家庭理財

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

想係宏利買一個叫智富錦囊,一筆過比10萬,諗住放10年,唔知回報好唔好,大家比啲意見

男爵府

宏利我就冇買過,不過有買一個AIA的。係2003年11月一筆過俾左2萬美元的5年期基金,上個星期check,現值52,xxx美元,年幾前我攞過3,xxx美元出來用,攞左出來都冇擺返入去。

原文章由 ansonbbma 於 07-10-29 20:10 發表
想係宏利買一個叫智富錦囊,一筆過比10萬,諗住放10年,唔知回報好唔好,大家比啲意見

翡翠宮

原文章由 bbdou 於 07-10-29 20:36 發表
宏利我就冇買過,不過有買一個AIA的。係2003年11月一筆過俾左2萬美元的5年期基金,上個星期check,現值52,xxx美元,年幾前我攞過3,xxx美元出來用,攞左出來都冇擺返入去。

...

請問一筆過係唔係好過月供,因為我都係想儲錢,唔想放銀行

男爵府

如果筆錢係你備用流動現金以外的閒錢,我就覺得一筆過好過月供。但係如果手頭上冇呢筆,月供都總好過將錢擺係銀行睇住d錢貶值。

原文章由 ansonbbma 於 07-10-29 20:57 發表

請問一筆過係唔係好過月供,因為我都係想儲錢,唔想放銀行

水晶宮

原文章由 ansonbbma 於 07-10-29 20:10 發表

點解你會覺得去保險公司買基金,好過直接同基金公司或銀行買呢?
天空之城, 快樂之地

禁止訪問

用戶要求終止服務

我透過中介公司買了AVIVA保險基金,每月供$1200,供年(年期可自由選擇) 而家供左幾個合共$4800本金,利潤大約$500,幾好.

水晶宮

原文章由 florakw222 於 07-10-29 21:18 發表
依家個市咁高位, 一筆過好似有d冒險, 如果月供, 用平均成本法入貨, d價可以平均喎

或者咁講,其實怎樣才算高位?
如果覺得今天是高位,可能3,5個月後仲更加高位,既然選了好的基金,那麼我們應放心交給好的基金經理發展,而且樓主是10年中長線,相信到時一定有可觀的回報。

不過樓主可以分批入市,如每2萬隔一段日子入市。而且,亦可以購買幾隻唔同基金,分散風險。

雖然樓主係打算長線投資 - 10年,但係冇年期限制,始終係好過有年期。因為你唔知幾時忽然間要用錢。如果有年期限制,就算你拎d部份$$出黎用,可能要有手續費 or penalty架。仲有係要問清楚佢地 (保險公司)會收d乜費用。照我所知,保險基金單既管理費、行政費係唔平。

[ 本文章最後由 PCCW2319 於 07-10-29 21:55 編輯 ]
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

呢個計劃既首次認購要6000美元,管理費係每年資產淨值1.2%,堤早贖回費係1年6%,2年5%,3年4%,4年3%,5年2%,以後0%.

我嗰10萬其實係閒錢,我諗呢10年都唔會囉出黎.

琥珀宮

我都係透過康宏買了AVIVA基金,每月供$1200
由6月開始供,利潤同你差唔多:loveliness: :loveliness:
原文章由 yan98 於 07-10-29 21:39 發表
我透過中介公司買了AVIVA保險基金,每月供$1200,供年(年期可自由選擇) 而家供左幾個合共$4800本金,利潤大約$500,幾好.

水晶宮

原文章由 ansonbbma 於 07-10-29 22:18 發表
呢個計劃既首次認購要6000美元,管理費係每年資產淨值1.2%,堤早贖回費係1年6%,2年5%,3年4%,4年3%,5年2%,以後0%.

我嗰10萬其實係閒錢,我諗呢10年都唔會囉出黎. ...

不如計一計,
如每年增長 10%

第一年 US$6000 X 1.2% = US$72.00
第二年 US$6600 X 1.2% = US$79.20
第三年 US$7260 X 1.2% = USD87.12
.........................................USD95.83
.........................................USD105.41
.........................................USD115.96
.........................................USD127.55
.........................................USD140.31
.........................................USD154.34
.........................................USD169.77
-------------------------------------------
TTL : USD1,051.66

你係呢10年俾左 USD1,051.66管理費。但如果係同銀行或基金代理,只需要俾認購費: 5 - 5.25% = US$300 - US$315。而且,某D銀行或基金代理係認講上有DISCOUNT (要自已check下) , 會收 2.5 - 3%不等,即 = US$180 (if 3%)。最重要係你某任何時候回贖都冇費用會收。

仲有係你可以係唔同銀行或基金代理買基金,選擇一定比保險公司多。

雖然你決定長線投資,但點解要無端端俾人焗限,而唔留番自主權係自己手呢?
天空之城, 快樂之地

翡翠宮

原文章由 PCCW2319 於 07-10-29 22:44 發表

不如計一計,
如每年增長 10%

第一年 US$6000 X 1.2% = US$72.00
第二年 US$6600 X 1.2% = US$79.20
第三年 US$7260 X 1.2% = USD87.12
.........................................USD95.83
...................... ...

我想問如果用10萬計,甘我10年總共比左幾多管理費.

甘係未呢個計劃唔值得買呀.

大宅

用excel計一計就知分別
唔敢話好唔好
只可話其實你有得避免支付呢d額外開支

水晶宮

原文章由 ansonbbma 於 07-10-29 23:04 發表

我想問如果用10萬計,甘我10年總共比左幾多管理費.

甘係未呢個計劃唔值得買呀.

以 HK$100,000計,每年10%增長,你10年大約俾HK$17,524管理費。而你同HK$100,000同bank 或基金代理或基金公可買基金,當認講費冇discount = HK$5,000

買基金可以同銀行、基金代理、基金公,佢地收費比較平、直接,冇其他雜費 & 太多條款限制。不過,最重要係要冇年期,同埋購買得問清楚收費,不論保險公司、銀行、基金代理、基金公司。
天空之城, 快樂之地

侯爵府

原文章由 bbdou 於 07-10-29 20:36 發表

...

你買什麼基金, 只須4年時間升2-3倍???

男爵府

Latin America
Indian Equity Fund
Emerging markets bond und
International money market fund
Franklin Tempeton Investment Funds

因為自己唔識,又唔想花好多精神做功課,個agent係識左10幾年的朋友,信得過,佢幫我揀同會俾advice我幾時可以考慮轉邊D基金。

原文章由 焯媽媽 於 07-10-29 23:54 發表

你買什麼基金, 只須4年時間升2-3倍???

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至