懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我見市面上有些防尿疹膏, 有需要嗎?

另外, 每次幫bb換片都要用爽身粉搽pat pat, 一定要嗎?
我媽媽說過d爽身粉濕左都會令到bb既pat pat出尿疹的 ...

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 KiLaMiu 於 07-10-31 17:27 發表

另外, 每次幫bb換片都要用爽身粉搽pat pat, 一定要嗎?
我媽媽說過d爽身粉濕左都會令到bb既pat pat出尿疹的 ...

我會見到個patpat紅先搽嘢~ 所以只係用會十次八次~用vaseline都得!
爽身粉就只係見到生熱痱時用過~

e+ d尿片好過阿媽嗰代好多, 如果勤換尿片, 應該唔會生尿疹~

大宅

原文章由 KiLaMiu 於 07-10-31 17:27 發表

你個bb本身有冇尿疹啊?你可以買枝看門口,但就要見bb pat pat紅了先同他搽!
爽身粉我只是bb沖完涼或者去了大大先同他用,每天使用一,至兩次咁,宜家呢個時代d健康院醫生唔建議我們用爽身粉,怕阻塞毛孔喎!
我同d朋友媽咪研究過覺得最好用同預防尿疹最好同bb搽花士令,你可以試下!!

http://www.lifeconceptshk.com/

伯爵府

你唔需要買定.

現在好多醫生都唔suggest 用爽身粉. 因為,一來會有機會引起氣管敏感問題. 二來,如果bb 係女仔,更加唔可以用,因為,爽身粉有機會入左bb女的私人部位而引致發炎. 小心呀!

其實,應該都好少機會有尿疹.因為,只有勤換片就已經ok. 如果,真係唔好彩, bb's skin 真係好敏感而有尿疹.我suggest 你可以用煲金銀花水(有消炎作用及天然),係幫bb 清潔pat pat.

男爵府

人地話搽得多爽身粉BB出汗會有D問題,,
冇咁好架,,好似話塞住D毛孔,,
用vaseline都得架,,
我覺得好過搽防尿疹膏,,
因為始終都有D藥膏藥性,,BB皮膚太敏感喇*
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

大宅

bb需唔需要搽防尿疹膏? 用爽身粉又怎樣?

其實你唔需要搽防尿疹膏架,因為bb無尿疹,你反而同佢搽,可能引起pat pat敏感.相反地,若真的起尿疹,你就可以搽尿疹膏,我現在就用緊Musteal的尿疹膏.

另外,醫生同護士都講過,bb唔需要用爽身粉架,第一,爽身粉係有石膏粉的成份,對bb無益,兼且有機會吸入氣管.第二,當爽身粉同尿液溝在一起,會成固體物質,咁就會塞住pat pat的毛孔架,所以唔好用爽身粉呀!

子爵府

我99都話唔好用爽身粉,我見佢係藥房幫仔仔買 "六一散",同爽身粉一樣係白色粉, 一直用緊又幾好喎。

[ 本文章最後由 gigi1227 於 07-11-1 12:37 編輯 ]

複式洋房

多謝你們的意見!! 我bb未出世呀, 不過想知道駛唔駛預備囉!

[ 本文章最後由 KiLaMiu 於 07-11-1 12:46 編輯 ]

大宅

原文章由 itbaby 於 07-10-31 20:55 發表
其實你唔需要搽防尿疹膏架,因為bb無尿疹,你反而同佢搽,可能引起pat pat敏感.相反地,若真的起尿疹,你就可以搽尿疹膏,我現在就用緊Musteal的尿疹膏.

另外,醫生同護士都講過,bb唔需要用爽身粉架,第一,爽身粉係有石膏粉 ...

防尿疹膏同醫尿疹的膏係唔係唔同成份架 ?

首頁

尾頁

跳至