樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我排左市四6年、前面仲係有成一萬個輪候緊!但擴四號碼巳經過左!我應唔應該轉去擴四輪候呢?

大宅

引用:我排左市四6年、前面仲係有成一萬個輪候緊

原帖由 wingtungbaby 於 14-06-04 發表
我排左市四6年、前面仲係有成一萬個輪候緊!但擴四號碼巳經過左!我應唔應該轉去擴四輪候呢?

...
我同你情況一樣,我上年4月排緊市4,打去房署問話仲有成萬個no先審查,佢話如果真係急上樓,就轉去排擴4,因為我no都已經過埋配房階段,我就寫信去轉隊,6月收信確定,8月尾收信審查,9月中收信派將軍澳自然死亡單位,拒絕唔要不過呢次唔當一次,10月尾收信派青衣舊樓高層,雖然係舊啲,但係內籠非常之新淨,同埋係向南樓所以要咗喇。如果而家啲租金唔係咁貴,我都想繼續排市區,所以轉唔轉就睇你自己急唔急上樓。

waiyuktsoi  請問你號碼幾多,一轉就派咁快既  發表於 14-6-5 14:11

複式洋房

回覆:naman1117 的帖子

咁轉左區後都幾快審查同派樓喎!我地住港島東區、仔女都讀緊小學了!如果派到青衣對我黎講太遠了!都唔知點好!依傢擴展係咪都係派舊樓多?

大宅

引用:咁轉左區後都幾快審查同派樓喎!我地住港島

原帖由 wingtungbaby 於 14-06-04 發表
咁轉左區後都幾快審查同派樓喎!我地住港島東區、仔女都讀緊小學了!如果派到青衣對我黎講太遠了!都唔知點 ...
如果你想派番港島區,你唔好轉隊喇,因為擴展係冇香港任何一區㗎。

大宅

引用:Quote:原帖由 wingtungbaby 於 14-06-04 發

原帖由 naman1117 於 14-06-04 發表
我同你情況一樣,我上年4月排緊市4,打去房署問話仲有成萬個no先審查,佢話如果真係急上樓,就轉去排擴4, ...

男爵府

回覆:市四-擴四

如果唔想小朋友轉校麻煩,真喺唔轉好過轉

複式洋房

回覆:大笨鼠 的帖子

係呀!妹妹明年讀小學!哥哥就仲有一年讀中學了!但北角區附近又唔見有公屋!派市區可能都會派得遠的!迷惘中⋯⋯⋯⋯

大宅

引用:咁轉左區後都幾快審查同派樓喎!我地住港島

咁轉左區後都幾快審查同派樓喎!我地住港島東區、仔女都讀緊小學了!如果派到青衣對我黎講太遠了!都唔知點 ...
香港島好似無牂新樓啦

大宅

引用:Quote:原帖由 wingtungbaby 於 14-06-04 發

原帖由 naman1117 於 14-06-04 發表
如果你想派番港島區,你唔好轉隊喇,因為擴展係冇香港任何一區㗎。
香港島未有新樓

公爵府

引用:係呀!妹妹明年讀小學!哥哥就仲有一年讀中

原帖由 wingtungbaby 於 14-06-09 發表
係呀!妹妹明年讀小學!哥哥就仲有一年讀中學了!但北角區附近又唔見有公屋!派市區可能都會派得遠的!迷惘 ...
市區好少派港島,都有聽過有人派柴灣or香港仔,但多數派九龍

首頁

尾頁

跳至