自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

用 D 膠紙封晒所有渠口得唔得架?

我屋住左10年喇,一路都冇小強,唔知點解,今年中就開始見到,中型啡色果d,我仲前後打c左3隻,好驚!

對面商場的食店多,唔知係未我成日開窗,爬上黎,但我住得幾高下,定係去年新裝大廈冷氣去水喉or廁所渠口爬上黎,點算!

原文章由 RonicaKwok 於 07-10-27 10:01 發表
同埋... 我想話, 你要用 D 膠紙封晒所有渠口嫁...

可能你樓下有食店 呀果 D... 你清左屋企果 D 都要治本先有用嫁...

如果唔係清完, 佢再爬上黎, 沒完沒了~

我以前屋企都係咁...

我先用 膠紙封晒所有渠口. 再放好 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我囡得兩歲,噴殺蟲水怕佢手多多,周圍摸,再放入口就c。
仲有想問隔氣口係未要keep住有水?如用膠紙封會唔會都要meet開倒水?

我都唔知d小強在邊到黎,但集中在廁所附近發現,在間屋中間,試過在睡房、書房及廁所近廁所位發現到各一,反而廚房冇(touchwood),已經放曱甴'利',但唔知係未太密實d小強搵唔到?

請問衣魚係點樣?

原文章由 edea 於 07-10-29 12:43 發表

噴殺蟲水或者封左d渠口會好d!

我屋企好似得廁所有渠口,噴左bio kill啦,不過似乎果度唔係源頭,因為d強仔多數係大門口或廚房發現(廚房o係大門口隔離)

好在so far d強仔好似冇入房...

今朝起身又去檢查三間來來曱 ...

首頁

尾頁

跳至