想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位姐妹,

看了「想生BB」好長時間, 一路都dry睇冇回應過, 皆因我和你們一樣, 不過我是一位過來人(因我曾是廣華和董醫生的Patient, 希望在此默默地祝福你們早日有個精靈BB, 所以每次聽到你們懷孕的好消息, 心裡不甘替你們高興, 更祈盼能聽到你們BB出世的好消息.

不育的路十分難行, 有同路人支持是好重要, 即時此刻有人仍在努力向前, 但只要有信心, 便有希望.

現在我家的寶貝將快8歲了, 當年沒BK這類電子平台, 結婚7年也沒有BB, 可能是自己早婚, 從來沒有想過要BB是那麼難的, 結婚3年後開始想要BB, 心想自己仍年輕, 就算3年抱2也未過30, 可是………….事與願遺.

當時沒有人明白我們這群人的壓力, 身心靈所應承受的痛苦, 也難於啟齒, 每次聽到長輩親友的吹速, 又或是說邊個邊個又有BB, 心裡總不是味道.

剛聽到有關廣華的主題, 終於忍不住口, 想和大家分享我不育的心路歷程. 當年排了6個月便可看黃醫生了, 第一次看黃醫生與版主的感受完全一樣, 聽了她的太…..詳盡講解, 心裡不是味道.

不過可能我太想要BB, 什麼也不管, 沒有東西可阻礙我想要BB的想法, 結果我這個每事問, 在第一次看黃醫生已每樣問過明明白白, 並且一路做筆記, 可能黃醫生看到我那份堅持, 那股渴求有BB的心, 她那個嚴肅的臉也變得歡容了.

(等續....)

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-4 00:27 編輯 ]

洋房

續前...

當做了第2IUI, 那年某月20日放了Sperm, 跟住日肚谷谷, 心想都係正常.

25日去廣華打事後針(安胎).

翌日連褲也拉不到拉鍊, 仲向同事說我最近胖了不少, 可是至放工時, 肚漲到站不直身子, 肚子太痛了, 連逗氣也痛. 那是放Sperm後第6天晚去了看私家醫生, 醫生也不知因由, 只叫我如果明天沒有好轉便要去醫院了.

可是離開了診所, 坐上我C6架車不到15分鐘, 我已不能再忍, C6直踩去急証室, 當時大家手足無措, 不明所以, C6話你肚痛去急証室, 邊間急証至會受理呀? 都痛到逗不到氣了, 真比他激死, 唯有叫C6踩去廣華.

(不好意思, 好眼訓, 等續!)

洋房

原文章由 DoubleOs 於 07-10-30 11:16 發表
睇黎,佢仲未瞓醒

各位姐妹,

不好意思, 剛放工回家, 可以瞓甘耐就好啦!

續前

終於到達廣華急, 登記後不久便可看醫生, 我便向醫生道出我近幾天肚子發漲的情況, 跟著他叫我上床檢查, 我叫他小心碰到我的肚子, 醫生用兩根手指頭在我肚上輕碰兩下,

跟著便找來一位看似高級D的醫生進來再檢查, 之後2位醫生走了出去, 接著第一位醫生回來, 神色凝重地告訴我:不知為何我個肚有好多水, 建議我上病房跟進.

跟著找來一張輪椅要我坐上去, 然後入院留醫, 我當時堅拒坐輪椅, 心想我一柺一枴自己是有能力行上10樓病房的, 但最後為免得醫生難做, 唯有坐上輪椅乖乖地被推上10樓.

在婦產科病房安頓一會後, 便到檢查室見醫生, 醫生替我照超聲波後, 便向在旁一位高級醫生打了一下眼色, 說了一輪我聽不明的醫學術語, 之後醫生表示這是因為我做了IUI的反應, 現在成肚水, 要幫我抽血化驗及吊, ! 真係好galen, ga len, 當時已近零辰一時了.

回到病房不久又來了一位年輕的醫生, 他告訴我要抽6支血去化驗, 他拿著一支看似5亳子直徑的針筒, 籌帳地對著我沈思, 自言自語地說點抽好呢?

可能我們這批不育婦女, 對抽血已是見怪不怪, 不過甘大枝針筒, 甘大個女都係第一次見. 見他手滕腳震, 唯有建議他去取一隻飛機仔接駁到大針筒上, 然後在手背抽血.

! 仲要我反過來安慰他, 冇辦法啦! 若果佢繼續手滕腳震, 拮多幾針都抽唔到血, 我就慘啦, 結果佢經我引導和支持下, 一針拮中, 但我仍要扮唔冇事個樣, 免得他抽抽下唔小心鬆開手, 我咪又要拮多一針.

(寶貝正叫我吃晚飯了, 等續!)

洋房

原文章由 小寶貝兒 於 07-10-30 21:07 發表
想請問下飛機仔係咩黎架??.......啊~~ 係咪插係手背, 可以用黎吊鹽水或抽血果d呀? 面頭會痴塊大膠布果d? ...

不好意思, 『飛機仔』是俗名, 正式醫學名稱叫『蝴蝶針』.

大家做緊或將要做IUI的姐妹們, 唔駛驚, 拮針的痛遠遠不及好想有BB而暫時沒有BB的心痛.

我在這裡分享我的經歷, 目的是以過來人身份為大家打打氣, 你看我的寶貝快將8歲了, 第日你們的寶貝8歲時, 也可出來接捧, 為姐妹們加加油打打氣, 讓大家知多D, 個心都定D, 信心大咗, 贏面便更大. 噢! 講到自己好似好老甘.

『蝴蝶針』-針頭較幼細, 所以相對比針筒之刺穿孔較細, 相對用支大針筒會冇甘痛, 尤其是要由手背抽血會比手瓜內側痛D, 便更用得著, 這些常識是黃醫生D姑娘說的, 因有次我覆診, 姑娘話手瓜內側之血管已抽過哂, 今次要抽手背了, 我嚷著不肯, 她便很温柔地說:有辦法, 等佢去攞『飛機仔』, 等我仲以為有獎品, 哈哈!

! 真係久疾成醫.

用蝴蝶針抽血的步驟大概是:
1.先將大針筒之針頭拔掉,
2.然後將蝴蝶針之膠喉接駁大針筒,
3.接著便可將蝴蝶針拮入手背,
4.D血便會自動慢慢流至蝴蝶針之膠喉, 再流入至針筒.

http://hk.search.yahoo.com/search/images?view=detailed&p=%E8%9D%B4%E8%9D%B6%E9%87%9D&b=1&pstart=1&curr_index=1&imgsz=&imgc=&ei=UTF-8

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-18 12:34 編輯 ]

洋房

續前

這是入院後的第一個清早, 睡了一覺, 肚子好像又大了一個月, 在這短短的一星期, 好像有了4個月.

早上九時多, ! 黃醫生來了, 看見她的笑臉, 我的淚水已不禁往下流, 原來黃醫生做我的主診醫生, 太好了, 她一向給我一份十分專業的感覺, 尢其是她對不育工作的委身, 更令我敬佩.

今天身體的感覺比昨晚入院時更差, 連反身/下床也有困難, 但我仍堅持不用輪椅, 徐徐地與黃醫生進入檢查室.
照完照聲波時, 發現我的複部有很多水囊, 有些水囊仲有個橙甘大, 血液裡的水份都跑到肚子去.

這便是我最初第一次看黃醫生時, 她講解做IUI可能有的併發症---卵巢過度刺激症(OHSS), 而我仲重要係Moderate-OHSS, 死未?

不過大家唔駛擔心, 機會率是十分之低, ! 六合彩又唔見中, BB就更加每個月也不中.
臨離開檢查室時, 黃醫生向我說:恭喜你, 你好大成數有BB, 看到那個蒙糊的營光幕, 那裡有BB? 波波就有好多個, 有大有細tim, 心想咪玩啦! 我好脆弱咋, 玩唔起ga.

她解釋我可能成孕的原因, 是由於我身體對之前IUI的針藥反應, 再加上我身體對成孕的反應太大(Hormone勁增), 一般做IUI都很多時會有mild OHSS, 而我就反應過敏, 今天是做完IUIday7, 一切也要等day14驗孕才可確定.

Sorry! 睡魔急call, 等續!

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-2 00:24 編輯 ]

洋房

續前

之後黃醫生向我講解驗血報告:表示我血色素甚高、有低蛋白症等。她表示由於我血液中的水份大量流失至腹腔,引至我血色素超高。

另一方面,若果血液的濃度不斷升高,即血液越來越濃,後果會好嚴重。若果腹部的水囊穿了,便要立刻做手術。

黃醫生表示若果血液中的蛋白再繼續流失,就要我吊蛋白。吊鹽水都想死,呢云仲話要吊蛋白,我答應她會飲大量水及吃高蛋白,並表明我不想吊蛋白。她還講笑話:其實個D用呢吊的蛋白係好貴架,如果唔係好急醫院也不會考慮用。

當時驚到……唔甘再郁動及下床,心中的焦慮及壓力指數又上升了

我當時的徵狀:包括初頭有少許氣促及作嘔、腹部腫脹不適/少許痛楚(不過只要唔移動身體,就冇甘痛)少尿等。

黃醫生建議我留院治療、吃高蛋白餐、吊鹽水(重要吊快水個隻)。唉! 都唔記得一天吊了幾多包鹽水,總之一見到包鹽水就快用完,便要按鐘叫姑娘換個包新啦!

當時我個床頭仲掛了2個牌絕對臥床休息」、「no virginal inspection

我當時的treatment是:
1. 吊鹽水
2. 每天喝超大量水
3. 臥床休息
4. 定時量體重、腹圍
5. 記錄輸出入量
(input record-鹽水//果汁//…., 所以每次飲之前要量,飲之後要call姑娘記錄)
(output record-每次尿尿後,call姑娘記錄排出量有幾多)
6. 隔1-3天驗血
7. 照超聲波,監測腹水的情況

8. 進食高蛋白餐

要絕對臥床時又要飲大量水,已經有D想嘔感覺,又要迫自己繼續飲水+吃高蛋白餐(雞蛋、牛肉、燕窩等吃到想嘔,甘大個女都未吃過甘多燕窩)。

另一方面撙在床上的尿盆尿尿,這個動作好考人架。每次尿尿,都要call人來協助拿尿盆及量度尿尿有多少,當時我成了那個ward的煩人,不過姑娘都好體諒。

我每日就好似交功課甘,每日等成績:若果「入水量」 (所有飲品+鹽水) 比「出尿量」相差很大(入多出少),那便不合格。

當然還有其他評分標準,包括:驗血之血色素度數有否下降、肚圍之碼數是否沒有繼續上升或有下降。所以姑娘每天來量肚圍的時候,我都會忍痛縮肚,因我想早日拔掉吊鹽水支針。

其實今次是我第二次做IUI,之前第一次什麼反應也沒有,所以今次我肚子一日一日漲大,也完成沒有想過會與做IUI有關,更沒有意識去反查我看黃醫生時的筆記(當時我有記錄她講解做IUIIVF其中一個幅作用是會引起OHSS)

待續!

洋房

續前

其實Moderate或Severe OHSS真是很罕見,大家將會或正在做IUI/IVF的姐妹們,千祈唔好擔心.

我與大家分享,只係希望讓大家知多D,做個醒目的準媽媽。

況且都已經過左8年有多,全球醫學不斷在進步,電腦網絡發達,大家得到的醫療技術也相應好好多;得到的醫療資訊也相應豐富左。
------------------------------------------------------------------------------

以下是轉載自:威爾斯親王醫院香港中文大學輔助生育技術中心
http://www.ivfhk.com/treatments/complications_tc.htm

「卵巢過度刺激症候群 (OHSS) 輔助生育技術療程內最嚴重的併發症就是卵巢過度刺激症候群(OHSS) 。卵巢過度刺激症候群並不十分普遍但卻潛在嚴重併發症的危機。

大約有 2-10%接受輔助生育技術療程的婦女會有此併發症,多數為輕微的個案,女方多會感到腹部膨脹。

較嚴重的,會有液體堆積於下腹或胸腰引致呼吸問題,腎臟功能不良及有血液凝塊問題;更嚴重的可構成生命威脅。但幸運地,這些嚴重的情況甚為罕見。」

在整體的過程中,我們會小心觀察卵巢過度刺激症候群風險,(例如:卵泡數量過多及雌激素水平過高,抽取的卵子數量過多)。

在高風險的個案中,一個或多個的預防措施是需要的,例如:終止刺激卵巢的注射取消刺激的療程取消在抽取卵子後的胚胎移植或利用黃體激素以代替人類絨毛膜促性腺激素作黃體期援助等。

卵巢過度刺激症候群若發生,通常在抽取卵子後的首數天內病徵會變得較為明顯。病徵包括:

• 作嘔及嘔吐
  • 腹部腫脹不適或感到痛楚
  • 濃縮或減少尿液排出
  • 氣促
大多數的案例均屬輕微及無需藥物治療。然而,情況較嚴重的,則需要留院治療或接受靜脈注射治療。

若妳在胚胎移植後發現有以上病徵請立即通知醫護人員!!!
-------------------------------------------------------------------------------
以下是轉載自:Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Ovarian_hyperstimulation_syndrome

OHSS may be complicated with ovarian torsion, ovarian rupture, thrombophlebitis and renal insufficiency. Symptoms generally resolve in 1 to 2 weeks, but will be more severe and persist longer if pregnancy is successful. This is likely due to the role of the corpus luteum in the ovaries in sustaining the pregnancy before the placenta has fully developed. Typically, even in severe OHSS with a developing pregnancy, the duration does not exceed the first trimester.

待續!

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-3 14:20 編輯 ]

洋房

不好意思,今晩遲了.

因今晚放工後要去醫院探望爸爸,回家吃完晚飯後,接到今天發救急帖的BK member-Castersugar之來電,傾談佢有OHSS的問題,好開心可以在電話中與她溝通她的問題和分享我之前患有Moderate OHSS之經驗.

希望明天她返去醫生道到檢查,一切順利

續前

入院後的3(即放sperm後第7-9),肚子仍在不斷地發大,這邊箱個mouth/hand一路入水,那邊箱個abdomen繼續吹漲。

每天黃醫生做完Clinic的工作,都有來巡病房。不過她只巡我一個。

在頭3天縱使我飲了很多水份,但其他監測數字不合格(肚圍、血色素…..),黃醫生仍覺得我飲水不足夠,要我加倍努力。

我問她可否拔掉吊鹽水之針,可是答案早已估到,一日不合格,一日也不可拔掉。唯有繼續努力飲水//果汁/…….

接著的數天(即放sperm後第10-13)監測數字之「血色素」漸趨穏定,有輕微下降,但遠離正常之血色素度數還有很遠,而肚圍仍有增長,但增長速度相對比之前慢。

今天是入院的第8(即放sperm後第14),我依醫生的指示保留了晨尿。早上黃醫生忙了她早上第一輪的工作,9時多便到來巡我,她帶了她的私家驗孕棒替我驗孕,還表示這個棒棒敏感度極高,就算懷孕指數好低,也可以驗得到的。

過了一會兒,黃醫生高興地恭喜我有了BB,仲將個支好深色的棒棒給我看。不過唔知點解,我只是木無表情的答了一句「係呀!」。

接著她向坐在我身跟的爸爸說:「伯伯恭喜你,你個女有左。」我爸爸的反應超快,立即企起身,向黃醫生握手及鞠躬說:「醫生,多謝你!」

我結婚7年多也沒有BB,現在我有了BB!簡直不甘相信,心怕今次測錯了而又帶來另一次失望。可能因為甘,我下意識話比自己聽,唔好甘快開心,呢個係一種本能的防禦機制(提自己不可相信,否則又回一次落空)。

待續!

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-2 13:47 編輯 ]

洋房

不好意思,越來越夜。

快樂的周未又再來臨,今天又去了醫院探望爸爸,然後去了媽媽家吃飯。今天是逢周五的家庭晚餐(10多人),以前爸爸坐開的座位,大家也不甘坐,等待他快些出院和我們全家人一起吃飯的日子。

續前

得知自己有BB本應好開心,可是那種患得患失的感覺,令我好冇完全感,一日未照到有心跳,一日未甘開心住。

爸爸將我有BB的事立即告訴了媽媽,媽媽高興地馬上致電給我,她說她等了這個好消息,等了7年多了。還笑說我個肚子甘大,她一早便估到我有BB了,她說要繼續賣多D燕窩,可是我一聽到燕窩,便怕怕了。

係呀! 個肚真係好大,不過只是一大肚水,話哂佢都生過我地幾兄弟姐妹,甘有經驗都唔知點解佢重甘搞笑,仲以為可以在一星期内,個肚會長大成4個月甘大。

不過我也沒有向她解釋太多,只要她開心便夠了。由於不想她老人家為我們擔心,所以我從來也沒有告訴她我有不育問題及正在做IUI,入院也只是告知她我肚痛。

在醫院總共住了12天,終於可以出院,不過仍帶著一肚水回家休養,因我的肚子已經大定了。

噢!終於可以離開這個我認為不太開心的地方。
在這12天裡,每天見到、聽到的大多都是不開心的事情。其實醫院絶大部份地方,都是不開心的地方(產科除外,因這裡有小生命來臨)。

住在婦產科12天,對著除了是有婦科病的病人在等做手術/治療,還有作小產的孕婦。對於我這類有不育問題的婦女,聽到也倍感難過。

不過還有我斜對面床的tall了孖B又不夠5呎高的孕婦(我估她頂多只有4呎8吋)。聽說她是由22周開始,就住在這裡,她說醫生要她住到34周才替她開刀生BB。

不過佢每日三餐,都有她的外傭親自送上病房。另外,還有一位外傭在日頭長註醫院茶遞水,而且她冇時冇刻,都在傾談公事(出入貨/貨款/船期/股票.....)。

有時看見她也覺得很好笑,將醫院變成自己個家(住醫院都有工人服待, 燕窩/燉湯……)及公司(經常好性急/勞地傾公事)

有次在檢查室内照超聲波時,聽到同一間房有另一位醫生苦口婆心地勸戒另一位很年輕的病人:「小姐,你已經落了3次仔。重落呀,第二時就好難再有架啦!」「你咪理我,我甘後生,第日生多多都重有呀!」當時嬲都我,想立即走去摑醒個Wet妹。火都呢呀!

想跟她說:請尊重生命。

待續!

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-4 00:45 編輯 ]

洋房

今天趕到醫院已是了7:40(探病時間至8:00完),我知爸爸一直在等我們。我向他解釋今天是星期六,他的寶貝孫有好多野要學,所以遲了來,一提到個寶貝孫就開心返哂,你話係咪,老人與小孩都係好易dun。

我當年被廣華不育科轉介入院,做腹腔鏡照輸卵管手術。當時只發現有輕微子宮内膜移位,其他完全沒有問題,那時我是那種原因不明的不育科個案。

我肚有腹水是在肚面照超聲波的
no virginal inspection

續前

出院後在家放病假休息,期間第一次回診所覆診照到個胎囊,第二次覆診終於見到有心跳,那天能收到這份我一生中最好的生日禮物,我同C6都好興奮,感覺係好真,好實在。腹水未清期間,照BB仍可以在肚面照。

出院後又試過肚仔唔舒服,入了2次醫院。在第2次入醫院時,醫生話查唔到乜野原因,點解我成日肚痛?醫生話最擔心是萬一還有另一個BB,但照超聲波又照不到,即有可能是宮外孕,那便很危險了。

那天我一個人坐在病房外走廊之梳化上失控地哭了出來,不過最後仍可以平安回家。

我在黃醫生個診所,跟進到約10周,便可以好似其他孕婦甘,正式在廣華排婦產科。我一邊在廣華覆診,一邊在私家覆診。這樣便可以密密地Check住BB之生長及健康,讓我更加安心。

唔知係咪我之前睇開廣華不育科,連帶在廣華婦產科覆診,也有特別看待。載有我醫療記錄之粉紅色快勞上面,夾有一個『S』字

因此每次覆診,都可以看SMO或以上Grade的醫生。當中有曾有2次見謝喜兒布特理醫生(顧問醫生),另外有2次重好幸運地可以見鄧燦洪醫生(婦產部主管)。

還有到了19周,為BB照全身結構照聲波的次世源醫生,還記得當時冼醫生叫我看那黑白電視機,佢話BB對眼好大好靚(聽到我心都甜哂)。

那是我和C6第一次見到BB的容貌(我想個黑白電視機在那個年代,是勁高解像度之照聲波畫面),雖然影像有D模糊,但面部輪廓也很清楚。

可惜當年這批非常資深的醫生,不是被私營醫療集團挖角,便是跳了出來自立門戶。

最難得是黃醫生仍默默地留守在廣華不育科工作,我想她這類資深的不育科醫生,應是不少大型醫療集團高薪挖角的對象,公家醫院不育科病人越來越多,工作量有增冇減,所以我十分敬佩黃醫生對不育工作的委身。

在此卻不能不提,最近的一則新聞。

港人受困擾激增醫生跳槽搵真銀
求診助生育需等兩年 (太陽報22/10/2007)

【本報訊】經濟向好,不少夫婦也有生兒育女的念頭,但部分夫婦因錯過了最佳生育時機,或受遲婚影響,受到不育問題困擾,需向專業醫療人員求助,刺激到本港的輔助生育市場轉趨蓬勃。瑪麗醫院輔助生育中心輪候診症時間,便由去年底只需七個月延長至一年,養和醫院體外受孕中心的求診者更連續兩年錄得六成增長。由於服務需求增,部分私營輔助生育中心更加價兩成,完成有關專科培訓的公立醫院醫生更紛紛轉投私營市場搵真銀,令公院的不育求診者輪候時間愈來愈長。

香港大學婦產科學系副教授吳鴻裕指出,瑪麗醫院輔助生育中心的輪候時間愈來愈長,相信與經濟好轉、市民重拾生育信心有關。現時輪候首次見醫生長達一年,真正接受治療又一年,變相要等兩年。

私院療程加價
根據統計處資料,女士結婚及首次生育年齡中位數由八一年的二十三歲及二十五歲,延遲至二十八歲及二十九歲。瑪麗醫院輔助生育中心平均求診年齡為三十四歲,但吳鴻裕說不育夫婦愈遲接受治療,受孕機會愈渺茫,故不少夫婦也心急如焚,轉而求助私營市場。

養和醫院體外受孕中心及仁安輔助生育中心今年求診個案分別比去年上升六成及一成,仁安更率先加價,本月二日起所有療程平均加價兩成。

養和醫院婦產科專科醫生鄧靄珊稱,今年一至九月有九百個輔助生育求診人次,預計全年將比去年上升六成,去年已比前年上升六成。公立醫院輔助生育治療有年齡限制,年過四十便不合資格,但私家醫院沒有此限。

另外,仁安輔助生育中心總監龍炳樑稱,求診個案比○三年上升三至四成,該中心多年沒有加價,今次加價是因歐元升值,令外來物料成本大幅上升。

港生殖科落後
市道好轉,公院富經驗的生殖科醫生不愁出路,瑪麗醫院婦產科今年初原有四名生殖科醫生,當中兩名女醫生已相繼離職,加入私營市場,其中一人正是轉投養和醫院的鄧靄珊,另一名女醫生則自行開業

吳鴻裕指出,剛有一名醫生完成生殖科培訓及願意留任,可以補充流失的人手,但未能即時縮短求診輪候時間,因仍需理順服務,適當調配診症時間,例如減少病人覆診次數及縮短診症時間,以便盡快安排不育求診者見醫生。

生殖科是婦產科中的專門科目,近四至五年才在本港起步,現時,全港只有二十多名生殖科醫生。目前,本港只有瑪麗及威爾斯親王醫院兩間學醫院提供三年的生殖科培訓。

http://the-sun.on.cc/channels/news/20071022/20071022021105_0000.html

待續!

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-4 12:14 編輯 ]

洋房

原文章由 DoubleOs
07-10-30 09:32 發表

跟住點呀,發生咩事

07-10-30 11:16 發表

睇黎,佢仲未瞓醒

07-11-1 12:39 發表

記得我果時又係肚脹入左院呀,不過我諗我無你咁嚴重,但都係唔夠蛋白呀,結果係吊左兩支蛋白,黃醫生話好貴架,要成千蚊一支架喎,但係唔好處就係有機會小產,但係黃醫生叫得吊,咪吊囉,好驚架,好采到最后都平案出院...

Hi DoubleOs,

, 你好勇敢, 你仲吊埋2支蛋白. 你開刀生BB是打直開架, 我係打橫架, 相信個傷口比我地痛得多好多倍.

希望你早日再懷孕, 忘記以前的傷痛, 繼續做個開心的媽媽.

我的寶貝

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-5 10:53 編輯 ]

洋房

原文章由高齡產婦於 07-10-30 09:51 發表
好似追小說咁, 好心急呀...

高齡產婦

好喜歡你那種坦率而開朗的性格; 更好欣賞你時常在此勉勵和支持其他妹姐.

真的! 我地D不育姐妹走ge路比其他人特別長; 走ge路比其他人特別崎嶇. 不過我地在當中經歷到及學習到的, 也比其他人特別多. 當2夫婦一同經歷過之前不育的路, 感情也會比其他人特別好.

係時候抺乾眼淚, 提起勇氣做另一次IUI, 希望你早日生番個:好像相中那個小天使甘美麗可愛的BB, 都時記住將你D小說向大家分享.

我的寶貝

洋房

今日是Sunday, 我的心路歷程, 休息一天
原文章由 babywahaha
於 07-10-30 10:30 發表
好緊張啊。因為我都就快要開始做IUI啦﹐....
原文章由 babywahaha
於 07-11-3 12:16 發表
我覺得你好勇敢好堅強啊。....

Hi babywahaha,

不用擔心, 記住要放鬆心情, 係呀! 回望我之前在不育路上走過的路, 真係要用好多勇敢, 好多堅強.

你都得架, 你都可以甘勇敢, 甘堅強.
只要你相信自己得, 就得架! 唔好忘記, 仲有我們這班姐妹在後面支持你!

我做第二次IUI是由黃醫生為我放了sperm, 之後我在床上躺了不足半個鐘, 便飛賓趕往灣仔上training, 都唔知點解甘樣反而會bingo, 因第一次做IUI, 放sperm後我躺足一個鐘有多, 然之後慢條斯理地回家休息, 我想可能第一次做比自己好多壓力, 反而第二次都諗住唔得, 平常心面對. 工照返, 堂照上, 唔想比自己有甘多時間亂甘諗野.

我的寶貝

洋房

原文章由 yanyan8888
07-10-30 11:10 發表
多謝我的寶貝分享, 我都想知繼續係點!! THANKS!

原文章由 yanyan8888
07-11-3 09:34 發表
睇到呢度, 真的很感動! 一來是知道你最後都有個可愛的寶寶, 二來你真係好有心, 肯詳細告知我地呢班想有bb 但仍未有的bk姊妹! 多謝你! 另外, 希望你爸爸早日康復, 盡快出院和以後都身體健康! ...

Hi yanyan8888,

多謝你關心, 我今天到醫院探爸爸, 他也表示好想出院, 我知是因為明天有2位同房病人可出院, 所以佢都好想快D出院, 我都好想佢快些出院, 不過我都知暫時都未得, 唯有Dun住佢, 話聽日幫佢問下醫生先.

因為有你地支持, 只要有一個人願意聽, 我也會好樂意地繼續寫下去.

你身體好D? 肚裡面D風清哂未呀? 不過做手術過程中搬過個肚D, 我個陣開刀生完BB, 個肚都有好多風, 不過我會建議你睇中醫, D調理好身子, 準備生個肥肥白白的BB

我的寶貝

! 好眼瞓呀, 明天繼續努力回姐妹們的留言.

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-5 22:17 編輯 ]

洋房

原文章由 fishballbaby
07-10-30 11:33 發表
d ,好緊張呀,好冇預告呀

07-11-1 23:21 發表
好期待...............

07-11-3 14:06 發表
我都經歷過好多唔開心既嘢,所以睇到你所寫的,真係好大感觸。希望有一天,可以和你一樣,苦盡甘來,得償所願。

Hi fishballbaby,

聽到你的回應,都會:『會心微笑』,我猜你好像有小孩子的脾性。

每個人的經歷,都殊不簡單。唔開心係好正常架,哭也很正常的。相信自己,今天的痛苦,將會成為明天的祝福。祝你早日苦盡甘來,得償所願!

我哭夠了
做完第一次IUI,那天我去完99屋企,和C6正準備驅車回家,行往停車場途中,我感覺有種熟識ge暖流湧出來。當時眼淚好像雨水般跟著湧出來,因我不想C6擔心,所以我咬緊下唇,沒有哭出聲。

上車後我開大車窗,當車駛到由太古城準備駛往東區走廊之際,還記得那天天氣很好,蔚藍色的天空。當時海風迎面吹過來,感覺好舒服,不斷湧出的眼淚,也被海風不斷吹走。痛哭了一會兒,我終於醒了,原來天父用海風來抺乾我的眼淚,她聽見了女兒的哀傷,就這樣我對自己說:『哭夠了』。因我要從拾心情,下次再努力過。

我的寶貝

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-5 23:07 編輯 ]

洋房

《哭的藝術》

哭對人體有什麼好處?

當然有了,人在痛苦的時候都想哭或會哭,它對人的心理是一種保護性的措施。如果在該哭的時候不哭,強把眼淚咽下去,就會憋出病來,哭一哭,心裏會痛快些,並會得到一些寬慰和疏通。

美國生物化學家費雷認為,人在悲傷時不哭是有害于人體健康的,等於是慢性自殺。他做過有關調查,發現長期不流淚的人,患病率要比流淚的人高一倍。

費雷說,男子的胃潰瘍病和精神分裂症大都是強忍不哭者,如果他們該哭則大哭一場,很可能會避免患這種病。

哭鬧對新生兒來說,是一種很好的運動,哭鬧時,新生兒可全身運動,有助於血液迴圈、消化和排泄,促進新生兒成長。

並且哭時眼睛裏留出的眼淚可以對眼睛起到一個清洗的作用,呵呵!所以很多女孩在苦過後眼睛都是亮晶晶的。不過,『老是哭』的話,對『身體也是沒好處』的哦!

積極和消極的哭
如果哭後能使你心情暢快,那就有積極的哭;相反若不能自制地不斷的哭泣,當自己到了不能控制自己幾時應該哭、幾時不應該哭的地步,那便是消極的哭。

當知道過度哀傷會傷害身體(心律不規律、眼球肌肉十分疲勞、視力模糊、視力受損、嚴重的會雙目失明),那便要及早醒過來了。

因此,為了自己,為了身邊愛我們的人,哭夠了,便該係時候重新站起來,自然再有力量,繼續走前面的路。

我的寶貝

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-5 16:16 編輯 ]

洋房

原文章由 timlc 於 07-10-30 11:50 發表
我的寶貝, 快d 醒la, 好想知....

Hi timlc,

我猜你係一個感情好豐富的人,記住快樂指數越高,生個健康小寶貝的機會越大。

其實你真係好幸福,有個甘鍚你架99,真係好難得,可以當你像自己女兒一樣,難得佢仲甘支持你,陪你入院,仲懂得開解你、安慰你,相信令不少姐妹羨慕不已。

祝你早日生個可愛健康的BB!

我的寶貝

洋房

原文章由 sheeppig
07-10-30 12:46 發表
喺喎! 真喺好心急想再睇落去.

Hi sheeppig,

家陣排公家隊,比起我地以前耐好多。唉!又唔諗吓排得呢,人家到超齡la。不過家陣公家醫院,排乜野都甘耐ge,都唔知點解我地ge醫療制度越來越退步。

仲話乜野鼓勵生育,又冇可行ge配套措施。個Dge高官,成日係度(up)得就罯(up)。噢!講到呢到,火到呢呀,真係鄧班姐妹好唔抵!

以前我地排幾個月,就有得睇公家症。試幾個月口服排卵藥+量體温+自己do do都唔得,之後一邊排做輸管手術,一邊排做IUI,排做手術快過排IUI好多,不過姑娘話一齊排慳番D時間。一般排幾個月就可以做IUI,個陣黃醫生建議我做4-6次IUI,如果唔得先做IVF。

雖然現在要排公家不育科時間長好多,不過相比我地以前,就有較多私家不育科醫生可以選擇,稍為負擔得起的,就可以好似你地D聰明姐妹甘,一邊睇私家(IUI),一邊排政府(有公家IVF作後著),變相可以追番D時間。

聰明的姐妹們,努力呀!

我的寶貝

(今晚好眼瞓,要提早收工lu。)

[ 本文章最後由 我的寶貝 於 07-11-5 23:26 編輯 ]

洋房

續前

今天約20周,在檢查室門外,坐著很多孕婦。其中坐在我旁邊的2位孕婦,佢地有講有笑,跟住其中一位問我:你係咪黃醫生D病人,我問佢點知,佢話在不育科門診曾經見過我,覺得好面善。原來佢地2個,都係做IVF成功的。

其中一個做了2次IUI,第2次bingo左,可是不幸地小產了。醫生見她年記大,所以話唔好再做IUI啦,直接做IVF。做第一次IVF,已經bingo左。就這樣我們成了好朋友,她們的預產期比我早2個月,當時我大住個肚,都唔呢乜野禁忌。佢地生ge時候,仲供去廣華探佢地。由於佢地2個BB出生,相距只有一日,所以我一次過探哂2個。

今天是24周,在婦產科替我檢查的正好是黃醫生,我對她說:我有BB壓力好大,所以我想開刀生,不知其他婦產科醫生比唔比。她說:我ge盆骨夠闊,可以自己生的,不過我地呢D不育症,如果我想開刀生,都冇問題,佢話我地都唔會生得多,就算開刀生都唔緊要。

今天約28周,在婦產科替我檢查的是謝喜兒醫生(顧問醫生),我對她表示我要開刀生BB,我對她說:我這個BB得來不易,之前又Moderate OHSS+頭三個月成日肚痛入院,覺得壓力好大,所以我想開刀生。她說沒有問題,並表示要大約35-36周,才替我約時間開刀生。

我問她開刀生對BB有什麼風險,她說一般對BB冇乜風險。只是因為開刀生BB,BB未有經過產道長時間之擠壓,所以有好少部份BB出生時,肺部仍有胎水,但出生後,好快就會自己吸收番,冇危險。

不過對孕婦就有一定的風險,佢話因為需要落麻醉及有傷口,風險相對被自然生大D。其實做乜野都有風險的,我拕呢個BB已經歷過有好多風險,所以我仍會揀開刀生,不過謝醫生話開刀生最多生4個。哈哈!生4個我都想呀,生到先得架。唉,生一個都甘難law。

今天約34周,在婦產科替我檢查的又是謝喜兒醫生。她說我在這3個星期內,體重沒有增加過,但BB就有長大,而且大細與周數相近,要我放2個星期病假及1星期後回來覆診。

我計劃放「前4後6」(再加後2周大假),家陣D工作迫住呢,時間都已經唔夠用,仲要放2星期病假。我問佢唔放得唔得,可是她說我懷孕後的體重增加太少,現在34周總共只增加了13磅,而且近3個星期都冇重過。

今天約36周,在婦產科替我檢查的是馮澍明醫生(高級醫生),佢話照推斷,依家BB約有6磅幾,可以約期開刀生BB了。他說我38周便可以開刀生,最後夾了C6的假期,約了38周3入院開刀生。

今天是38周2,早上我自己一個人,在婦產科部辦理入院手續。在我之前,剛巧有個孕婦登記入院,佢個肚大都成個攞甘,相比之下…..,所以輪到我時,姑娘問我呢做乜野,我話緊係呢生BB啦,佢打量我兩下,然後收左醫生之前開比我的入院信。跟住幫我量體重,我大肚後至今總共重了17磅,又難怪個姑娘會有甘ge反應。

下午過後,來了一個麻醉科醫生,經一輪問話及檢查,通知我明天早上可以開刀生BB。

及至黃昏時份,另一位婦產科醫生,原來又係馮澍明醫生,佢話明早他替我開刀生,我排早上第二個,叫我預大既係9點幾10點。真係好呀,原來明天係馮醫生幫我開刀生,佢又有禮貌、又細心、又好好人,我可以好放心了!

待續!

我的寶貝

洋房

Hi ootolai,

多謝你的關心!

爸爸情況已穏定, 每天都有些微進展, 不過暫未知何時可以出院或離開急症醫院轉去康復醫院.

我的寶貝

續前

今天是38周3(入院第二天),我開刀生BB的大日子,今天C6放假一天陪我,我希望佢在我入院期間不要放假,留番出院後,先放長假陪我及幫手湊BB。

大約早上8時多,馮醫生怱忙地趕來了。他說不好意思,明明我是排今朝生的,可是昨晚有D產婦唔係好順利,今朝要改為開刀生,所以我要吞遲。他表示甘樣ge安排,對我唔係甘公平。我對他說唔緊要啦,呢D都係突發事情,他真是十分好人。

只不過,我由昨晚一直禁食都依家,家陣仲要繼續禁食禁水。佢話可能要等到兩三點後,至有得開刀生。佢話驚我會暈,問我駛唔駛吊住鹽水先。講笑呀!一聽到鹽水,我就怕怕。我堅持唔需要,最多口乾咪用一兩滴水,濕一濕個口law。佢話如果我有需要,可以通知姑娘幫我吊鹽水。

醫生都話要兩三點之後,先至有得生。因此大約在11時左右,我去左沖涼(諗住依家唔洗,生左之後,都唔知等到幾時,亞媽先會比我洗),仲叫C6落街行吓,食D野先。當我正在浴室洗頭之際,聽到出面D姑娘好嘈吵,原來D姑娘四圍找我,佢地話手術室催啦,搞咪鬼依家先至呢沖涼。

跟住,我超快沖完涼出來,回到病房。有幾個姑娘圍住我,我最記得有一個護士長,好惡甘責罵我,話我搞到佢地遲哂。當時我答了一句:馮醫生今朝話要兩三點先到我。不過佢好似聽唔到我講,重繼續話我,跟著旁邊有位姑娘見我眼紅紅,就話唔緊要啦!

我話我個頭髮濕哂,跟住呢位姑娘就去攞左2個風筒來,幾個姑娘一邊幫我吹頭;一邊幫換手術衫。吹唔夠一陣就摛摛清推我去手術室,不過臨離開病房前,頭髮都未乾,又突然諗起C6去左食野,於是我叫停,叫姑娘比我打個電話,叫C6快D上番呢。

在推往手術室門口,比我好幸運地見到C6,佢話佢係樓下盪來盪去,一收到我個call,便即刻撘lift趕上來,我仲提佢記住要攞番個相機,個陣因為開刀生,C6只可以係外面等。

等續!

我的寶貝

首頁

尾頁

跳至