論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我工人同我做咗6年, 剛於3月頭續第四個約, 但要比佢8月回鄉結婚, 放假6個星期. 佢一直做得好好, 好幫得手. 續約前我問佢會唔會避孕, 佢話會放假前去打針, 所以我就比佢放假同埋續新約, 但我無講明係續約條件.

我昨天問她係咪回鄉前會去打針, 佢話未決定, 又話驚對身體唔好, 又問我係咪可以係香港生仔, 又問我法例係點. 我老公話如果佢唔去打針, 我地唔可以迫佢, 但係就同佢斷約, 如果唔斷約放假返來可能即刻大肚.

如此情況, 你地係咪都會選擇(會比晒長期服務金佢)而同佢斷約?

333s  叫佢生完, 再來必再用佢. 你最多請其它人2年.  發表於 14-5-29 12:59

男爵府

回覆:工人回鄉結婚

照睇,佢選擇結婚產子也無可厚非,要尊重佢嘅選擇,並祝福佢。

雖然佢幫得手,但你都要考慮放手。如果有缘,佢結婚產子後三幾年再幫你手也說不定。

男爵府

係啦, 唯有放手. 博唔過, 好有可能返來就大肚, 到時仲煩!

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

你老公講得啱, 放手啦, 總會搵得返好工人嘅, 我睇你都係一個好雇主, 否則工人唔會肯做咁耐.

男爵府

係呀! 我對佢好好. 我全家都食有機食物, 佢同我食的一樣. 我出去食飯, 會買外買比佢食. 不過, 佢都好好, 對我女好好, 煮飯好食, 英文好, 誠實, 不黑面, 笑面迎人, 又醒, 而家真係好難搵.

我係全職媽媽, 有兩個女, 1個9歲, 1個快5歲, 本來工人同我做埋呢個約就回鄉生仔, 到時細女上埋小學, 我就唔請工人. 如果佢真係唔做, 我都唔再請工人, 而家D工人質素唔好, 我寧願自己辛苦D, 請鐘點.

不過, 以後就無晒自由時間!

首頁

尾頁

跳至