唔知係唔係由水渠走落嚟,數量之多簡直失控,由2mm到1cm咁大,細 ...
以家我都係用曱甴屋, 其實都捉到好多, 但依然都好多走黎走去囉
但我上網睇過有人講, 唔可以用死一隻曱甴藥架, 用得太耐D曱甴就會有抗藥性架啦, 唉!!之後都唔知點好啦

大宅

queensroad 發表於 14-5-28 12:09

百佳,惠康,一田,日本城......都有
謝謝你!!!明天去睇下先

首頁
12345...11

尾頁

跳至