夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

同老公結婚四年了,最近兩年一直分隔兩地,剛開始的時候每次見面都會好珍惜,但時間漸漸耐左每次見面出去吃飯之類就變得好少話題,他每次都拿住電話系度玩,上論壇或者睇新聞(儘管如此,但我相信我們之間沒有第三者
)我們時常會因為小事而吵到不歡而散,我現在同他傾計真的很小心,生怕講錯野,又吵。我們傾電話的次數也漸漸少了很多,儘管每星期才見一次面,但是每次傾電話都是不夠兩分鐘就收線了。這樣的夫妻生活我真的過得很累,很難受,關注這個板塊已經一段時間了,很多jm都是因為另一半有外遇才選擇分開,我另一半沒有外遇,但我明顯感到我們的感情淡了很多,而我,在這段夫妻關係中也相處得很不開心,到底我應該點做?

大宅

回覆:lee-suki 的帖子

一星期先见一次?分開住?

大宅

引用:一星期先见一次?分開住?

原帖由 Jenjen2348 於 14-05-27 發表
一星期先见一次?分開住?
樓主第一句已經講佢哋分隔異地啦!

大宅

回覆:Jenjen2348 的帖子

係,他在國內做生意

大宅

妳那麼肯定?

大宅

回覆:rain2013 的帖子

第三者嗎?直覺覺得沒有

男爵府

回覆:覺得感情變淡了,好累

你可以去探下佢!我爸以前都係飛嚟飛去,我同阿媽放假會搭飛機搵佢,雖然見面時間唔耐,但都可以互相陪伴下嘛

大宅

引用:你可以去探下佢!我爸以前都係飛嚟飛去,我

原帖由 NikoChan 於 14-05-28 發表
你可以去探下佢!我爸以前都係飛嚟飛去,我同阿媽放假會搭飛機搵佢,雖然見面時間唔耐,但都可以互相陪伴下 ...
我覺得同相處的時間沒有關係,是他變了,好像不愛我了,

男爵府

有時太少見面,會好易將對方排除左生活之外。

夫妻做耐左,好多時對話都係日常野,或者生活上既事…好難好似初識,或者朋友咁吱吱喳喳講一輪…

但少見面,想講果刻又無得講,隔耐左又唔會講返,分隔2地,連電視內容,洗頭水用晒,上次同事話某隻沖涼液好用,今晚食乜…etc,都無得講,好易會相對無言…

其實未必係唔愛你,或者有第二個,而係習慣左身邊無你哩個人…

男爵府

引用:Quote:原帖由 NikoChan 於 14-05-28 發表你

原帖由 lee-suki 於 14-05-28 發表
我覺得同相處的時間沒有關係,是他變了,好像不愛我了,
其實佢自己身處其他地方,可能佢同你感覺一樣呢, 男人好難開口同你講/表達,唔同女人! ,你依家有無同佢sd下 msg/通電話?? 你話佢知你好掛住佢,睇下佢點回應?唔好亂諗嘢啦

rachel_ching  X2  發表於 14-5-28 00:34

大宅

引用:有時太少見面,會好易將對方排除左生活之外

原帖由 hello_kristy 於 14-05-28 發表
有時太少見面,會好易將對方排除左生活之外。

夫妻做耐左,好多時對話都係日常野,或者生活上既事…好難好 ...
可能你講得對,他是習慣了身邊沒有我這個人了,我最近很刻意去努力改善我們的關係,但是我越做得多野,他就越嫌我煩,有時候我會覺得好難受,好像這段感情是我一個人在維持

大宅

引用:Quote:原帖由 lee-suki 於 14-05-28 發表我

原帖由 NikoChan 於 14-05-28 發表
其實佢自己身處其他地方,可能佢同你感覺一樣呢, 男人好難開口同你講/表達,唔同女人! ,你依家有無同佢s ...
我有表達我掛住他,或者愛他之類的,但是他會覺得我好無聊

男爵府

我試過類似既情況,不同既係佢只係exbf...

一個星期見一次,心入面覺得見面時一定要好期待,好sweet,佢要每個星期都急不及待咁想返黎見我…佢唔係咁就唔開心,cher佢,佢都好鍚我,星期中都辛苦d盡量返黎多一次陪我…但最後都唔work out…

雖然,我同你,ex同你先生每個人既性格都未必一樣,但係如果可以既就結束異地生活啦。

Good luck!

大宅

引用:我試過類似既情況,不同既係佢只係exbf...

原帖由 hello_kristy 於 14-05-28 發表
我試過類似既情況,不同既係佢只係exbf...

一個星期見一次,心入面覺得見面時一定要好期待,好sweet,佢要 ...
沒有辦法結束分隔兩地的生活,因為他的事業做十年二十年都好正常,我過得真的非常不開心,有唸過離婚,但怕對小朋友影響不好,現在覺得非常難受

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

如果你C6不能返HK工作,
你可以搬上去陪佢嗎?
長期分開行唔通喎!

男爵府

明白你既感受,始終婚姻加上有小朋友,一定唔容易…
或者先安排一家人去個旅行,舒緩一下…
如果你覺得先生唔令情,就暫時唔好cher佢住喇…

bikes_deals  呢個建議唔錯  發表於 14-5-28 11:00

男爵府

引用:Quote:原帖由 NikoChan 於 14-05-28 發表其

原帖由 lee-suki 於 14-05-28 發表
我有表達我掛住他,或者愛他之類的,但是他會覺得我好無聊
要俾d時間! 佢有時可能太投入工作!唔好唔開心啦!

首頁

尾頁

跳至