跳至

首頁

尾頁

大宅

第日生完要返工, 你地鐘意請工人湊, 俾阿媽湊 , 定奶奶湊 :lol:

男爵府

育兒性格勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我打算搵育嬰園幫手. 因為我亞媽和奶奶都要返工. 因為我同奶奶和姑奶一齊住, 佢地唔鍾意我地請工人, 開頭打算請陪月, 點知俾我奶奶turn down 左了, 佢連陪月都信唔過, 驚佢地會偷野, 二來佢話叫我地慳d錢喎!!! 所以無得請工人.

大宅

好媽媽勳章

奶奶過左身,唔想俾自己阿媽咁困身,唯有請工人。
我都好想自己湊架,不過要搵錢嘛...唉...又要擔心個工人對個仔好唔好,又驚成日唔係屋企會錯過好多野...
http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

大宅

好媽媽勳章

奶奶過左身,唔想俾自己阿媽咁困身,唯有請工人。
我都好想自己湊架,不過要搵錢嘛...唉...又要擔心個工人對個仔好唔好,又驚成日唔係屋企會錯過好多野...

http://hk.myblog.yahoo.com/mickjunior318

男爵府

講真如果可以的話真係想自己湊!! 因為感受真係會唔同d!! 我會覺得起碼同bb 的關係都好d!!! 但現今真係身不由己.

男爵府

講真如果可以的話真係想自己湊!! 因為感受真係會唔同d!! 我會覺得起碼同bb 的關係都好d!!! 但現今真係身不由己.

大宅

我多數都會自己湊 , 希望親自睇到BB頭2年的成長, 又可以自己教佢, 記錄住佢開始轉身、走路等等, 成為一個開心快樂的BB。:)

其實我都好矛盾, 一方面又唔想加重老公的負擔, 多份糧買野俾亞B都鬆動D; 但係請工人又驚佢地唔知點對亞B, BB咁細個, 又咩都唔識投訴。

除非咁好彩, 可以搵到本地保母幫手湊, 否則, 都係要靠自己。惟有依家開始慳D。

別墅

:cry: 我都想自己湊, 冇辦法喇!!
我第一個由2個月~1歲搵到香港人湊, 都幾好, 後來bb1歲開始周圍爬高, 佢話壓力大唔湊喇. 之後4個月由印印湊, 超鈍! 攪唔點, 抄左.
後來係呢到, 有個太太介紹佢個菲菲, 而家ok喇, bb仲開心左, 不過bb最開心都係見到mammy 同 daddy放工.
所以有時返係工都好掛著bb:cry:

子爵府

我會放嬰兒園:loveliness: ~ 阿囡都係2個半月就返嬰園, so far幾好, 所以小b都會放嬰園, 我每日放工接佢放學~

複式洋房

原文章由 cpwendy 於 07-10-31 14:18 發表
我打算搵育嬰園幫手. 因為我亞媽和奶奶都要返工. 因為我同奶奶和姑奶一齊住, 佢地唔鍾意我地請工人, 開頭打算請陪月, 點知俾我奶奶turn down 左了, 佢連陪月都信唔過, 驚佢地會偷野, 二來佢話叫我地慳d錢喎!!! 所以 ...

Hi Wendy,

我都頭痛緊呢個問題,奶奶過左生,請工人又唔放心,都係搵育嬰園好似professionalo的,請問有無好介紹? (我住將軍澳區)

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我已經迫左我媽下年年初時退休幫我湊BB,我實在唔放心交工人湊。我都好想自己湊,但我自己是家中經濟支柱,得老公份糧連供樓都唔ok,所以唔可以無左份工。

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

要返工所以會俾亞媽湊, 工人湊信唔過!

大宅

我阿媽想佢自己湊, 我諗會請工人幫佢手打理家務呱。
你地都好些, 我份工要成日 OT, 距離我阿媽屋企都幾遠...都未知會唔會第時點...見步行步

複式洋房

me too, 我都好想自已來.. 冇辦法... 暫定是工人+阿媽... 好彩我住得好近阿媽...

原文章由 Freesia_cat 於 07-11-2 09:08 發表
我已經迫左我媽下年年初時退休幫我湊BB,我實在唔放心交工人湊。我都好想自己湊,但我自己是家中經濟支柱,得老公份糧連供樓都唔ok,所以唔可以無左份工。 ...

男爵府

原文章由 Eeepse 於 07-11-1 23:03 發表

Hi Wendy,

我都頭痛緊呢個問題,奶奶過左生,請工人又唔放心,都係搵育嬰園好似professionalo的,請問有無好介紹? (我住將軍澳區) ...

我都唔係咁清楚邊間好, 我只知道育嬰園無乜選擇.
但是在社會福利署網站可以搵到你果區有乜育嬰園及價錢.
你可參考以下網址的幼兒中心資料, 有晒成個list, 我都係在這裏搵:
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

珍珠宮

我都是好彩父母特登搬近我,宜家只要2個MTR站就到,要不然都唔知點算......

既然自己照顧唔到,自己媽媽照顧是最安心的選擇了!

原文章由 fionakwok 於 07-11-4 23:13 發表
me too, 我都好想自已來.. 冇辦法... 暫定是工人+阿媽... 好彩我住得好近阿媽...

洋房

返返工之後會比奶奶揍, 每晚接返屋企, 第二朝再比返奶奶

冇辦法啦, 又唔捨得淨係每日放工去見見阿b之後自己返屋企, 唯有同老公辛苦o的, 每日接送啦

同埋我希望可以喂人奶嘛, 咁梗係要揍返自己屋企啦

唔知到時係咪可以實行到咁ideal o既plan 呢:-P

大宅

原文章由 fionakwok 於 07-11-4 23:13 發表

我同你想法一樣, 都好想自己揍, 但係孖b, 唉....幾經錯折先有一個有揍初生b既印傭肯黎做, 希望到一月佢唔會甩我底啦.....我只有靠工人+手腳不便的媽媽幫手睇住個工人咋.....

珍珠宮

我都想每日把BB帶到媽媽度湊,每日放工接返BB返屋企,但個個朋友都勸我唔好,話會好累wor......

但我又唔捨得BB,唯有盡量試,真的頂唔順先算......

原文章由 jijijaja 於 07-11-8 18:08 發表
返返工之後會比奶奶揍, 每晚接返屋企, 第二朝再比返奶奶

冇辦法啦, 又唔捨得淨係每日放工去見見阿b之後自己返屋企, 唯有同老公辛苦o的, 每日接送啦

同埋我希望可以喂人奶嘛, 咁梗係要揍返自己屋企啦

唔知到時係咪 ...

洋房

原文章由 Freesia_cat 於 07-11-11 19:48 發表
我都想每日把BB帶到媽媽度湊,每日放工接返BB返屋企,但個個朋友都勸我唔好,話會好累wor......

但我又唔捨得BB,唯有盡量試,真的頂唔順先算......

...

咁要睇o下妳同妳媽咪住得遠唔遠喇, 我o地就隔幾個mrt station, 而且都係返工順路, 諗住o係mtr station 交收囉, 反而奶奶o地仲辛苦, 要朝朝落地鐵站接b, 夜晚我o地諗住返埋奶奶到食埋飯至接b走囉

到時唔知會唔會係佢o地嫌辛苦唔肯添呀?

首頁

尾頁

跳至