在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:一件事就知我接受不到自己做FTM

我好羨慕可以做ftm 的媽媽,但我自問未有呢個能耐同勇氣。

lojo11    發表於 14-6-5 08:37
rachel_ching  X2  發表於 14-6-4 19:24

男爵府

好佩服做 FTM 嘅媽媽
要持家又要照顧小朋友
自己都未必可以咁有毅力咁有耐性

rachel_ching  Me too...  發表於 14-6-4 19:24

子爵府

FTM 好大犧牲。7*24 咁做,無糧出,完全無私人時間。打工都仲有lunch time 同travel time 屬於自己,FTM 全天侯,一D 都唔易做。

snownik  agree   發表於 14-6-11 20:08
ponyomama  同意!  發表於 14-6-9 11:12
kkbaby01  完全同意  發表於 14-6-9 10:11
babyfayeface  agree  發表於 14-6-4 23:33

男爵府

其實睇性格,有人羨慕有人佩服。我個人係屬於佩服嗰羣。我喜歡工作嘅自己多啲,依家很如意地享受工作及bb都能給我的成就感。白天用盡全力工作,6點準時仆返屋企攬住陪住bb直到佢瞓覺。

Siammama  上到小學就唔係咁諗  發表於 14-6-5 08:13

男爵府

我好希望我可以同人講我係ftm,但現實係我唔返工就無錢用

suki.ywk  Same here....  發表於 14-6-8 09:42

民房

我都試過frm約一年左右,無錯,呢一年的同事朋友個個都恨都恨唔切,但ftm真係唔易做,屋企支出開始擔當不起,我都係出返黎做野搵錢個零月左右,無錯ftm陪住小朋友成長真係好開心,但佢地一返學我就悶到嘔,放學一返黎同放假就忙到嘔,真係唔易做。但為左自己靚靚就唔應該咁講了。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

接受唔到, 冇乜所謂, 最緊要自己做人做得開心. 唔一定要歌頌ftm 既偉大, wm 亦都有偉大之處.

不過你實在唔了解ftm既職責, 睇得太表面.

solamlam  So true☺ wkm or ftm 都係媽咪,已經值得被尊重,唔使下下講邊個偉大,邊個羡慕邊個  發表於 14-6-18 09:39

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我返緊工都可以問老公攞錢買手袋 其實呢樣野同係咪FTM無關係... 我都可以做FTM... 不過自己性格問題, 做唔到稱職的FTM.. 加上同99住... 做唔到好的FT新抱... 所以返工適合我D...

大宅

引用:你話個post無貶意,但我睇到有喎! 你如果f

原帖由 boobecky 於 14-06-03 發表
你話個post無貶意,但我睇到有喎! 你如果focus錯,咁F T M一定唔啱你! FTM其實好偉大,放棄好多野去完成, ...

大宅

我做過FTM3個幾月, 呢段時間我都好開心, 因為日日可以同佢仔玩, 而家變番working mum, 最主要咁O岩有個工作機會, 有ok好offer, 所以先會再出黎做野

我希望小朋友讀K時努力搵錢, 到佢升上小學我又會做ftm, 因為我希望呢後時間讀下書, 充備自己之餘又可以教到佢功課, 慳返唔少補習錢

其實好多working mum覺得辛苦, 係因為佢9-6係working mum, 7-11咪又係ftm, 所以其實係冇停過, 壓力好大, 可以既話, 俾自己抖下, 做一段時間既ftm都好架

大宅

我自己仲係wm, 好認同做ftm要付出更多精神同心機! 24小時候命, 全天候無休止

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我就算有工番,老公比錢我買/或者送/甚至生曰出囗術要老公送手袋比我,我都會非常樂意收,唔會有任何唔舒服

公爵府

做ftm 比wm花更大精神。少些EQ做吾來

rachel_ching  X2  發表於 14-6-10 16:33

大宅

鍾意返工多啲咪去返工囉,做ftm意義好大,唔係用邊個錢買手袋呢個層次,唔明白係唔會享受。有能力照顧屋企、成為老公背後支持、教育好小朋友,點會覺得自己冇用,點會冇自信。有信心,做咩都可以有成就,無論ftm定係wm。

大宅

FTM 好大犧牲架,..另一半賺錢唔係大曬架. 要把屋企打理好, 湊好小朋友須要好多心機同時間

rachel_ching  X2  發表於 14-6-10 16:34

禁止訪問

伯爵府

carmen1904 發表於 14-6-4 21:43
FTM 好大犧牲。7*24 咁做,無糧出,完全無私人時間。打工都仲有lunch time 同travel time 屬於自己,FTM 全 ...

講真小朋友成長時間有限, 第日上大學後, 完全忙碌於佢地自己的人生, 到時你想佢地陪下都難呀!!!!

我地都做過後生, 邊個唔想同朋友們去出玩? 邊個唔想日日拍拖? 跟住返工返到隻狗咁? 又要進修又要其他?

複式洋房

如果經濟許可﹐我都想做FTM﹐做FTM真係好偉大﹐放棄好多嘢﹐但其實做WM﹐放工返到屋企自己湊返都唔易架﹐所以我覺得FTM/WM﹐總之係有責任嘅媽媽都係好偉大好叻啦。各位媽媽加油啊。

emeraldlam  Agreed x2  發表於 14-6-10 19:23

子爵府

引用:Quote:carmen1904 發表於 14-6-4 21:43 FTM

原帖由 M.A.C 於 14-06-10 發表
講真小朋友成長時間有限, 第日上大學後, 完全忙碌於佢地自己的人生, 到時你想佢地陪下都難呀!!!!

我地都 ...
認同。就係因為自己以前無尾飛鴕,先至為自己做好心理建設:依家我喺佢嘅全部時唔好嫌佢煩,好快我哋只要仲有少少喺佢心中已經好好。

大宅

Ftm係要付出好多,辛苦過返工,值得佩服

首頁

尾頁

跳至