少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,話說我15歲時買左我人生第一部手提電腦,當時屋企人話第時我出國都會有提電腦用自此我就成日上網msn....而我冇諗過佢地真係會俾我出國, 加上我以為自己有小聰明,應該係香港讀得上,17歲會考放榜,只有13分原校升讀不了就去了澳洲,去了一個大城市,因為有親戚係樹...以下我將會分享我親眼親耳的經歷,大家作為家長既而又想「送」仔女出國既可以聽下我呢個留學生既心聲....
個人簡介:英中畢業,英文會考c,理科,出國前ielts 6.5分,屋企唔係大富大貴,但有些少資金,而阿爸好鍚我,話女仔一定要讀得多書,所以問我想唔想去,老實講,放榜果日下晏先決定去agent道,好似用左唔夠1﹣2星期就搞好晒文件...當時我以為留學係同去旅行一樣....

有好多家長以為送仔女去外國就可以改善佢地既行為,其實係大錯特錯...係外地冇左屋企人直接監視同埋支持,有人吸毒,醉酒,出賣自己身體....去到外國後我先知道原來人性可以咁醜惡,冇計啦,果時我只有17歲,但好彩我有分辨對錯既能力,冇同佢地坐埋一台...

我個人覺得身邊既朋友係好重要,出國後都冇認識真心既朋友,d大陸黎既同學只會利用你,用錢去搵人寫功課(後來成為我的工作), 渣車都買假牌,咁既朋友交黎有咩謂??

(續)

大宅

回覆:happy314 的帖子

咁你一定好唔開心

伯爵府

回覆 ben-dan 的帖子

謝分享, 快 d 寫下去啦, 好心急想看.

別墅

看了你第一篇,已經估到你寫乜,亦好有同感,因為我都係過來人,學好學壞真係要睇自己定力。 我以前身邊都有好多同學學壞,自己係就係放縱啲,不過好彩壞極有個譜。

公爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

好有共嗚,再講多啲嚟聽下!

大宅

‘朋友篇‘

上回提到好假的朋友...
其實留學生好難識到真心既朋友係有原因的
1.背景不同
中學的時候,大家都係同區同學,屋企背景一樣,去玩既地方都差唔多。唔似出國後,我一個sri lanka的同學屋企係開商場的。以前我的男朋友,屋企係賣畫的,有次冇意中睇到佢屋企既交易,賣左一舊唔知咩藝術品就20萬美金....大家可以等的有時間時打「愛情篇」 
依家我唯一有聯絡既朋友,易係我伴娘住上水的,我住九龍,只係咁亦有差別....

2. 讀完書就走人
我認識有好多人讀左一年就走人,因為留學生活真係好苦悶,日日唔係對住電腦就係電腦...亦有d人讀唔上,不停留班,澳洲政府有立例,如果同一科fail 2次而冇合理釋,簽證可能會取消的...仲有我識得幾個人,因為成日缺課,返到香港放假,再坐飛機返澳洲時先知道簽證取消左,而取消簽證後係有幾年唔入得境的....冇計,冇阿爸阿媽的生活就係咁冇王館...即使能夠順利畢業,去留亦係一個問題,唔係樣樣專業都有得留下的,留唔低就走,友情亦會因為咁告一段落.....

3.目標不同
出國後先明白咩叫一樣米養百樣人....有8成半的留學生係黎虛度光陰的。有d大陸的家長有d錢就會送仔女出國,佢地有大學學位係好重要的,果班細路就係我上文講既寫作業都要人幫既垃圾,sorry語氣重左,但你去得讀書連功課都唔做,咁你做咩呢?!亦有d本來已有學位,但讀多個學位係因為想移民,呢種人都算有目標

而香港去的小朋友呢,有d係俾家長叫去,亦有d係自願。當初我去係冇咩目標的,應該只係想拎個學位影張畢業相咁...後來讀上先慢慢先知道自己想做咩,有好多人到左畢業都唔知自己想做咩架,咁話題又會小d...

留學咁耐只有一個人我叫得上係朋友,但係一個18/19年先識既朋友,實在好難可以同佢分享我18年黎既生活,因為大家都要返工返學拍拖呀成,冇咁多時間見面,加上外國地方又大,邊有得好似係香港咁話見就見...

有時有d咩唔開心都唔會同人分享,因為係好私人的事,覺得自己可以搞得店,人地亦冇咩時間會理你

記得有次失戀(算係人生第一次),我話左俾我一個以為好好的朋友知,點知佢幫我唱通街,真係唔該晒,時到今日我仲有陰影,好難會信人...

仲有我發現一樣野,如果你presume 每一個人都係好人,而唔用太多的時間同精神去認識佢,你會發現唔到佢既缺點。雖然咁樣係自己厄自己的,但起碼我唔會用一輩子去嬲一個人,人係一定有缺點的,隻眼開隻眼閉吧,反正果個人你都唔在乎,咁了解佢做咩??

出國後先知道有好多人鐘意睇你點跌架,係jealousy 定係想等你有事時黎幫你呢?我拍拖時,有d朋友會問我:係咪仲同上次果個一齊,拿我唔係交際花,佢講呢句說話亦未必有意,但你聽到有咩感覺呢?

出國後我發現自己溝口語溝通能力弱左,我會考時中英oral都a架....最近阿媽話我講野一舊舊,所以打家見我打野一舊舊唔好怪,有好多中文字我都要諗下先打得出...「朋友」就認識不了,但我認識了自己...因為我人生終於都有了目標

(續)

ps,大家下回想聽咩呢?學業,愛情,工作,家人,生活?????

大宅

初初去果時當然有啦,我係細女,所以屋企人好鍚我,小小年紀去到一個要獨立,身邊冇人冇物的地方係好無助。依家我有時諰起以前既野都會諗如果我努力d今日就唔洗咁,到左依家我諗起屋企有時都會喊...但留學真係一個好好的經歷,前題係小朋友底子唔壞

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:‘朋友篇‘上回提到好假的朋友...其實留學

原帖由 happy314 於 14-05-28 發表
‘朋友篇‘

上回提到好假的朋友...
無所謂,追。

大宅

我想知你回來後同家人有冇生疏?

大宅

追到呢度我就知你一定系个乖孩子鄧你父母安慰

男爵府

回覆:留學真面目﹣個人經驗分享

我都係12歲讀完小六出國讀書(本身成績ok,考入了一間band 1 英中,去了英國),我同意去到外國會唔會變壞好睇小朋友本身個底。
最緊要教小朋友做自己認為啱的事,唔好為了多一個所謂的“朋友”,改變自己的本質。

不過另一樣我唔同意的是,大陸黎嘅學生也會有好的,雖然屋企有錢,但對人係真心,到現在大家喺唔同地方生活(有些回國了,有些在不同城市),也會關心大家和見面(雖然一年見不到一次,但我相信真正的朋友,就算一年不見,都唔會生疏)。

我英國沒有親人,住宿舍,有中國人朋友,也有本地的,朋友可以分享心事,無可能係100%的也想睇住你衰,大家會support each other。當然也會一d壞心地的,但我覺得,宿舍就如一個小社會,要學習點生存,早一些明白一d道理,都唔係一件壞事。

卓玲BB  Me too 五係全負面   發表於 14-9-6 13:45

男爵府

香港都有好人同壞人, 我自己都冇朋友, 一讀完書就各走各路,

如果上到香港大學當然唔想佢地去外國

複式洋房

我就完全吾同wow, 我都係o係澳洲讀書,讀大學, 我識到好多真心朋友
宜家番左香港做野,都仲有keep in touch

大宅

回覆 蒸魚落蠔油 的帖子

唔係冇呢類人,係少姐,要雙方都要好好珍惜大家先得...

大宅

家人篇
由細到大我爸爸都一日返10幾個鐘工,放工返到黎食完飯就差不多要訓,但記得小時候英文默書都係佢捉住我黎溫的,所以佢都算幾關心我地

由於爸爸係一個幾長氣幾人,日日哦我叫我食菜食生果溫書bla bla bla,到左10歲到開始有d反感,駁下嘴咁,佢話一我就話2...但我心底係知道爸爸係最鍚我既

而阿媽呢就係家庭主婦,所以我大部分時間都係同佢一齊,佢又會帶我地去行街買野呀咁,細個同阿媽關係係好d既...都好正常...

我出國既果一日就係我爸爸生日,佢仲車我去機場,訂機票果日原全想唔起係佢生日呢...真係不孝haha。爸爸雖然好鍚我,但佢出奇地方心我去到咁遠,可能佢了解我係點掛...

去左外國後,每之打skype返去阿爸都會同阿媽搶個電腦用,我成日笑佢地好似探監咁haha,最後佢地會share一對耳機,阿爸同我講野,阿媽加把嘴,阿爸就會話「依家同個女講句野都唔得呀」...好搞笑架

去左半年到第一次失戀,有幾次同阿爸講講下我就喊,佢一見到我喊立即以9秒9的速度叫阿媽過黎同我講,因為佢見到佢最心愛既女俾人飛實在太心痛....後來阿媽話我知,阿爸話要搵人打我ex一獲,當然佢係得把口啦,但就睇得出原來男人都有會感情的,佢唔同我講,但心內面一定有好多想法(講到呢到我都喊了)

出國頭一年我地日日都skype個幾2個鐘,比著以前係香港真係每日溝通既時間都唔夠半個鐘,加上我有段時間,中1﹣2到我日日返到屋企就關埋房門(係阿媽最近話我知架,我都唔記得左),一生人中,原來出國後先同父母有多d溝通...

讀到大學後,因為搬左出黎住,買菜洗衫煮飯都係自己來,空閒時間少左,但好彩有whatsapp,facebook,阿爸阿媽都仲可以同我聯絡到,有時佢地係facebook睇到我煮左咩又會留言話好似好好味呀成...我返到香港都有煮野俾佢地食....整左個pizza 炸嗎,阿媽就影左上佢facebook話好感動...我食左你10幾年飯我都冇咁感恩haha

出國一年後我每一次返香港都會留係屋企食晚飯,多數都係lunch先同朋友出去,因為我真係想用多d時間去陪我阿爸阿媽,佢地一生就為左我去勞碌,讀左幾年書就用左佢地大半生既積蓄,好在我都讀得okay,如果唔係真係俾佢地打返獲金...

由於我讀既科目同工作會令我接觸生老病死,每次見到d臨死既病人,或者有老人痴呆而不停搵個女(明明個女係旁邊)既病人就會好心痛,因為我好驚到我阿爸阿媽病時我唔係佢身邊....阿爸成日話留係澳洲好,香港有咩好呀??但係香港就係因為有佢地所以好....如果可以我會想陪佢地終老...

如果唔出國,我地關系未必會咁close,雖然每日都可以見到佢地,但情感上未必有依家咁好...出國雖然冇得成日面對面見到,但對方有咩事都會好緊張。在家千日好,如果可以簡多次,我會留係佢地身邊,到佢地老左照顧佢地,即使佢地要去老人院,我都會日日去餵飯,幫佢地沖涼...人地個女(護士)做,同自己個女做,係有分別的.....

Helloladies    發表於 14-10-31 01:24
yiu_mimi  好感動  發表於 14-10-17 10:17
StellaChung  very touching  發表於 14-10-15 22:09
Snoopy211  好感動  發表於 14-8-25 18:00
6x6=36  你好乖女!  發表於 14-7-30 00:35
雞嫂    發表於 14-7-20 18:07
joyce02  好感動  發表於 14-7-15 14:59
Adam媽媽    發表於 14-7-10 14:21
jc2009  阿爸話要搵人打我ex一獲--> 你爸爸好好笑...  發表於 14-5-30 11:31

侯爵府

happy314 發表於 14-5-29 14:58

家人篇
感動中!

男爵府

我覺得你都幾乖啦~ 多謝曬你分享,講得好好~ 真係有d複雜~

大宅

好感動,父慈女孝。

大宅

睇到你既家人篇 我好感動

珊瑚宮

引用:大家好,話說我15歲時買左我人生第一部手

原帖由 happy314 於 14-05-27 發表
大家好,話說我15歲時買左我人生第一部手提電腦,當時屋企人話第時我出國都會有提電腦用自此我就成日上網m ...
同意,放洋以為遠離損友,冇野好玩,直情係緣木求魚,痴心妄想。

首頁

尾頁

跳至