母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

你好, 我是全人奶妈妈, Hayley而家4个月。我之前有2次乳腺炎,每次都要吃藥, 又要停奶1星期。每次都發燒,好辛苦。我个中医给我一个好好的方法。希望各偉大媽咪可以試吓。
方法:用3个橙, 洗,加5碗水煮到1碗水。飲1-2次。
我2曰前,个胸又痛,但又唔想看醫生,我飲了2次,真的唔痛啦,仲多了奶。好高興
你地試吓啦。

P.S: 味道ok gar
PPS: 我的中文唔好,用手寫板,寫了好耐啦!

男爵府

熱血勳章

想問下用5個橙係咪連皮煲呀? 咁係咪一路keep住用大火煲到變1碗水定係要收細火慢慢煲呀? 咁洗唔洗加糖架? 唔好意思, 咁多問題, 不過我都好易塞架, 所以想知多一個方法

原文章由 HoiYanchan 於 07-10-29 14:13 發表
你好, 我是全人奶妈妈, Hayley而家4个月。我之前有2次乳腺炎,每次都要吃藥, 又要停奶1星期。每次都發燒,好辛苦。我个中医给我一个好好的方法。希望各偉大媽咪可以試吓。
...

男爵府

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-10-29 15:15 發表
想問下用5個橙係咪連皮煲呀? 咁係咪一路keep住用大火煲到變1碗水定係要收細火慢慢煲呀? 咁洗唔洗加糖架? 唔好意思, 咁多問題, 不過我都好易塞架, 所以想知多一個方法

...

係用5碗水,3個orange,煲成1碗水呀

複式洋房

咁係咪連皮煲呢?? 我都想試吓 因為有時都會谷到痛
另外 如果無痛係咪都可以煲來飲呢?

洋房

5個橙係咪連皮煲呀 ---- Yes
要收細火慢慢變1碗水咁洗唔洗加糖架 ---- No need
唔好意思, 咁多問題, 不過我都好易塞架, 所以想知多一個方法
---- hehe... its ok.... I hope this will help!!!

原文章由 Wing(婷婷媽咪) 於 07-10-29 15:15 發表

...

洋房

係用5碗水,3個orange,煲成1碗水呀 ---- Yes correct... sorry, my Chinese is not so good!

原文章由 clementying 於 07-10-29 15:19 發表

係用5碗水,3個orange,煲成1碗水呀

洋房

咁係咪連皮煲呢---- Yes
無痛係咪都可以煲來飲呢 ---- yes, 可以, 1 - 2 time per months

原文章由 sallyboris 於 07-10-29 15:25 發表
咁係咪連皮煲呢?? 我都想試吓 因為有時都會谷到痛
另外 如果無痛係咪都可以煲來飲呢?

男爵府

我想問個橙要唔要切開?

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

My situation is that my breasts always have lumps and it's difficult to pump out the milk even after I've massaged my breasts for a long long time. Is this recipe suitable for my case?

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你的意思是這樣嗎? 如是我真的要試試, 因我都好多時塞及唔多奶, 無論如何多謝分享!!!!

材料:

3, 5

方法:

先將5碗水煮沸, 另外將3個橙洗淨及(連皮)切件,然後加橙再沸後用文火煮至1碗水即成

原文章由 HoiYanchan 於 07-10-29 14:13 發表
...

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

But there's wax and preservatives on orange's skin. We may drink these substances as well if we boil the soup together with the skin. So can we peel the skin first? And, do we need to cut the oranges?

禁止訪問

洋房

Orange sjin

Sorry everyone, you can first put the orange in hot water and the wax will washed away. Then cut the organe in around 5 pics.... and boil.
It's can work for milk level problem, and brest pain.
Sorry for the late reply, as I was away from my office today!

洋房

Yes, correct. This work for me very well. you can drink 1-2 times a months. You can try, as this is orange, so it worth to try.

原文章由 臻媽 於 07-10-30 09:25 發表
你的意思是這樣嗎? 如是我真的要試試, 因我都好多時塞及唔多奶, 無論如何多謝分享!!!!
材料:
橙3個, 水5碗
方法:
先將5碗水煮沸, 另外將3個橙洗淨及(連皮)切件,然後加橙再煮沸後用文火煮至1碗水即成。
..

洋房

Hi... I am not sure, but you can try try... as I drink this when I have pain or lumps. this only orange, so its worth to try lar... Good luck

原文章由 mothergemini 於 07-10-29 22:21 發表
My situation is that my breasts always have lumps and it's difficult to pump out the milk even after I've massaged my breasts for a long long time. Is this recipe suitable for my case?

洋房

Yes, you can cut into 5 - 6 pices

原文章由 clementying 於 07-10-29 16:31 發表
我想問個橙要唔要切開?

珍珠宮

好媽媽勳章

HoiYanchan,
Thanks for sharing!
雖然我唔係易塞之人, 不過有需要時都可以將你呢個食療介紹俾朋友.
而且話飲左對奶量都有幫助, 真係好.

男爵府

BK Milk勳章

thanks for your sharing~

大宅

我都係窮奶媽,
呢兩日仲成日塞塞地,
一於試下你個方法,
many thanks!!

大宅

畀面勳章 睛靈勳章

有無人試過?效果如何?我尋晚飲咗一劑,好似無乜用...:-|

其實咁煲法同煲熱橙汁有乜大分別?我最worry飲埋橙皮d蠟...同埋應該煲幾耐?我工人好似唔洗三十分鐘就由洗橙切橙到煲好上檯攪掂晒。

仲有,係咪一個月只可飲一兩次?日日飲會點??-(

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊