想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔開心呀, 去咗廣華醫院到睇不育科, 個醫生不停咁講一d 好負面既野, 佢話做IUI都係得15%成功, d藥物又會令到你可能肚織水, 嚴重會入深切治療, 又話會曾加卵巢癌既機會, 仲有一些原因bb可能會低能,唐氏宗合, 心肺功能唔正常, 所以要再打個75, 即係得 10-12%你係可以正常咁抱bb返屋企, 而做IVF醫生話d藥仲會重d, 仲會辛苦d, 我老公一聽到咁多風險佢就即刻話2樣唔做啦, 我而家連呢個機會都冇啦:-( :-( :-( :-( :-(

複式洋房

原文章由 高齡產婦 於 07-10-29 15:44 發表
doublesos,
請問, 排廣華係唔係都要排成年幾兩年架?

我明明係06年6月開始排, 9月第一次見醫生, 但係醫生話我係06年11月開始排, 仲話最快要等到08年尾先會同我做IVF

複式洋房

原文章由 DoubleOs 於 07-10-29 15:26 發表
你係咪見黃醫生呀,唔洗驚架,政府d醫生令捨跨張架,我果時做IVF,打針果時發燒,佢話如果再係咁就會停針,唔做啦喎,又話死得架架喎,跟住我隔左幾日又燒,都唔敢話佢知,都無事丫,基本上佢講果d野係有機會發生,但機會唔大囉, ...

係呀, 咪就係黃醫生囉, 我都知做乜都會有風險, 但係佢講野既技巧真係講到人哋唔想做.....

複式洋房

原文章由 Twins_mummy 於 07-10-29 15:35 發表
我果時去睇QM不育科個教授都係咁。返到屋企係好唔開心。果個教授講完有關做IVF的事後,問我有無問題問,我問佢係唔係做IVF有宮外孕個機會小D(因為自己試過宮外孕所以好怕),點知佢話,唔生就一定唔會有宮外孕,個教授話" ...

twins_mummy,

我老公問醫生有d乜野方法會減低風險, 佢都係同我講話唔做咪唔會有風險囉, 你哋可以去收養小朋友架. 你都係高齡囉, 生到都未必好事, 其實收養都ok架, 你話聽完係咪即刻想哭呀...

複式洋房

原文章由 yuenanthea 於 07-10-29 15:42 發表
醫生只係想將所有風險講晒比你知啫,我覺得又唔洗睇得太嚴重,有好多藥物,甚至係最普通既傷風感冒藥都有副作用啦,你會唔會因此而唔食丫?

其實iui既成功率有15-20%,而ivf就接近50%,睇落個%好似好底,但原來一對正常既夫 ...

我都係咁諗... 好多野都有風險架啦, 但係而家問題唔係我唔想做, 係我老公聽完之後唔想我做, 我都同佢講話卵巢癌就算唔打果d藥都會有機會生架啦, 但係到最後佢都係話~~我一定唔會簽份同意書.

複式洋房

原文章由 Cherry_CYW 於 07-10-30 15:11 發表
bibimuimui,
你可以先試下IUI, 針藥唔會好多, 政府醫生真系睇彩數, 但私家又好貴,仁安又加價, 李兆基在股票賺咁多錢, 個孫女又出世, 都要在不育治療渡加價, 醫院巳經好賺錢, 商家本色. .
我都排咗瑪麗明年11月, 現 ...

Cherry_CYW.
係啦, 如果私家平d 3-4萬咁就好啦, 我唔會諗一定會做, 但係dr.tay 話佢大約8萬, 真係好貴呀

複式洋房

Dear All,

真係好多謝大家既回覆呀, 我聽完你哋講之後真係冇咁唔開心, 今晚會叫老公都睇吓, 希望佢會改變主意, 唔知係廣華醫院唔做IUI, 直接掛做IVF得唔得呢, 你哋有冇人試過呀?

複式洋房

原文章由 iambluecat 於 07-11-2 15:18 發表
請問大家知唔知廣華醫院不育科o既電話呀? 我想知天日開唔開, thanks a lot

Kwong Wah Hospital Tel : 3517 5215 (婦科)

首頁

尾頁

跳至