懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有經驗既媽咪, 你地第一日帶初生bb返屋企見狗狗既情況係點? 有咩要特別準備或安排呀?

大宅

2018復活節勳章 畀面勳章

我預產係2008年1月, 我都想知呀!
有無人可以分享一下? :loveliness:

洋房

我都好想知道....
:tongue:

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我屋企 2 隻狗, 都係中小型.
之前有 bk 媽咪教, 話要搵人帶左 d 狗落樓, 先同 bb 上樓, 之後再帶 d 狗返屋企, 因為 bb 直接入屋, 佢地會覺得有外來 "侵佔者". 呢個方法對我 work 喎. 佢地吠幾聲, 興奮完一輪又無咩事, 我有俾 bb 佢地望到同佢地講, 呢個係 bb 唔好大大聲. 又俾 bb著過的衣物佢地聞.

初生 bb 最好唔好 direct contact 啦, 我到 2, 3 個月先俾狗掂佢, 識坐就一齊玩, 而家接近 2 yr, 大家相處融洽...mmm 其實係狗俾佢欺負先真 :mrgreen:

別墅

之前帶Dbb衫比狗仔聞下,同佢講bb就快返屋企。我有1狗4貓,隻狗見到bb真係好興奮,好想聞下佢,我地教佢只可以坐喺度睇,狗狗都好聽話。最初1個月我會多數放bb喺房,偶然抱bb出去廳比狗狗望下,同佢傾下計。慢慢狗狗會習慣多咗一個bb喺屋企,唔會成日好興奮。

我隻狗一聽到bb喊就會好緊張咁喺房出面望住佢,有時D貓行近bb仲趕走D貓,好似好錫bb咁。不過再忙都要抽時間同狗仔單獨相處,唔好忽略佢呀。

複式洋房

我好擔心呀! 因為我屋企3隻史納莎, 次次主人返到屋企佢地就勁興奮, 吠聲都幾大, 會唔會嚇親bb? 我真係好想我d狗狗可以同bb好好相處呀!

複式洋房

我個隻係yorkshire terrier, 佢好細膽, 所以阿仔第一次返屋企, 佢驚到'呢'咗入房, 成日都冇出黎, 一聽到bb 喊又'呢'埋, 不過宜家佢會好錫bb, bb去完街返黎, 佢會好開心, 擺晒尾咁, bb又成日追住佢玩

www.fotop.net/luckybeanbean/littlebeanbean

大宅

我bb依家已經2個月, 另外我有3隻狗狗(2隻史納莎+1隻北京),佢地都係見人返就勁興奮, 吠聲都幾大o家, 不過我估係bb係肚裡面已經聽慣o左, 所以依家d狗叫到幾大聲都嘈唔醒bb

別墅

原文章由 KiLaMiu 於 07-10-26 17:46 發表
我好擔心呀! 因為我屋企3隻史納莎, 次次主人返到屋企佢地就勁興奮, 吠聲都幾大, 會唔會嚇親bb? 我真係好想我d狗狗可以同bb好好相處呀!

我住村屋,樓下有隻大狼狗,一見到人就勁吠,我個bb一d反應都冇,我諗佢喺我個肚一早習慣了。

別墅

我都係有一隻史納莎, 佢勁唔鍾意會走黎走去+大叫果d 小朋友, 不過有養狗狗果d 就ok, 而家我就黎三個月, 日日都同佢講,你就黎多個小主人啦, 你要鍚佢呀.....我地要同狗仔有信心, 一定可以同bb好好相處ke, 大家都得閒分享下啦, 其實我都有dd擔心

原文章由 KiLaMiu 於 07-10-26 17:46 發表

洋房

...
我屋企有隻史納莎,每次有人来都会吠.好担心阿B出世後返屋企,嚇称阿B.我依家都快38周拉...
本捻住隻狗頭個月卑人养,但我老公似狗如命,點算啊?

洋房

原文章由 fenzhu 於 07-10-27 11:50 發表
...
我屋企有隻史納莎,每次有人来都会吠.好担心阿B出世後返屋企,嚇称阿B.我依家都快38周拉...

你隻狗狗算唔算乖,我都有隻史納莎(仔仔)已養咗佢5年,我對佢有信心唔會傷害bb,因為佢平時都鐘意同小朋友玩,其實如果你太擔心就隔開佢哋law,例如:狗狗比mummy / 奶奶湊住先,間中見吓佢...等阿b大D再一齊生活,我預產期5月,同老公都無過唔要隻狗,因為都"當"咗喺我哋個大仔,但而家都有同佢講mama有咗細佬/妹,亦唔會唔要佢,哈..佢好似識聽咁

男爵府

原文章由 fenzhu 於 07-10-27 11:50 發表
...

我同你一模一樣,"有隻史納莎,每次有人嚟都會吠",而家最驚係生左後D親戚朋友嚟探BB,一入屋佢會勁吠,嚇親BB同嘈倒隔籬呀:-|

別墅

我同你一樣預產期5月, 我地都係無諗過唔要狗狗, 養咗佢4年, 真係好似我地個大仔咁gala, 我都諗住會隔開下佢地, 不過你一個係room, 一個出面law

原文章由 cpb061126 於 07-10-27 12:25 發表

你隻狗狗算唔算乖,我都有隻史納莎(仔仔)已養咗佢5年,我對佢有信心唔會傷害bb,因為佢平時都鐘意同小朋友玩,其實如果你太擔心就隔開佢哋law,例如:狗狗比mummy / 奶奶湊住先,間中見吓佢...等阿b大D再一齊生活,我預產期 ...

洋房

原文章由 小白媽媽 於 07-10-27 13:05 發表
我同你一樣預產期5月, 我地都係無諗過唔要狗狗, 養咗佢4年, 真係好似我地個大仔咁gala, 我都諗住會隔開下佢地, 不過你一個係room, 一個出面law

你5月幾號ar?私家or政府?

伯爵府

諗番起我帶大女返屋企時
我 d 狗以為我又執o左隻貓返屋企

其實都唔使太擔心o既
乜都睇緊 d
教隻狗狗要錫 bb

複式洋房

原文章由 DeckerCarmen 於 07-10-27 00:13 發表

我住村屋,樓下有隻大狼狗,一見到人就勁吠,我個bb一d反應都冇,我諗佢喺我個肚一早習慣了。

係呀, 我都同意bb企我個肚裡面都習慣左3隻狗狗既吠聲, 因為佢好似冇咩反應 ... 哈哈 ... 真係好想bb可以快d同狗狗一齊生活!

複式洋房

我個囝囝都4個月啦!兩個相處好融洽,我隻狗仲好鍚佢添,亞b一喊,佢仲緊張過我地,跑住過黎叫你去睇下佢,但佢又識分,佢唔會行得太近佢家,所以放心,一定無事,吠聲又唔嚇到亞b既,因為係個肚個時已經習慣晒,所以係完全無問題,不過有時都要陪下隻狗仔玩下,比佢知道你都係仍然咁錫佢.

禁止訪問

醒目開學勳章

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

哈哈~我既做法比較衰,我就出院既時候就張(豆豆)狗狗放左去寵物店.到bb兩個月大先帶佢返來.因為屋企人勁反對再養豆豆,免傷和氣要佢避一避...依家豆豆返左來啦~豆豆都好錫bb落街街見到其他d狗狗行埋來就會好緊張咁睇到實.要做看更..
不過接豆豆返來果時我成日no佢,佢嬲左我一個星期....:-( :-(
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

首頁

尾頁

跳至