母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問各位奶媽,我B十個月大,我有d發燒感冒,可否吃藥嗎?還可否餵人奶嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

可以,但記得話比醫生知餵緊人奶,佢識開藥比你。同你餵奶時,記得帶mask,唔係好易傳比阿b。
祝早日康複!

仲有,阿b會因為咁而得到抗體

原文章由 luckyday 於 07-10-26 01:58 發表
請問各位奶媽,我B十個月大,我有d發燒感冒,可否吃藥嗎?還可否餵人奶嗎?

[ 本文章最後由 peaceaa1122 於 07-10-26 02:04 編輯 ]

複式洋房

咁而加病緊,可否餵人奶
原文章由 peaceaa1122 於 07-10-26 02:02 發表
可以,但記得話比醫生知餵緊人奶,佢識開藥比你。同你餵奶時,記得帶mask,唔係好易傳比阿b。
祝早日康複!

珍珠宮

就係病緊都可以繼續,阿b會因為咁而得到抗體

repeat :
祝早日康複!

仲有,阿b會因為咁而得到抗體

複式洋房

唔該晒,我仲有嘢請教你,我BB十個月大,但依然不吃正餐,如糊仔、粥仔,但也只吃麵包、餅、人奶,仲只能埋身,連奶樽不識吃,我應點做好

珍珠宮

只能埋身,奶樽不識吃----冇問題,好好。新鮮ma!
不吃正餐 ---- 你點整?放乜去煮?係未從來唔食?

原文章由 luckyday 於 07-10-26 02:16 發表
唔該晒,我仲有嘢請教你,我BB十個月大,但依然不吃正餐,如糊仔、粥仔,但也只吃麵包、餅、人奶,仲只能埋身,連奶樽不識吃,我應點做好

複式洋房

煮粥仔用5蚊朱肉加鹽煮一碗仔,又用雀巢米之後溝奶,又食過heinz樽意粉,都不喜歡

男爵府

煮粥仔俾小朋友,唔好落鹽呀!起碼一歲前都唔好呀!對佢地kidney唔好家,最好兩歲前都keep住唔食鹽,at least 要清淡。
初時餵bb食粥/糊要揀時間,太飽、太餓、太眼瞓都唔好。例如,如果佢大約3個鐘食一次奶,就係大約2個鐘時餵,咁佢地就唔會太飽/太餓。早上又比下午好,因為佢地通常上午心情好d。
另外,試下唔同稀傑。
試多d,梗有一款啱佢口味!:mrgreen:

原文章由 luckyday 於 07-10-26 02:32 發表
煮粥仔用5蚊朱肉加鹽煮一碗仔,又用雀巢米之後溝奶,又食過heinz樽意粉,都不喜歡

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊