跳至

首頁

尾頁

洋房

唔知多唔多媽媽考慮報九龍直資?想報但只怕要好早起身坐校巴。

男爵府

回覆:報九龍直資小學?

大部分屯門媽媽都覺得遠和辛苦,我覺得只要自己了解一下學校是否合適小孩,車程是否在可接受範圍,了解後,你會發現唔係間間九龍學校都需要很早起身返學的。

別墅

回覆:gigayan 的帖子

請問如何能夠搜集九龍至屯門車程資料?我曾溜灠不少直資學校網站,但學校都是無校巴到屯門的,很氣餒。請教。

洋房

行駛屯門到九龍嘅車好似喺保母車(俗稱街車),而唔係校車

別墅

回覆:報九龍直資小學?

那麼請問如何check保母車路線和車程等資料?

男爵府

引用:那麼請問如何check保母車路線和車程等資料

原帖由 phoebeyim 於 14-06-04 發表
那麼請問如何check保母車路線和車程等資料?
試下上網找謝太保姆車電話,他們專做屯門,青山公路出九龍的,但不是間間學校都會做,要夠人數。

別墅

唔該晒,但係我應該先問謝太去那些學校才考慮考唔考,還是考了學校才問她去唔去呢?如果她架車唔去我考到個間的話咁點算呀?好混亂,請問有何高見?

另外,你可否告知你的小朋友早上幾點上保姆車,放學後要多久才回到屯門家中?我想參考一下。

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:唔該晒,但係我應該先問謝太去那些學校才考

唔該晒,但係我應該先問謝太去那些學校才考慮考唔考,還是考了學校才問她去唔去呢?如果她架車唔去我考到個 ...
一般你預7點前上車

基本上大路學校佢都會去

同埋佢地唔係一校一車,出到九龍塘定畢架山分豬仔

有學校收先問都未遲

別墅

回覆:akachanman 的帖子

明白,多謝你的資料。

男爵府

引用:明白,多謝你的資料。

明白,多謝你的資料。
佢年年唔同,你揀好晒學校,真係收先問佢,返學6點7-8上車,無活動正常放學返黎4點3, 我覺得可接受。

別墅

我唔太清楚現今小學生的上學和放學時間,請問到九龍區返學放學是否各需要個半鐘車程,每天要預太約三個鐘時間在保姆車上?
唔好意思,好多問題添……

男爵府

引用:我唔太清楚現今小學生的上學和放學時間,請

原帖由 phoebeyim 於 14-06-05 發表
我唔太清楚現今小學生的上學和放學時間,請問到九龍區返學放學是否各需要個半鐘車程,每天要預太約三個鐘時 ...
去每間學校的網站睇睇上下課時間。

我小朋友每天來回各一小時。除非是屋企樓下返學,否則要乘輕鉄或行路我想都要半小時吧!

別墅

Thanks,每程1小時我認為可以接受,但係個半鐘就太辛苦了。

男爵府

引用:Thanks,每程1小時我認為可以接受,但係個半

原帖由 phoebeyim 於 14-06-05 發表
Thanks,每程1小時我認為可以接受,但係個半鐘就太辛苦了。
考九龍的學校,只是給自己多一份選擇,報了名,收了再考慮,因這幾年太多人爭了!除了九龍,都考下屯元天的直資,亦都了解一下屯門的學校,手上有offer再作比較考慮。

首頁

尾頁

跳至