懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

伯爵府

http://www.brooksidepress.org/Pr ... rasound_scannin.htm

Determination of Gestational Age
Measurement of the gestational sac diameter or the length of the fetal pole (CRL) can be used to determine gestational age. Charts have been developed for this purpose, but some simple rules of thumb can also be effectively used.

Gestational Sac: Gestational age = 4 weeks plus (mean sac diameter in mm x days). This relies on the growth of the normal gestational sac of 1 mm per day after the 4th week of gestation. For example, a gestational sac measuring 11 mm would be approximately 5 weeks and 4 days gestational age. (4 weeks plus 11 days = 5 weeks and 4 days).

大宅

回覆:6 week 胎囊1.2*1.8cm, 但照唔到心跳, 正常ma

你照陰超定肚超?我6週時照肚超, 胎囊size同你差唔多, 只係睇到營養環都係未有心跳。到7週再照肚超就見到心跳了。

大宅

肚照。想問咩係營養環?
醫生話只見到胎囊,冇話入面有冇野,有d擔心。

rachel_tim  YOLK SAC, BB 初期既營養..  發表於 14-6-1 13:51

大宅

引用:肚照。想問咩係營養環?醫生話只見到胎囊,

原帖由 FaFaYeung 於 14-06-01 發表
肚照。想問咩係營養環?
醫生話只見到胎囊,冇話入面有冇野,有d擔心。
營養環係胎囊入面一個好白圈既環, 不過我6w照肚超時,其實醫生唔講我係睇唔到, 我當時仲要唔係一個環,好難先睇到好似一彎微月咁。唔好擔心, 祝福你呀!

禁止訪問

回覆:6 week 胎囊1.2*1.8cm, 但照唔到心跳, 正常ma?

男爵府

回覆 FaFaYeung 的帖子

嘩,我都好緊張呀,我5w3d去照陰超和肚超,只是照到0.04cm既黑色圓形物體,大家都唔肯定是不是胎囊,今日6w了,過幾日會再去照,醫生話如無意外應該會有1cm。

大宅

carpoon 發表於 14-6-1 09:26

嘩,我都好緊張呀,我5w3d去照陰超和肚超,只是照到0.04cm既黑色圓形物體,大家都 ...
點解可以照得咁密既?其實我自己check到bingo後,剛6week先第一次睇醫生,仲諗住會睇到心跳。。
因有朋友試過空心胎,所以好擔心自己都咁唔好彩。
但要等多成2個星期,好難捱。。

大宅

回覆:6 week 胎囊1.2*1.8cm, 但照唔到心跳, 正常ma

應該正常架,之前睇到有jm講話要8w先有閃閃。我自己就6w時照陰超已經有閃閃喇。
你放鬆啲,bb係健康嘅就會痴實媽咪,驚都無野做到架~relex

FaFaYeung  我會盡量relax唔諗咁多,謝謝你呀  發表於 14-6-1 15:04

大宅

唔洗擔心!我之前6wk3d去,胎囊size同你差唔多,入面黑色一片!2星期後,8wk3d已經照到bb過了2cm,正常有心跳

所以唔好嚇自己,呢2個星期休息多啲,補充葉酸,蛋白質,下次會見到bb㗎嘞

FaFaYeung  我睇張超聲波相都係入面黑色冇野既,我會relax希望呢2星期快d過。  發表於 14-6-1 15:12

男爵府

我去私家婦科診所睇,因為我果粒野太細,咁咪check得密d

FaFaYeung  祝大家都good luck ar!! 加油!  發表於 14-6-1 17:32

大宅

Btw, 想問埋個肚扯下扯下,但簡唔中有一兩下好似好痛既m痛係咪正常?
琴日唔記得問醫生。。連想拎信去醫院登記都唔記得

大宅

FaFaYeung 發表於 14-6-1 15:18
Btw, 想問埋個肚扯下扯下,但簡唔中有一兩下好似好痛既m痛係咪正常?
琴日唔記得問醫生。。連想拎信去醫院 ...

正常㗎!

因為子宮擴張準備比bb生長,令你有扯住痛嘅感覺,醫生話只要不是劇痛或見紅見啡就無問題

男爵府

你情況如何?我宜家6w +

今日又去左照肚超,個胎囊大左,有1cm了,一星期之前得0.04cm。今次雖然大左,但還是照不到個胎...

FaFaYeung  我要等下星期6有8w先check ar...日日等,盡量平常心
咁醫生有冇話d咩?  發表於 14-6-5 12:32

複式洋房

5月尾,照肚估5w+~1.8cm 胎囊~冇營養「泡」;有少許流啡;估不成功。一星期后⋯冇成長、好似縮小左dd~近2日開始似m come~
醫生估2日左右會子宮收縮、連胎盤1.幾cm滑出~
2nd night ~ 子宮收縮⋯肚痛~流⋯流⋯血中。
3rd morning( this morning) 似乎流了出來.

男爵府

佢無講d咩啦,叫我十日後再去,我想問問你食緊什麼葉酸或維他命?

大宅

jolidora 發表於 14-6-5 11:33

5月尾,照肚估5w+~1.8cm 胎囊~冇營養「泡」;有少許流啡;估不成功。一星期后⋯ ...
唔洗塞藥自然排出?我朋友話塞藥好痛苦。。
Take care, bb好快搵返你。
想問下,咁你係咪知道有左even bb唔得都有懷孕特徵好似個肚扯住扯住同胸痛?

大宅

回覆 carpoon 的帖子

醫生問我有冇食葉酸,我話我食堅gnc, 佢話繼續食就ok另外開左隻多種維他命,一日一粒。

男爵府

我宜家只是食緊materna,唔知足唔足夠。

FaFaYeung  應該ok既,聽人講食烚蛋同飲奶好,我本身唔飲奶又懶,幾日先烚隻蛋食下  發表於 14-6-5 15:53

大宅

就算係空心胎都會有懷孕反應的.. 我6WEEK 只有胎囊, 6-8 WEEK 嚴重反胃, 嘔, 累, 到8 WEEK 都係只有胎囊, 之前以為仲有咁大反應, 應該無事, 點知唔係, 有無心跳唔會影響懷孕反應, 因為令係有反應係因為你仲會有懷孕汗乳蒙

jolidora  Agree  發表於 14-6-7 09:47

首頁

尾頁

跳至