烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:日本Vitantonio鬆餅機做出黎嘅waffle真係超正(心型miniwaffleP.49)

吃剩三塊,想儲存的話,可用airfryer 100C 烘约10分鐘至中心全乾,放玻璃樽儲存。但最好當然是一次吃完,因飯引致的食物中毒不可說笑。

珍珠宮

回覆:日本Vitantonio鬆餅機做出黎嘅waffle真係超正(心型miniwaffleP.49)

請問大家用手搞粉漿定用mixer?hand blender 得嗎?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 healthymimi 於 14-08-17 發

原帖由 bullbull1 於 14-08-18 發表
我用手攪㗎,除非好大量先用機打。
hand blender 打到嗎

珍珠宮

引用:8月頭唔小心整傷條頸,做咗5次物理治療先好

原帖由 bullbull1 於 14-08-18 發表
8月頭唔小心整傷條頸,做咗5次物理治療先好啲,攪到乜都整唔到。唯有睇下大家嘅成品止癮。

...
我地会乖㗎嘞,你小心身子呀

bullbull1  抵錫  發表於 14-8-21 13:32

珍珠宮

引用:因為太多太人PM我問有冇做批嘅食譜。所以我

原帖由 bullbull1 於 14-09-22 發表
因為太多太人PM我問有冇做批嘅食譜。
所以我又要努力試下邊個食譜得先放上黎。
今次經改良用上菠菜煙肉做嘅 ...
好吸引呀,好似我玩hay day d pies

作死的我,只用過部機來夾麵包,買了快兩個月,早知自己咁懶就唔買啦

珍珠宮

引用:回覆 bullbull1 的帖子thanks 但我係澳洲用

原帖由 eliz_mum 於 14-09-23 發表
回覆 bullbull1 的帖子

thanks 但我係澳洲用 我係EBAY見到係super個款變壓器 佢話可以100v同110v用 但後來 ...
我之前做過资料搜集,呢隻迷你型冇咁好,唔記得係唔穩定定危險,所以買了鞋盒咁大嘅super

日本是100V兩腳,好似台灣網友話佢地110V用到,但部機會短命d,我冇乜記性

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 healthymimi 於 14-09-23 發

原帖由 bullbull1 於 14-09-23 發表
其實都好方便,做好晒麵糰可以放雪櫃keep 1個星期,放冰格就keep 3個星期。唔好再懶喇,快啲用多啲啦。

...
你意思是pie 底面團嗎?等你食譜

超懶的我今天夾了露筍,塊板凍後用濕毛巾求其洗咋

所以有落油,冇grill mark, 做出來比,miele 蒸好吃,但蒸後我冇冰鎮(雪櫃長爆冇位放冰格)

下图為夾嘅,支橙色矽膠夾aron $12 本用本夾薯片

珍珠宮

回覆:日本Vitantonio鬆餅機做出黎嘅waffle真係超正(菠菜煙肉批P.54)

呢個上次miele 蒸的100C,5min

下次應缩短至4min 加冰水浸to stop the cooking 雖然淋,但甜d咁,不过兩隻露筍好似呢隻美國,夾那隻好似是澳洲,我唔係好記得

短期食了兩次asparagus, 為証實jamie Oliver 話grill 完有nutty flavor. 不过佢有加olive oil,之後加Sea salt and pepper

我懶洗冇加油,同埋olive oil 朕味青青地,我驚c6唔食,我又長期減肥……你地加油grill靚仔d㗎

c6話露筍不嬲点整都有nutty flavor wor

珍珠宮

引用:回覆 healthymimi 的帖子多謝你回覆呀 我問

原帖由 eliz_mum 於 14-09-24 發表
回覆 healthymimi 的帖子

多謝你回覆呀 我問左個賣家 佢都話係FOR用一陣 唔好長時間插住用...買火牛仲麻煩 ...
oh no, so many cow cow

珍珠宮

引用:回覆+healthymimi+的帖子冇辨法啦+又鍾意買

原帖由 eliz_mum 於 14-09-25 發表
回覆 healthymimi 的帖子

冇辨法啦 又鍾意買小電器 第一次入手隻牛冇諗住以後係咁買來路電器嘛.. ...
㚒到出蒸氣或綠燈著約4 min

珍珠宮

引用:有無人可以pm我火牛Tony聯絡電話? 或者我

原帖由 lyanbing 於 14-10-04 發表
有無人可以pm我火牛Tony聯絡電話? 或者我應該pm邊個? 之前見過有人post..搵唔返.. Thanks!!

...
已覆

首頁

尾頁

跳至