論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

陪月勳章

工人就來走, 本來答應續約,點知突然同我講唔做, 仲唔肯講原因, 攪到我好急搵人.
昨晚佢叫我寫REF LETTER, 話搵工, 我問佢既然搵工, 點解唔係度做, 佢話我改左wifi password令佢無得同人聯絡, 因為我見佢買左電話後, 成日望住電話, 上網, 我好嬲, 所以轉密碼....為左這個原因唔做,我覺得佢好傻, BB好跟佢, 我都唔想佢走, 我是否過份? 佢話佢D朋友嘅主人都有比Wifi Password佢地...

大宅

I gave them password to surf on internet, but she would only do it after her work

333s    發表於 14-6-2 11:04

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

佢好似威脅你咁, 比wifi就留向度做, 唔比就走, 好衰囉

男爵府

佢要ref letter我會俾, 亦會如實寫工人因為僱主唔俾wifi佢用所以佢反口唔續約.

工人最鍾意就係同朋友比較人地有佢冇既野, 但佢地永遠唔會睇到人地要到啲咩但自己唔駛做既野.

我自己就從來無比過wifi 工人用.

333s  我反問 為何要提供給她?  發表於 14-6-2 11:05
soright    發表於 14-5-31 19:27
ddccmm  agree!! i won't allow my maid to use wifi too! she is not using smart phone yet  發表於 14-5-28 10:40
chan803    發表於 14-5-28 10:35
wcpcelia  me too  發表於 14-5-28 10:27

大宅

陪月勳章

其實我地嘅關係都唔差, 佢好啺BB, 亦算乾淨, 係有點越早越快, 想快D休息, 我已經搵到工人, 如果佢一早同我講, 或者唔會攪成咁......

AK47AK47  唔好諗咁多啦, 都有新工人啦, let her go.  發表於 14-5-28 14:20

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

winwin1220 發表於 14-5-28 09:47
工人就來走, 本來答應續約,點知突然同我講唔做, 仲唔肯講原因, 攪到我好急搵人.
昨晚佢叫我寫REF LETTER, ...
唔過份, 況且都有好多工人用幾十蚊無限plan, 根本唔使用到僱主的 wifi......

大宅

引用:Quote:winwin1220 發表於 14-5-28 09:47 工

原帖由 chan803 於 14-05-28 發表
唔過份, 況且都有好多工人用幾十蚊無限plan, 根本唔使用到僱主的 wifi......
同意,吾比会玩野,冇心做,ref letter 我冇甘快比讵,may be last day 先la.
破列左,冇念回轉頭。佢吾平心同你say ,即是要脅, 收佢工。

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

winwin1220 發表於 14-5-28 10:23
其實我地嘅關係都唔差, 佢好啺BB, 亦算乾淨, 係有點越早越快, 想快D休息, 我已經搵到工人, 如果佢一早同我 ...
你都話佢上網冇心機做野, 你先改WIFI PASSWORD

如果佢同你講, 你比番PASSWORD佢, 佢以後就天加日上夜上, 你要慶幸自己冇咁做.

唔使可惜.

主 賜 平 安

大宅

引用:Quote:winwin1220 發表於 14-5-28 10:23 其

原帖由 ecling 於 14-05-28 發表
你都話佢上網冇心機做野, 你先改WIFI PASSWORD

如果佢同你講, 你比番PASSWORD佢, 佢以後就天加日上夜上, ...
yes

別墅

引用:Quote:winwin1220+發表於+14-5-28+09:47+工

原帖由 chan803 於 14-05-28 發表
我想問,工人係咪真係可以申請較平上網? 我有朋友話,佢去問過電讯公司,話工人要僱主地址證明先申請到,真的?我新工人剛到,而家有比wifi,但已同佢講左,因保密理由,又講因agent唔建議僱主比,佢都話明白。但每晚,我會比半小時佢skype家人。係要用我部電腦,唔可以用佢自己部i pad.

AK47AK47  做得好.  發表於 14-5-28 14:22

複式洋房

其實我地嘅關係都唔差, 佢好啺BB, 亦算乾淨, 係有點越早越快, 想快D休息, 我已經搵到工人, 如果佢一早同我 ...

言下之意,佢早啲同你講佢嘅要求,你就比佢?
你當初改password,是否已衡量工人如果經常上網對湊BB嘅風險?如果你照放wifi比佢,對佢嘅工作質素有無影響?工人僅有嘅優點一一一對BB好,會唔會仍然存在?

不如樓主你向前看,你點比規矩比下一個工人啦!你如果一向大開中門任佢用wifi又突然stop咗佢無得用,可見你對工人初期過於寬鬆,你看到了問題,又會突然收緊。工人呢類低等思想嘅人,你開頭鬆,之後緊,佢就當你係衰人㗎喇!與其係咁,你請下一個工人,製定規矩嘅時候就要深思熟慮!

man11981  Agree! 開頭鬆之後緊就當你衰人!無錯!  發表於 14-5-30 10:28
yokiheidi  講得非常好, 尤其係"工人呢類低等思想嘅人", 讚  發表於 14-5-28 13:05
方方媽媽  yes! agree  發表於 14-5-28 11:18

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

LOVEUSON 發表於 14-5-28 10:54
我想問,工人係咪真係可以申請較平上網? 我有朋友話,佢去問過電讯公司,話工人要僱主地址證明先申請到, ...
唔知, 但係好多電訊公司都有幾十蚊無限上網 (但限速) 的 plans.

水晶宮

一個以Wifi為重的工人,你仲留?
如果佢唔係玩手機玩得過份,你都唔會cut佢Wifi啦.

佢一早同你講,你會開放番Wifi比佢用嗎?
如果會,可能未到第二份合約完,你已經要賠錢+嘔血"請"佢走啦.

大宅

引用:Quote:winwin1220 發表於 14-5-28 10:23 其

原帖由 方方媽媽 於 14-05-28 發表
一個以Wifi為重的工人,你仲留?
如果佢唔係玩手機玩得過份,你都唔會cut佢Wifi啦.
媽媽sence 一流,同我想法一致,關係破裂左了,佢本質吾得,早晚必反。上綱上到失晒魂,得個肉體在家,心在遊魂,自然会做错野,我見得多,我同事D,子女,個個是例子。工人上惘,煲焦野,常常有。

別墅

我覺得唔過份, 有好多公司都比員工上網架啦, 我都唔知公司PASSWORD啦, 而用公司電腦上網都有人CHECK到哂, 唔通我唔做呀, 咁講真佢又真係有權咁做既, 不過我唔會因為咁而同佢續約, 因為佢睇到呢樣野咁重要, 有左都唔會專心工作啦, 同埋未由佢去搵工囉, 唔通佢去見工問人比唔比PASSWORD佢上網呀.
原本如果佢肯大家討論下, 我會覺得舒服D, 例如可問下工作時間後可否要PASSWORD上網同家人聯絡, 而唔係威脅咁囉

大宅

陪月勳章

多謝大家的意見, 聽完心情都好D, 至少知道我嘅做法沒什麼不妥

大宅

一啲都唔過份,比Wifi password 佢,咪等餘叫佢唔駛做,齋玩電話,咁有冇佢都有分別。若因為這個原因而唔續約,佢都好幼稚囉。佢去找新僱主,係咪第一時間要求要有Wifi 提供,否則又唔做。不如返歸,咪可以同啲朋友日對夜對囉。

大宅

回覆:我過份嗎

我舊工人都話我唔比佢玩電話所以唔續約呀,我地立即搵知新既,因為我同c6都覺得如果今次比佢扭到玩電話,下次又唔知扭咩,佢地d人無止境咁要求滿足到幾多?

公爵府

回覆:我過份嗎

吾可惜啦! 要wifi password只因要上綱。 到時更吾駛做。

Bb好快適應的。 吾好擔心

大宅

回覆:我過份嗎?

我從來無比過wifi password工人。

首頁

尾頁

跳至