烹飪搵食

跳至

首頁
23456...57

尾頁

男爵府

引用:去邊度買牛? +

原帖由 littleyoyo 於 14-05-31 發表
去邊度買牛?
深水埗鴨寮街

lbhwong  牛安全嗎?? 多少錢??  發表於 14-6-1 16:52
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

回覆:日本Vitantonio鬆餅機做出黎嘅waffle真係超正!!

食譜之前已post 過,而家post 多次。
參照日本V仔食譜。

朱古力waffle食譜:(可以做4格waffle)
低筋粉100g
泡打粉 5g
無糖唂咕粉10g
牛油(已溶)30g
糖25g
鹽1g
全蛋1隻(約50-55g)
牛奶100ml

做法:
1. 先把低筋粉和泡打粉混合過篩,再加入糖、鹽,用蛋拂攪勻。
2. 逐少加入蛋和牛奶(交替加入),攪好。
3. 加入已溶牛油,粉漿會慢慢變得杰身。
4. 放約15分鐘,備用。
5. 先熱機,著綠燈後打開掃油,加入粉漿,關蓋。
6. 4分鐘後可以打開拿出。(我用日本Vitantonio鬆餅機,其他牌子焗嘅時間會有所不同,自己執生)
7. 可自己加上喜愛的配料一起吃。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

引用:Quote:原帖由+szesze821+於+14-05-31+發表

原帖由 bullbull1 於 14-05-31 發表
我諗買模都買到窮呀。
係呀,代購有d要收285元有個就260元

公爵府

回覆:日本Vitantonio鬆餅機做出黎嘅waffle真係超正!!

可否share個份漿?

大宅

引用:去邊度買牛?

原帖由 littleyoyo 於 14-05-31 發表
去邊度買牛?
我唔知,但見到有jm post過隻牛,都幾大個~

男爵府

回覆:akalag_queen 的帖子

可否影隻牛睇下,係幾多變幾多ar?

子爵府

用埋日本版本面包機,咁隻牛一機兩用,抵。

我見呢部鬆餅機有好多model, 分別系咩,新model 系咩型號?

別墅

引用:Quote:原帖由+littleyoyo+於+14-05-31+發表

原帖由 bullbull1 於 14-05-31 發表
我上amazon.co.jp買。在加稅前買。
可否sent 日本代購資料俾我丫

大宅

bullbull1 發表於 14-5-31 21:20
食譜之前已post 過,而家post 多次。
參照日本V仔食譜。
無糖唂咕粉一起跟粉類混合過篩嗎??

男爵府

引用:Quote:原帖由+littleyoyo+於+14-05-31+發表

原帖由 akalag_queen 於 14-06-01 發表
我唔知,但見到有jm post過隻牛,都幾大個~
預半個鞋盒咁大啦。

lbhwong  嘩!! 這麼大!!  發表於 14-6-1 16:54

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好想買,但老公一定唔贊成.....

男爵府

引用:可否share個份漿?

原帖由 eeaa 於 14-05-31 發表
可否share個份漿?
鯛魚燒食譜稍後再post 上黎。

男爵府

引用:好想買,但老公一定唔贊成.....

原帖由 lailaicom 於 14-06-01 發表
好想買,但老公一定唔贊成.....
比佢睇下成品,引下佢。

男爵府

引用:Quote:bullbull1+發表於+14-5-31+21:20+食

原帖由 ricky867 於 14-06-01 發表
無糖唂咕粉一起跟粉類混合過篩嗎??
一齊篩埋啦。

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-05-31+發表

原帖由 stephyphy 於 14-06-01 發表
可否sent 日本代購資料俾我丫
我唔係搵代購買㗎。

男爵府

引用:用埋日本版本面包機,咁隻牛一機兩用,抵。

原帖由 reverof 於 14-06-01 發表
用埋日本版本面包機,咁隻牛一機兩用,抵。

我見呢部鬆餅機有好多model, 分別系咩,新model 系咩型號?
我都換咗個1500w火牛,咁p仔和V仔都用得。
V仔有好多唔同型號,你上佢地網址可以睇到晒款式 。至於有咩唔同,我又冇深究,但我知有啲款係特別版,所以會貴啲,但馬力係一樣。

男爵府

Simple is the best.

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

引用:可否影隻牛睇下,係幾多變幾多ar? +

原帖由 littleyoyo 於 14-06-01 發表
可否影隻牛睇下,係幾多變幾多ar?
1500w牛,深度就好似個airfryer咁樣

大宅

畀面勳章

引用:老公之前3月尾趕得切加稅前幫我在日本上網

原帖由 bullbull1 於 14-05-30 發表
老公之前3月尾趕得切加稅前幫我在日本上網哩部日本好hot嘅waffle機。
直到最近我先有時間拎出黎試機,唔試 ...
請問珍珠糖係邊度買?

侯爵府

中毒

首頁
23456...57

尾頁

跳至