母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇奶媽的99唔支持餵人奶架!
我個99就喺咁, 由我阿仔出世到依家, 都成日叫我轉比佢食奶粉, 又成日話我D奶冇營養, 搞到阿仔唔肥, 搞到佢唔高喎....
有時對住佢, 真喺想死, 講極都唔明, 佢都唔知咁樣會搞到我幾大壓力。
依家好啦, 我冇乜奶啦, 阿仔唔可以全人奶啦, 依家阿仔13個月大, 我已唔可以泵一餐下午茶奶比佢, 結果要喺餵奶粉, 淨喺得夜晚個餐先可以比佢埋身食....唉.....

大宅

梗係唔會支持啦!我第一胎失敗咗都係多得99,我已經成日擔心個仔唔夠人奶食,已好大壓力啦!佢仲日日同我講唔係所有媽咪都適合餵人奶,你都唔夠奶,可憐當時的我:-( :-( :-( ,仲話佢自己前以餵仔好多好多奶,個個食到唔食,日日都只係贊自己,但係又唔教你点餵,一見我比個仔食奶,佢就係到陰陰笑,當我係怪物,千期唔好睇小99d"單打"說話,分分鐘打擊死你

洋房

dont worry about 99, just do whether you think is good for your bb. Your decision is 100% correct, keep bf your bb lar.

大宅

多謝HoiYanchan 的支持, 我都喺冇理佢, 由佢講囉, 但有時真喺好難頂....

1092967470 - 我好明白你的感受, 我個99 咪又喺咁, 佢成日都話自己d仔女都喺食奶粉大的, 咪個個一樣都咁健康, 話唔喺一定要餵人奶, 人奶反而冇奶粉咁有營養喎, 唉...佢就好似D鳥蠅咁, 喺咁响你身邊煩你, 唔止人奶, 連阿仔點飲水, 佢都要理, 真喺有時想同佢開戰架....唉....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你都只係得個99. 我連我自己媽咪都係咁潑我冷水.........

:-(

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

99自我放完產假後開始日間幫我湊囡囡,她都好肯幫我坐熱d奶餵囡囡,直至囡囡六個月時就開過聲話係未應該加奶粉?但我隻6話"都仲有奶唔使加奶粉"後,就直至e+都仲有餵囡囡每日飲一支下午茶奶奶,我都要努力泵泵泵先得!

大宅

TOTO0925:我唔止跟99開戰呀!差点兒就開片潻,有1次佢又同我講自己以前点多奶時,我回答佢"99你咁多奶,不如你幫我餵仔" ,戰爭就係咁開始咗喇 .
不過我都同你講,唔好理99D說話,你越在意,就好易失敗/放棄.我第1胎就失敗咗,無奶後才知亞B對奶粉敏感,已过1年了到現時我自已都好怪責自己.你要爭氣 努力 加油!!!

大宅

我媽咪都有話我架!
初初我媽都好支持我, 佢幫我揍阿仔時, 會幫我堅奶, 例如知我就返來, 就會比住水阿仔飲, 等我返來埋身餵, 咁咪唔駛晒一支冰奶, 因為我泵出來唔多, 但比阿B埋身食就夠, (可能泵的力唔及阿仔的吸力), 所以只有咁先可以慳多一支留返第二日。
但當阿仔差不多1歲時, 佢就日日都同我講叫我幫阿仔戒奶, 話我食埋D嘢冇營養, 又話我唔夠奶, 個個月我真喺好慘, 日日都比99同媽咪狂攻, 日日都話阿仔瘦, 又話我唔比飽飯佢食, 又話我比埋D唔夠營養的奶佢飲, 真喺好大壓力架, 都唔知喺咪因為咁, 我先會突然少咗奶, 唉...........

原文章由 brbaby2007 於 07-10-31 04:32 PM 發表
你都只係得個99. 我連我自己媽咪都係咁潑我冷水.........

:-(

大宅

多謝你的支持!
我之前都差D想同佢開片架, 但冇法, 有求於佢, 要佢幫手睇住阿仔, (因我老公唔多信晒個工人, 我老公自己都有忍佢)所以咪唯有忍囉, 但我自己阿媽都喺咁, 結果同阿媽吵大獲。

原文章由 1092967470 於 07-10-31 05:26 PM 發表
TOTO0925:我唔止跟99開戰呀!差点兒就開片潻,有1次佢又同我講自己以前点多奶時,我回答佢"99你咁多奶,不如你幫我餵仔" ,戰爭就係咁開始咗喇 .
不過我都同你講,唔好理99D說話,你越在 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

自己阿媽都咁......真係好灰~~~

原文章由 TOTO0925 於 07-10-31 18:22 發表
我媽咪都有話我架!
初初我媽都好支持我, 佢幫我揍阿仔時, 會幫我堅奶, 例如知我就返來, 就會比住水阿仔飲, 等我返來埋身餵, 咁咪唔駛晒一支冰奶, 因為我泵出來唔多, 但比阿B埋身食就夠, (可能泵的力唔及阿仔的吸力), ...

洋房

係呀各位我都有同感,係咪上一代既人係咁呢?!唯有唔好理!同自己講我有奶奶!:tongue: :tongue:

別墅

I don't have 99 but my mum always couris me not enough milk to baby, want me give formula milk to feed baby, but of course I won't listen la, I know breast milk is all the best for baby, also from the BK breastfeed mum sharing encourage me keep it going,i breastfeed my baby almost 6 months la.....breast milk is the best for baby.....add oil u can do that.

大宅

我諗我真係好好彩, 奶奶, 媽咪, 太奶奶都好support 人奶, 我奶奶仲話佢果時冇奶比佢個仔(即係我老公)飲, 令到佢好奀好多病, 佢話如果我唔怕辛苦就最好比人奶bb 食, 我媽咪話冇野好得過人奶, 如果有奶就比bb 食耐d.

其實其他人(奶奶, 媽咪)唔係重點, 最緊要老公support, 我主要既力量都係來至老公, 因為其他人我地唔係成日見, 老公就日日都係你身邊, 有佢support 就乜都唔駛怕啦..

餵人奶係身心都好辛苦, 但係當你見到日後佢地健康快樂就會覺得呢分堅持係正確既.

各位奶媽要加油呀!!!

男爵府

大廚勳章

我99係用母乳餵大我老公, 所以佢梗係support餵人奶, 佢成日話我老公身體好, 無病痛, 所以我餵人奶佢永無say no.

反而我阿媽從來都無餵過人奶, 成日話我唔夠奶俾阿B食, 又話食到個乳房變型, 又話要餵阿B食多D, 又谷我食多D, 唔係阿B無得食... 頂佢唔順就話佢, 之後佢都間唔中又囉返黎講下... 其實就係因為佢係我阿媽我至可以出聲炳2句算數, 如果果個係我99, 肯定家嘈屋閉....

始終都係阿媽最好!

大宅

me too......我真係好好彩, 奶奶, 媽咪, 都好support 人奶, 奶奶會日日煲魚湯俾我飲, 而媽咪幫我湊b女, 下午會"坐"熱d奶俾b女飲, & 佢會預著我的放工時間, 等我回家後, 可以俾b女埋身食 。

原文章由 smilebaboo 於 07-11-1 09:25 發表
我諗我真係好好彩, 奶奶, 媽咪, 太奶奶都好support 人奶, 我奶奶仲話佢果時冇奶比佢個仔(即係我老公)飲, 令到佢好奀好多病, 佢話如果我唔怕辛苦就最好比人奶bb 食, 我媽咪話冇野好得過人奶, 如果有奶就比bb 食耐d.

...

男爵府

最初果陣冇一個支持我餵人奶,個個都話我冇奶,餵唔飽阿B,成日叫我補奶粉,hurt到爆!不過多得我既努力,坐月時日日餵阿b,到而家阿b2個幾月,都係得出世時飲過20ml同入院照燈時飲過1日半奶粉,我而家返工,驚唔夠奶,諗住放棄,想話比佢飲下奶粉佢都唔肯喇,而99同老公仲叫我keep住餵,比得幾多得幾多,到真係唔夠食先算喎,d人真係善變,但99仍然都係覺得阿b埋我身係會食唔飽,泵出黎見到幾多先會安心d:tongue:

珍珠宮

原文章由 Happygirl33 於 07-11-1 08:25 發表
I don't have 99 but my mum always couris me not enough milk to baby, want me give formula milk to feed baby, but of course I won't listen la, I know breast milk is all the best for baby, also from the ...

珍珠宮

我阿媽咁唔support我..........
坐月又係佢照顧我....... 諗起都無奈........

大宅

Thanks! I will go ahead! My son now is 13 mths la, I hope you can keep longer than me.

原文章由 Happygirl33 於 07-11-1 08:25 AM 發表
I don't have 99 but my mum always couris me not enough milk to baby, want me give formula milk to feed baby, but of course I won't listen la, I know breast milk is all the best for baby, also from the ...

大宅

依家好多老人家都唔明點解會咁"聞"塞, 又唔肯聽下人講, 有時對住佢哋都唔知點好, 嬲又唔喺, 閙又唔喺....唉....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊