想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

續前

在推入手術室後,有姑娘行埋呢,問我個名及對手鈪,姑娘問我做乜,猛係到吉高頭勃頭髮,我話我洗完頭仲未乾。等了一陣,被推入另一間做手術的房間,馮醫生問我做乜猛係到勃頭髮,我話頭髮未乾,擔心有頭風。佢話等我D頭髮乾左先做手術,馮醫生真係好細心,好好人。

隔了一陣頭髮乾了,麻醉師行過來,我對他說我覺得個身好凍,逗氣好辛苦,佢用聽筒聽一聽我呼吸,話我緊張姐,冇問題,仲叫姑娘比左兩張氈我蓋上身。跟住在我手碗側,插上豆豆針,我問點解唔插手背,手背冇甘痛,佢話係要打手側的。

之後叫我坐起,在我背部近腰位置打麻醉藥(我是下半身麻醉的),我話好痛,叫佢地打慢D。跟住瞓番直個人,仲攞左張綠色帳篷遮住我前面的視線,我望來望去,只見到胸前有塊綠色布架擋住哂。

佢地仲用類似火酒ge物體,塗上我個肚,我話好凍呀,仲有感覺,唔好開刀住呀!唔知我係咪呢到最多野講ge產婦,隔左一陣我下半身完全冇哂感覺,好似完全唔係屬於我自己。

入手術室後,不只我一個好多野講,D姑娘同醫生都好多野。一路有講有笑甘,一陣又話lunch去邊到食野好;一陣又話:你今日行畢業禮,不如早走先。嘩!你地咪走哂呀!有冇人理下我ge感受。

推入手術室不到10分鐘BB就出世了,因我感覺到,佢地係我個肚度,扯個BB出來,不過一D都痛ge感覺都冇。係個幾秒間,我心情變得好沈重,唔甘逗氣。因為我仲未聽到BB喊聲,好擔心呀!而我又feel到手術室突然之間靜了落呢,過左一陣,終於聽BB喊聲。第一聲好細,跟住越喊越大,那時我終於喊了,是喜極而泣,眼角的淚水流到耳蝸。

接著,手術室又開始嘈吵起來,馮醫生馬上將BB抱過來,放在我耳側。我對馮醫生説:BB好大個,佢話甘咪好law。當時我見到BB個樣四四正正(好靚好似我, 哈哈!),最緊要唔係唐氏or其他.., 此時我眼角又再一次湧出喜極而泣的眼淚, 於是請姑娘帶BB去比在手術室門外的C6看.

待續!

我的寶貝

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-12 00:57 編輯 ]

洋房

續前

噢! BB終於出世了,BB重約7磅。之後我從手術室被推回病房,在手術室門口見到C6,我問佢睇左BB未和同BB影左相未,佢話我入左去唔夠一陣間,姑娘就抱左個BB出呢比佢睇,佢話呢唔切反應,呢唔切影相。

回到病房不久,姑娘來為我駁左部嗎啡機,佢話待D麻醉藥過左,如果我覺得痛,就可以自己按手動製,D嗎啡便會從血管入到身體止痛,每15分鐘只可以按一次。之後姑娘每隔一段時間就來問我一次:「如果10最痛,你依家覺得有幾多分痛」,最初我仲識得同姑娘講笑,唔痛即係幾多分呀!姑娘仲話痛係好ge,代表我子宮開始收縮。

跟住姑娘又每隔一段時間來問我,問多幾次後,我話有10分,我仲問姑娘點解D嗎啡按極都冇ge?係咪用灑la?佢話D嗎啡份量每15分鐘落幾多,已預早set左,並且已set左每15分鐘最多只可以按一次,所以我不停地按都冇用ge,因已預設左每次落嗎啡的時間不會少過15分鐘。

姑娘話如果我痛得甘利害,要call麻醉醫生la,我同姑娘講唔駛la,我可以忍到。當時眼角開始不自覺地流淚水,我叫C6不停同我講野,等我可以分心便會冇甘痛。

我估傷口最少有2個(肚和子宮),只要我不移動,肚皮個傷口應該唔係好痛,但生產後子宮好自然會收縮,如果唔識收縮,下體就會流血不止。因為我感覺到子宮傷口不停地收縮,所以勁痛law。

不過我估,我要強調只係我估咋,我估應該冇自己生甘痛,看電視看得多,自己生痛到叫天叫地,但我個種痛係講唔到野的。不過其實係冇得比,因我係未試過自然生。

隔了一段時間,個子宮好似冇再收縮得甘緊要,痛ge分數又慢慢降低了。BB出世數小時後,馮醫生來了,他說BB好好,問我生完後有冇見過BB,我話冇呀!於是佢便立即叫姑娘抱BB過來給我。太開心la,做媽媽的願望,終於可以實現了。

各位姐妹唔駛驚,我地ge經歷甘崎嶇,個D少少痛,係絶對承受得有餘。如果我仲可以生得到,要我痛多10次/8次,我都好樂意,痛到12分也願意。

祝大家早日願望成真!

待續!

洋房

續前

某個星期六下午,那時BB將近8個月了,我約定了2位好友,她們就是我之前提及在產檢時認識的,大家同是黃醫生的patient3個家庭一起回醫院探望黃醫生,3BB3個家庭帶來了不少歡樂和希望,我們也想和黃醫生一同分享這份喜悅。

黃醫生輪流抱抱我們BB,一起談湊仔經,我們帶了BB成長的相簿出來分享,黃醫生在各人的相簿中,各自選了一張BB個人照作記念,就這樣我們弄得完本寂靜的診所熱鬧起來。

再次到訪這個診所,感覺截然不同。以前是帶著希望、緊張、擔憂、苦惱、忐忑不安、徬徨的心情而來;現在卻帶著愉快、滿足、欣賞、感激的心情而來,心中對黃醫生有著無限的感激。

BB快將一歲了,好希望為BB添多一名弟/妹。於是我致電給黃醫生,諮詢她的意見,她與我分享我還年輕,可以做幾次IUI試下睇下先。沒想過當年早婚的決定,對此有莫大幫助.

當年結婚不久,由於尚為年輕,因此希望在工作上投放多些時間,有更好的發展,更好的經濟基礎才要BB。還記得當年我們結緍後不久,放工後一同走進理工這個校園的日子,大家做的、學的專業範疇也不同,但可以一起放學回家,其實回想起,也很享受那段二人世界、無拘無束的日子.

希望各位姐妹能早日能如願以償,做個幸福的媽媽!

我的寶貝

待續!

洋房

續前

上個星期五
(10/11)我將我在這裡和大家分享的心路歷程, 分成十二篇, 合共九千多字, e-mail給正在外國公幹的C6, 和他分享我以往的感受, C6經常出外公幹, 讓我培養出獨立的性格, 不過假單親的生活早已習慣了, 況且少別勝新婚呢 !.

事實上這條不育的路, 之前是大家一起走過的, 可是很多過中的經歷和感受, 連至親的C6也不清楚. 雖然已是8年多前的事, 但我也希望藉著和C6分享, 好讓增進彼此的了解, 昨天收到C6的電郵回覆, 想在此和大家分享, 雖然短短的數十字, 但聽在我心裡, 已經心滿意足了.

分享您生產的心路歷程. 頗感人; 可以出醫院快訊, 讓更多不育婦女分享您的生產经歷, 但有些字雖改正
.

感謝您生出XX, 願能助他快樂地成長
.

Thanks for God as well.

C6 ,
With Kiss.

待續!

我的寶貝

洋房

續前

在不育的路上
, 從表面上看, 男人的角色, 只是到時到候交貨(Sperm); 而女人卻要經歷:治療、吃藥、打針、每天的身體變化、每月等派彩的心理壓力等.

至於長輩恨抱孫的話題, 老是愛向女方訴說, 絶少向男士提及, 不過我也相信男士, 其實在當中也承受了不少壓力, 只不過男士一般喜歡將感受收收埋埋的.

不過我也想在此暫借一角, 讚一讚我的C6, 在不育治療過程中, 其實好多野, 佢想幫都幫唔到手, 在那段日子, 我經常要一大清早, 在上班前趕往廣華照超聲波及打針, 可是他能每次管接管送, 以行動作支持, 已經很足夠了. 有時我打完針, 一枴一枴的行上佢架車, 看見他那心痛的樣子, 我已感到很滿足了.

不育路上須要兩夫婦同心跨過, 當中大家的坦承溝通、互相支持、體諒和鼓勵是十分重要的. 正如一條腿又如何走路呢? 神創造人, 有男有女, 結為夫婦後, 便成為一個人了. 若果一起行的步伐不一致, 就好容易會跌倒, 結果越走越慢, 越走越吃力, 這樣大家又怎能跨過這條又崎嶇又慢長的不育道路呢?

希望在此向各位男士呼籲, 不要收收埋埋你的感受、吝惜你的話語, 有時候女人真係好簡單, 其實可以話係最蠢的動物, 一句關心的說話、一個微不足道的舉動、一個窩心的SMS、一張便宜的心意咭, 便可以氹足一世, 心甘命扺做你背後的女人了.

身為男士, 其實真的不只單在到時到候交功課甘簡單, 而係隨時隨候在旁的支持和鼓勵, 有不清楚的, 作為愛太太的男人, 可多問醫生句; 有擔心的, 便要拿出少少勇氣, 開口問下太太, 不要老是將擔心太太的感受, 收收埋埋.

大家你氹下我, 我氹下你, 條路就會易行好多, 大家的誤解、隔膜和圍牆, 便可以輕易拆開.

相扶到老不容易,希望大家更能懂得去珍惜對方。每天愛錫身邊的另一半多一點, 相信你必定會得到雙倍的回報.

待續!

洋房

不過意思, 近排太忙, 要大家久等.

前日放假到醫院, 分別與不同專職醫療同工(Dr./SW/ST/PT/OT/CP…)會面, 商談爸爸在醫院內的治療, 忙了一整天.

昨晚通頂後, 終於趕完份Paper, 剛剛又收到C6call, 佢明晚飛回來2, 好像每一樣也夾得很好, 每一天也很充實.

我的寶貝

洋房

續前

我和C6終有一天會老, 當想起將來只有寶貝一個人, 若果有起事上來, 誰可以和寶貝分憂呢? 與黃醫生商討後, 我決定找馮澍明醫生替我做IUI, 當時他已由廣華跳出來掛牌一段時間了.

最初醫生估計我還年輕, 又已經有一個BB, 照理應該不難成事, 只是在用針藥方面, 較為謹慎, 要密密地照超聲波, 以防再有OHSS.

可是事與願遺, 折騰了半年, 做了3IUI都不成功. 回想起那段時間, 身心十分疲累, 壓力好大, 又要照顧剛識行識走的寶貝, 又要趁上下班時間趕去覆診及打針, 成個人都泄哂氣.

都唔知點解, 寶貝才一歲多, 事隔不足2, 我和C6egg & sperm, 都差了, 我做IUIde Gonal F的針量, 一次比一次多, 這方面也不是最大的問題, 反而C6sperm, 之前在廣華做2IUI, 都完全冇問題, 但做這3IUI, 卻每況愈下, 最後馮醫生建議我, 去找董醫生做IVF.

每次看見寶貝一臉稚氣
, 主動走去和其他BB玩耍的興奮樣子, 心中也感到酸溜溜和歉意, 不知何時才可替BB添多一名弟弟/妹妹, 因為寶貝實在太喜歡BB, 直至現在寶貝將近8, 也很喜歡和BB玩耍, 初生至幼童也可被寶貝氹得開懷大笑.

近來還聽到寶貝和別人(有兄弟姐妹的小朋友)分享:「媽媽年記大了, 想生都生唔到., 從未在寶貝面前, 提及這些話題, 可是………, ! 聽在我心裡, 感到不是味道. 一方面令我好感觸; 另一方面讓我驚訝寶貝的思想如此成熟, 比我看得開, 能接受現實, 可是至今, 我仍為此而耿耿於懷呢!

我的寶貝

待續!

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-15 10:20 編輯 ]

洋房

續前

今天我、C6和未足兩歲的寶貝, 第一次去仁安見董醫生, 坐立不定的寶貝, 在董醫生身邊團團轉, 滿有愛心的董醫生, 卻毫不介意, 可是卻氣得我要請C6帶寶貝出去候診室隔離, .董醫生看過我之前在廣華之報告和馮醫生的轉介信, 便向我講解做IVF的程序和做超聲波檢查.

接著的: M, 驗血, 噴鼻, 驗血, 打針, 照超聲波, 打破卵針, 抽卵.

! 我個人覺得做IVF, 相對比做IUI辛苦得多, 因做IVF要谷多D, 但對於有Moderate-OHSS前科的我, 或對醫生, 都是一定難度, 所以要密密check, 至於抽卵時, 任何針藥(鎮定/麻醉藥)對我完全起不了什麼作用,我是在完全清醒的狀態下抽卵, 所以對我來說是頗辛苦, 最後抽了十多粒卵子.

今天是抽卵後之第二天, 胚胎專家(Tracy)致電給我, 她說精子遲遲未有和卵子結合, 所以昨晚已改為做ICSI, 並有5個胚胎受精, 叫我耐心等候, 待胚胎分裂後, 會通知我放胚胎.

今天是抽卵後之第三天, 董醫生致電給我, 係時候放胚胎了, 到達診所, 董醫生給我看胚胎的黑白相片(有二個分裂成8個細胞, 有一個分裂成4個細胞), TracyC6lab看胚胎.

董醫生講解有三個胚胎可用, 有二個是Grade A1, 有一個是Grade 2, 她問我們想放多少個胚胎, 最後我告知董醫生, 我最多可以接受孖B, 所以選擇放二個胚胎.

放胎相對抽卵舒服得多, 有點似做IUI放精, 不過放胚胎較仔細, 董醫生和Tracy一起小心翼翼的邊看著超聲波, 邊將胚胎放入子宮最佳位置.

待續!

洋房

十分…..十分不好意思, 要大家久等和擔心.

因前排要準備自己的考試和每天放工後去醫院探望爸爸, 所以沒有時間上來和大家打氣, 過冬前爸爸終於可以出院了, 感謝大家的關心及慰問, 今天是聖誕節, 希望大家都開開心心, 早日如願以償.

續前

放胚胎後的十四天, 除了放胎那天放了一天病假外, 其他日子如常上班, 雖然如此, 但我仍感到度日如年, 期間仍需3-4天回董醫生的診所照超聲波, 以監控及防止OHSS.

今次胚胎的質素和子宮內膜的厚度都很好, 而且董醫生覺得我尚算年輕, 所以對今次的IVF信心也很大, 我和C6的期望也好大.

今天是放胚胎的第十四天, M來了, 我好失望, down, 點解? 點解?

接著話比C6, 佢都好失望, 不過我仍不願放棄, 好不容易才可說服他, 再讓我做多一次IVF, 因他由始至終都覺得一個夠哂數, 況且我有Moderate OHSS前科, 這方面也令他很擔心當中的風險.

待續!

我的寶貝

洋房

原文章由 PJ 於 07-12-26 16:04 發表
加油呀!!!我11月的第一次ivf都失敗左! 08年2月會再搵董醫生做第二次ivf!!一齊勞力加油呀.....

Hi PJ,

你真可愛, 我也想. 很想. 十分想, 不過已是多年前的心願, 現在只會將所有愛心、精神和資源, 留給快將八歲的寶貝, 我會選擇在此默默地為大家加油和打氣.

我的寶貝
----------------------------------------------------------
續前

隔了二個月後, 我開始做第二次IVF, 我對自己說, 這是最後一次了, 若果不成功, 便要放手, 了力, 便問心無愧, 於是我計劃在放胚胎後放2個星期的大假, 可能是最後一次, 所以我想在沒有工作壓力影響下, 效果會較好.

今次打針的效果沒有上一次甘好, 卵子發育大小不一, 較難控制, 由於不想D蛋太老, 所以要早些抽, 可用的卵子相對較少, 只有數顆.

今次Tracy一開始已用ICSI, 將精子直接打入卵子, 過了數天, 董醫生致電給我, 叫我回醫院放胚胎, 那天正掛上八號風球, 可是仁安不育診所, 仍為我而服務.

我、寶貝和C6回到仁安, 董醫生向我們講解受精卵的情況, 今次有3個受精卵可用, 可是質素卻大打折扣, 一個分列成4個細胞, 二個分列成2個細胞, 我一聽了, 心情跌墮, 非常非常之失望.

董醫生表示因精子質素問題, 而這個問題正是科技不能幫助的, 董醫生安慰我說, 她有client的情況也像我一樣, 但最後也可以懷孕生小孩, 董醫生真的很有愛心和同理心.

最後放哂3個胚胎, 便開始我的2星期休假, .待在家中的日子, 真的不好過, 心中一早打定輸數, 日子過得好慢好慢, 可是到了day14, M又來了, 不過都預左, 雖然不開心, 但折騰了一年的生活, 終於可以放低了, 可以專心培育寶貝, 將最好的資源留給寶貝.

今天回想起來, 總算(對自己、對寶貝和C6)冇悔冇憾.

寶貝, 媽媽永遠愛您!

祝大家可以早日收到一份最好的聖誕禮物-BB、孖B3B.

我的寶貝

首頁

尾頁

跳至