少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為你係去澳洲 去英美會好D

複式洋房

這只是個人問題

大宅

回覆 hoshunma 的帖子

haha我都覺,我見同我同年去英美果d同學仔都好開心,佢地變晒abc咁(外表上,內裡就唔知啦)。不過我係因為初時有親人係呢面家人先會送我過黎,如果唔係我一生又改寫了....

大宅

回覆 chm10271027 的帖子

或者啦,我唔喜歡改變自己去接受其他人同事,好硬頸...

大宅

回覆 GiGiMum 的帖子

謝謝你!其實學業上我係無咩大問題的,我以前係香港只係唔專心同懶,所以我知道只要我努力d係無問題的...
不過都好睇你要讀咩野,我自己讀開英中理科的,所以黎讀返理科係絕對無問題,我係呢邊讀左foundation(理科level只等於中3﹣4),而大學呢我係讀health science,所以除左小小bio之後都無咩野好難,我仲叻過晒係本地讀中學的鬼仔鬼妹tim。
相反我記得我有一個同學佢係文科人,但佢黎到呢邊又想讀理科,對於佢黎講就好難啦,一來concept係新既,2來又全英文,一次要追2樣野好吃力,最後佢都冇讀完就走左...
仲有上文提到請槍做功課,我都幫人做過呢haha無法,因為好好$$...要一個理科既人寫d marketing, accounting既野真係好難...因為我自己唔喜歡,同埋無底字(仲有因為d人交前3日先搵你,想做research都冇時間)

上到大學最難既係critical thinking,對於一個香港學生黎講最難係呢樣野,因為我由細到大有唔明就背左佢,到左考試時寫返出黎就得,但呢邊唔係(我諗大學同中學要求分別都有關係),我去問lecturer一樣野,會俾佢問返專頭,問到我諗到我問題個答案為止...初時覺得好無助,但經過左幾年既訓練後,我終於明白呢個道理...

仲有呢邊學習都係好自立的,大學power point就只有幾行字,但考試有幾十頁,唔自己搵資料,上堂聽的話就死啦...所以係學習方面係可以訓練自立性。出國前我都未試過坐低2個鐘讀書,但黎到呢面,我會特登早起身坐車去圖書館,食完晏又返返圖書館,由9am 到9pm,咁當然只係考試時先會咁地獄試,平時只要有唔明時check下,問下老師就冇咩問題...

至於所有家長關心既英文呢...唔知我樓上有冇講到...係澳洲(其他地方我唔知),有好多老移民一個英文都唔識都可以係外地生活多年,咁我當然唔係話唔須要學英文啦,而係有好多唔如既方法去學,只差在你肯唔肯。我剛黎既時候電視電台係聽唔明的,但經過左幾年,打電話去銀行,電話公司問野(唔好睇少呢d幾分鐘既對話,係好有用架),睇好多英文youtube video (我每朝起身會睇20分鐘既女vlog,itsjudyslife, bfvsgf,ctfxc.....),仲有識左個abc男朋友仔(奸笑)英文就好左好多,聽寫讀係冇問題,但我依然要加強下對話,因為有好多本地既slang 睇美劇係學唔到...總之你有心要進步既無野難到你...

伯爵府

回覆:留學真面目﹣個人經驗分享

很好的分享

伯爵府

引用:回覆+GiGiMum+的帖子謝謝你!其實學業上我

原帖由 happy314 於 14-07-15 發表
回覆 GiGiMum 的帖子

謝謝你!其實學業上我係無咩大問題的,我以前係香港只係唔專心同懶,所以我知道只要 ...
睇YouTube ? 我5年前住au要$2000hkd先可以睇下片

大宅

回覆 007~sa 的帖子

Optus and Telstra has unlimited broadband plus home phone for115 aud

珍珠宮

想了解下如果在外國病左睇E生咪好貴?是否要在香港買定E療保險?

大宅

回覆 wuwucancan 的帖子

澳洲一定要有外海學生保先俾簽証你,而有海外學生保睇gp都係包,香港嗰啲只包住院的不適用

公爵府

happy314 發表於 14-5-29 14:58
回覆 ben-dan 的帖子

家人篇
不枉你父母咁錫你
快樂擁抱我!

公爵府

回覆:happy314 的帖子

幫人做功課真系好好揾!

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

Health Science 讀什麼內容? 出路做什麼工作? 小女現在S3, 喜歡PE theory, Biology, 沒目標方向, 成績剛好合格升班, 佢唔願出去讀, 但在香港輪唔到佢讀, 我想尋些有興趣的科目吸引佢!
謝謝妳的分享!

大宅

回覆 smilejackie 的帖子

你個女同我九成似,我只人系夠升班、淨中意biology...我自己讀nursing 的。你女女可從考慮下sports science, 會有biology, anatomy, Pe theory, injury 等等,不過呢科要好出路可能要讀埋master.
degree就夠的話有nursing, radiology ( X-ray or radio therapy), physiotherapy, occupational therapy....
You can pm me if you want to know more

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

好好嘅人生經歷

大宅

回覆 happy314 的帖子

侯爵府

thx for sharing

大宅

其實應該咩年齡出國比較適合呢?
老公成日想小學就送仔仔去英國,兼且我要跟埋去陪佢讀書

但我就唔想自己過去
老公又話,咁樣係對仔最好

民房

好感動

大宅

回覆 mrstree 的帖子

我覺得始終都係係香港可以學得多d野,因為香港比較多原化,雖然我細個學野果時有d辛苦,但以家諗起以前home economic, dt, phy, chem bio學到既野依家都有用
如果太早同小朋友去可以佢大個左中文會冇咁好,我17歲去,依家有好多中文字都唔記得點寫啦,睇都睇得慢左

我覺得等最少16歲先出國,11﹣15反叛期,如果識到d壞人就好麻煩,16歲有d自理能力去會好d,起碼有d目標會清d 

如果小學送佢去又要你陪既話咁唔算留學lor,你都仲照顧緊佢,你去到外國又搵工嗎?一個人會好悶架....咁你老公一個係香港又點,老實講到左個仔大個,唔洗你日睇夜睇時,你2公婆會好唔習慣架...有時爸爸角式都好重要,有得陪個仔就依家陪啦...大個d先去讀書仲好..

首頁

尾頁

跳至