想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

各位姐妹,

看了「想生BB」好長時間, 一路都dry睇冇回應過, 皆因我和你們一樣, 不過我是一位過來人(因我曾是廣華和董醫生的Patient, 希望在此默默地祝福你們早日有個精靈BB, 所以每次聽到你們懷孕的好消息, 心裡不甘替你們高興, 更祈盼能聽到你們BB出世的好消息.

不育的路十分難行, 有同路人支持是好重要, 即時此刻有人仍在努力向前, 但只要有信心, 便有希望.

現在我家的寶貝將快8歲了, 當年沒BK這類電子平台, 結婚7年也沒有BB, 可能是自己早婚, 從來沒有想過要BB是那麼難的, 結婚3年後開始想要BB, 心想自己仍年輕, 就算3年抱2也未過30, 可是………….事與願遺.

當時沒有人明白我們這群人的壓力, 身心靈所應承受的痛苦, 也難於啟齒, 每次聽到長輩親友的吹速, 又或是說邊個邊個又有BB, 心裡總不是味道.

剛聽到有關廣華的主題, 終於忍不住口, 想和大家分享我不育的心路歷程. 當年排了6個月便可看黃醫生了, 第一次看黃醫生與版主的感受完全一樣, 聽了她的太…..詳盡講解, 心裡不是味道.

不過可能我太想要BB, 什麼也不管, 沒有東西可阻礙我想要BB的想法, 結果我這個每事問, 在第一次看黃醫生已每樣問過明明白白, 並且一路做筆記, 可能黃醫生看到我那份堅持, 那股渴求有BB的心, 她那個嚴肅的臉也變得歡容了.

(等續....)

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-4 00:27 編輯 ]

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我的寶貝,
好耐冇見妳, 大家都好掛住妳呀, 依家知到妳daddy可出院, 一齊過節, 真係好呀!
多謝妳同大家分享妳嘅經驗, 我哋一定會努力架!
祝新一年, 妳同妳先生, 仲有寶貝, 開開心心, 健健康康!

原文章由 我的寶貝 於 07-12-27 00:43 發表

Hi PJ,

你真可愛, 我也想. 很想. 十分想, 不過已是多年前的心願, 現在只會將所有愛心、精神和資源, 留給快將八歲的寶貝, 我會選擇在此默默地為大家加油和打氣.

我的寶貝
--------------------------------------- ...

大宅

原文章由 我的寶貝 於 07-12-27 00:43 發表

Hi PJ,

你真可愛, 我也想. 很想. 十分想, 不過已是多年前的心願, 現在只會將所有愛心、精神和資源, 留給快將八歲的寶貝, 我會選擇在此默默地為大家加油和打氣.

我的寶貝
--------------------------------------- ...

我的寶貝,

我好佩服你夫婦可以為生bb而一同努力, 好多時男人都好少會這樣配合老婆, 我真係好感動。

洋房

原文章由 PJ 於 07-12-26 16:04 發表
加油呀!!!我11月的第一次ivf都失敗左! 08年2月會再搵董醫生做第二次ivf!!一齊勞力加油呀.....

Hi PJ,

我的寶貝
----------------------------------------------------------
續前

隔了二個月後, 我開始做第二次IVF, 我對自己說, 這是最後一次了, 若果不成功, 便要放手, 了力, 便問心無愧, 於是我計劃在放胚胎後放2個星期的大假, 可能是最後一次, 所以我想在沒有工作壓力影響下, 效果會較好.

今次打針的效果沒有上一次甘好, 卵子發育大小不一, 較難控制, 由於不想D蛋太老, 所以要早些抽, 可用的卵子相對較少, 只有數顆.

今次Tracy一開始已用ICSI, 將精子直接打入卵子, 過了數天, 董醫生致電給我, 叫我回醫院放胚胎, 那天正掛上八號風球, 可是仁安不育診所, 仍為我而服務.

我、寶貝和C6回到仁安, 董醫生向我們講解受精卵的情況, 今次有3個受精卵可用, 可是質素卻大打折扣, 一個分列成4個細胞, 二個分列成2個細胞, 我一聽了, 心情跌墮, 非常非常之失望.

董醫生表示因精子質素問題, 而這個問題正是科技不能幫助的, 董醫生安慰我說, 她有client的情況也像我一樣, 但最後也可以懷孕生小孩, 董醫生真的很有愛心和同理心.

最後放哂3個胚胎, 便開始我的2星期休假, .待在家中的日子, 真的不好過, 心中一早打定輸數, 日子過得好慢好慢, 可是到了day14, M又來了, 不過都預左, 雖然不開心, 但折騰了一年的生活, 終於可以放低了, 可以專心培育寶貝, 將最好的資源留給寶貝.

今天回想起來, 總算(對自己、對寶貝和C6)冇悔冇憾.

寶貝, 媽媽永遠愛您!

祝大家可以早日收到一份最好的聖誕禮物-BB、孖B3B.

我的寶貝

男爵府

我的寶貝,

加油呀!!!
我11月的第一次ivf都失敗左! 08年2月會再搵董醫生做第二次ivf!!

一齊勞力加油呀

原文章由 我的寶貝 於 07-12-26 00:12 發表
十分…..十分不好意思, 要大家久等和擔心.

因前排要準備自己的考試和每天放工後去醫院探望爸爸, 所以沒有時間上來和大家打氣, 過冬前爸爸終於可以出院了, 感謝大家的關心及慰問, 今天是聖誕節, 希望大家都開開心心, ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我的寶貝,

終於再次見到你的故事了!! 多謝你的分享!

知道你的爸爸出院了, 也很替你高興啊!!! 我也祝你boxing day快樂及新年快樂! :mrgreen:

原文章由 我的寶貝 於 07-12-26 00:12 發表

因前排要準備自己的考試和每天放工後去醫院探望爸爸, 所以沒有時間上來和大家打氣, 過冬前爸爸終於可以出院了, 感謝大家的關心及慰問, 今天是聖誕節, 希望大家都開開心心, ...

洋房

因前排要準備自己的考試和每天放工後去醫院探望爸爸, 所以沒有時間上來和大家打氣, 過冬前爸爸終於可以出院了, 感謝大家的關心及慰問, 今天是聖誕節, 希望大家都開開心心, 早日如願以償.

續前

放胚胎後的十四天, 除了放胎那天放了一天病假外, 其他日子如常上班, 雖然如此, 但我仍感到度日如年, 期間仍需3-4天回董醫生的診所照超聲波, 以監控及防止OHSS.

今次胚胎的質素和子宮內膜的厚度都很好, 而且董醫生覺得我尚算年輕, 所以對今次的IVF信心也很大, 我和C6的期望也好大.

今天是放胚胎的第十四天, M來了, 我好失望, down, 點解? 點解?

接著話比C6, 佢都好失望, 不過我仍不願放棄, 好不容易才可說服他, 再讓我做多一次IVF, 因他由始至終都覺得一個夠哂數, 況且我有Moderate OHSS前科, 這方面也令他很擔心當中的風險.

待續!

我的寶貝

複式洋房

waiting ah!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

等緊待續呀

大宅

原文章由 我的寶貝 於 07-11-18 11:42 發表
續前

今天我、C6和未足兩歲的寶貝, 第一次去仁安見董醫生, 坐立不定的寶貝, 在董醫生身邊團團轉, 滿有愛心的董醫生, 卻毫不介意, 可是卻氣得我要請C6帶寶貝出去候診室隔離, .董醫生看過我之前在廣華之報告和馮醫生 ...

好艱難的路...好偉大...好感人...

民房

我的寶貝:
Your story is very touching, are u ok? we're all here waiting your sharing & experience

大宅

我也在等待你的分享~~~ 好心急!

男爵府

WHERE ARE YOU?? ARE YOU OK??:cry:

原文章由 bobochow 於 07-11-29 18:33 發表
我的寶貝,
剛開始看你的文章,好感動呀!
我估你是一位基督徒, 你每一句都充滿神的愛, 你的經歷真的祝福到不少不育的夫婦.
願神大大的使用你, 神的祝福必傾倒在你家庭裹.
bobochow ...

大宅

回覆 #6 我的寶貝 的文章

我的寶貝,
剛開始看你的文章,好感動呀!
我估你是一位基督徒, 你每一句都充滿神的愛, 你的經歷真的祝福到不少不育的夫婦.
願神大大的使用你, 神的祝福必傾倒在你家庭裹.
bobochow

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我的寶貝,

係, 好懷念你的文字!

原文章由 fishballbaby 於 07-11-29 18:04 發表
係呀,我一直都留意你有冇新post,快d翻嚟la

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

係呀,我一直都留意你有冇新post,快d翻嚟la

原文章由 高齡產婦 於 07-11-29 16:20 發表
我的寶貝,
好幾日唔見妳, 希望只是太忙吧...
等待妳的待續...

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

我的寶貝,
好幾日唔見妳, 希望只是太忙吧...
等待妳的待續...

原文章由 我的寶貝 於 07-11-18 11:42 發表
續前

今天我、C6和未足兩歲的寶貝, 第一次去仁安見董醫生, 坐立不定的寶貝, 在董醫生身邊團團轉, 滿有愛心的董醫生, 卻毫不介意, 可是卻氣得我要請C6帶寶貝出去候診室隔離, .董醫生看過我之前在廣華之報告和馮醫生 ...

大宅

我的寶貝,

真係好感動, 好"鄧"你高興....你真係好幸福,有老公一直support, 佢不但同你一齊去面對問題,更放低臉子去做iui 及 iuf..... 相反,我已經有個三歲半囡囡,係結婚後兩年自然懷孕!!!自生左囡囡後一直都希望再生多一個,不過好境不常,即使沒有避孕多年,都不能成功,終於半年前開始睇醫生,醫生安排下食排卵藥幾個月,之後打左一次排卵針,上個月終於bingo,真係喜極而泣,不過差不多8週時,BB已沒有心跳..........

其實我有唸過做iui 及 iuf, 不過每次同老公提及呢個話題,大家都唔可以靜靜地商量,永遠都係嗌交收場,就係因為臉子,就連最簡單嘗試去驗貞都唔制,佢認為如果佢唔得,當年就唔會有囡囡啦,點解我地唔可以順其自然呢,唉....其實我老公唔細喇40+, 所以我都唔知點算!!!! 現階段我會養好身體, 再搵醫生再打排卵針,如果今次再失敗,我唸我會放棄喇......因為有時既野唔係單方面,係要兩公婆一齊面對!!!

祝大家好運......

大宅

最後得唔得呢?
好心急呀~
Mama: Janice (楠ma)    卓楠bb~

洋房

續前

今天我、C6和未足兩歲的寶貝, 第一次去仁安見董醫生, 坐立不定的寶貝, 在董醫生身邊團團轉, 滿有愛心的董醫生, 卻毫不介意, 可是卻氣得我要請C6帶寶貝出去候診室隔離, .董醫生看過我之前在廣華之報告和馮醫生的轉介信, 便向我講解做IVF的程序和做超聲波檢查.

接著的: M, 驗血, 噴鼻, 驗血, 打針, 照超聲波, 打破卵針, 抽卵.

! 我個人覺得做IVF, 相對比做IUI辛苦得多, 因做IVF要谷多D, 但對於有Moderate-OHSS前科的我, 或對醫生, 都是一定難度, 所以要密密check, 至於抽卵時, 任何針藥(鎮定/麻醉藥)對我完全起不了什麼作用,我是在完全清醒的狀態下抽卵, 所以對我來說是頗辛苦, 最後抽了十多粒卵子.

今天是抽卵後之第二天, 胚胎專家(Tracy)致電給我, 她說精子遲遲未有和卵子結合, 所以昨晚已改為做ICSI, 並有5個胚胎受精, 叫我耐心等候, 待胚胎分裂後, 會通知我放胚胎.

今天是抽卵後之第三天, 董醫生致電給我, 係時候放胚胎了, 到達診所, 董醫生給我看胚胎的黑白相片(有二個分裂成8個細胞, 有一個分裂成4個細胞), TracyC6lab看胚胎.

董醫生講解有三個胚胎可用, 有二個是Grade A1, 有一個是Grade 2, 她問我們想放多少個胚胎, 最後我告知董醫生, 我最多可以接受孖B, 所以選擇放二個胚胎.

放胎相對抽卵舒服得多, 有點似做IUI放精, 不過放胚胎較仔細, 董醫生和Tracy一起小心翼翼的邊看著超聲波, 邊將胚胎放入子宮最佳位置.

待續!

首頁
12345...6

尾頁

跳至