論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新工人2月返工到而家,佢工作表現同見工時所講的簡直係兩回事,見工時同我講喺香港完咗兩張約,湊開細路同煮開10幾人飯,但去到我度連煮蕃茄炒旦呢啲基本飯餸都唔識,仲要講嘢有啲語無倫次唔正常,加埋有灰甲。而家簽咗第二個工人,屋企呢個炒得。想問大家炒工人係唔係帶佢出agency先講,定係一早起身未做嘢就同佢講?機票錢幾時比佢(佢agency話佢搵唔倒工先買機票)?請指教

別墅

啲工人來咗香港係無人想返鄉下的,
所以agent咪叫你聽等佢找到工作才給机票。
但個工人唔好,做僱主哽係想一次過攪掂,以後唔再見了。
妳可事先打定收據,包括一個月通知金,欠佢的薪金,大假錢,
和一張單程机票錢,工人簽收,最好有人拍底交收的情況,
然後叫工人收拾細遠,送佢去車站。
也有僱主買單程机票給工人,如果工人找到新工作,
同新僱主商量放假時間,工人要補錢改日子。也有工人不返鄉放棄机票的。
工人走後,立刻傳真通知入境處此工人巳走。
好似聽過未完約工人一定要返鄉下,你問一下agent吧,
:idea:

複式洋房

1/6終於吹水話自己冇嘢做,即日補一個月炒咗個工人,而家個工人想搵工但唔想比兩個月人工agent fee,每日都打嚟煩我,要我比封信佢攪完約,我驚佢癲到返嚟攪啲細路,攪到我而家唯有同佢講如果佢搵倒工我就幫佢比一個月人工agent fee

侯爵府

回覆:第一次炒工人

2月返工,6月1號炒,怎可能 “攪完約“ 。
通知管理處及學校,此工人已炒,便OK。

複式洋房

因為我吹水話自己比公司炒咗冇嘢做,所以佢叫我出信話自己有finance problem先炒佢,等佢可以去入境處攪完約

複式洋房

請着個精神有問題嘅返嚟,佢唔驚你,你炒咗佢都仲有排驚

侯爵府

BK Milk勳章

你炒果日勸你叫埋angent既人來 屋苑保安 親朋好友等等人證

屋企利器較剪菜刀等等收好

有小朋友請送去朋友屋企

大門唔好三 全程錄音影 工人行李你千其唔好店

唔好企離工人太近 所有對話英文 廣東話講一次 問工人是否明白

唔好話我太誇張

工人反轉豬肚就係屎 屈你到黃河都洗不清既例子太多啦

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

佩佩媽 發表於 14-6-6 21:47
因為我吹水話自己比公司炒咗冇嘢做,所以佢叫我出信話自己有finance problem先炒佢,等佢可以去入境處攪完約 ...
你同佢講個咁嘅理由,佢可以追你遣散費架,佢搵唔到工走去告你你就要去勞工署解釋一輪,重有finance problem呢度又會影響你再請工人呀
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

複式洋房

其實我新工人已到咗,Agent同我夾計叫我咁講咖,因為知呢個工人自信心太強唔衰得,又short short哋.而家佢agent都係呃佢話幫佢搵工,等佢到期搵唔倒工就大條道理叫佢返印尼

禁止訪問

引用:其實我新工人已到咗,Agent同我夾計叫我咁講

珍珠宮

引用:其實我新工人已到咗,Agent同我夾計叫我咁講

原帖由 佩佩媽 於 14-06-06 發表
其實我新工人已到咗,Agent同我夾計叫我咁講咖,因為知呢個工人自信心太強唔衰得,又short short哋.而家佢agen ...
邊有agent 有錢唔揾架,佢實幫工人揾緊工囉,揾到又一筆agent fee

炒佢咪炒佢囉,炒左佢其他唔洗理,通知樓下secure 就得啦

我個時炒個工人,炒完就叫佢走,比埋機票,其他就唔理

大宅

回覆:佩佩媽 的帖子

對佢咁好,小心返咬妳一口,早就應該買機票比佢回鄉。如果唔係佢去勞工處屈妳無回程機票就真係有排攪。Agent都係想佢留耐啲,博下搵多份agent fee咋!

複式洋房

"完約"就一定唔會同佢攪咖喇,agent話唔會幫佢搵新工喎,費事攪衰公司個名,而家搏佢冇人請(不過睇佢個尊容,有人請嘅機會唔大)

首頁

尾頁

跳至