興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

便靚正

Lily2003  上個月Canon 自動幫我更換全機皮 (保養期中), 我沒有此要求的, 我好滿意。  發表於 14-6-9 23:45
Lily2003  Canon 售後服務真係好好, 你去 Nikon 及 Olympus (同一幢) 睇睇 就明白。  發表於 14-6-9 23:44

男爵府

每樣產品都有佢既市場定位, 兩個品牌都有入門級別既相機, 鏡頭重量N一般比較重, 鏡頭價格C比較貴, 相機外型C比較多人鍾意, 呢的考慮係好快要面對, 我個人會建議N, 因為比較老實。

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆 講州人 的帖子

呢個兩派問題, 通常問下朋友, 朋友係邊一派, 就會揀多, 一來可問, 二來借鏡又多個機會.
入門機都咁上下....價.
自己玩落, 先知自己既方向...
阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

珍珠宮

2024年龍年勳章

窮人3寶是C記平D.

複式洋房

N記C記都冇乜所謂,因為大家都有副廠鏡用

利伸:N記

大宅

其實無話入門不入門,你話自已好有興趣的,遲早都會升級,
那就吾好浪費金錢用得一年又換機,認清自已要什麼,找部功能合適的呢,
Canon, Nikon, Sony, Pentax, Sigma 基本上都有 APS body,
副廠鏡差不多都可插晒上去的。
如果拍小朋友,是但一部APS body 加支 Sigma Standard zoom 恆定f2.8
or Tamron Standard zoom 恆定f2.8 (model no.:A16) 就很方便了,
什麼定焦長焦就下一步先算啦!

http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/standard/17_50_28/

http://www.tamron.com.tw/product/DiII/A16/index.html

PS: 跟機那些kit 鏡其實幾無意思的,最大光圈得f3.5 Zoom 完得番f5.6 ,我不如用番RX100, G1X II那些大sensor 大光圈DC ,反應又快。

用戶要求終止服務

副廠鏡 係 都分唔同品牌既mount...唔係一支任用於各品牌...即 Canon mount..等等
大sensor DC...sensor size 點大都仍比單反細...反應快仍有一定限制~~~

大宅

mcl203 發表於 14-6-6 12:08
副廠鏡 係 都分唔同品牌既mount...唔係一支任用於各品牌...即 Canon mount..等等
大sensor DC...sensor siz ...
所以買鏡時要講明你是配什麼body 呢。
Canon 部G1X 塊sensor 細APS -C 很小而已,但最大光圈是f2.0-f3.9,
kit 鏡的f3.5-f5.6 無得比呢,在日光之下你不會看出它的對焦快門反應和單反有何分別。
RX100 III 雖然比 APS-C 細多了,但最大光圈是f1.8-2.8,
70mm之下f2.8的淺景深
不是kit鏡能做到的,而且RX100 III 的對焦快門反應比G1X更有較率。
其實現在DC 的對焦系統發展得很快的,不能小看呢!

大宅

回覆:入門建議買nikon定canon

個人意見
如果買部入門單反長插kit lens或天涯鏡,不如買部貴嘅DC,例如RX100
如果怕重而買入門單反,不如買部高階嘅無反,相片質素可能仲好
如果唔怕重,又願意換鏡,應出部FF單反。

男爵府

多謝大家

珍珠宮

影人用C記(柔和)
影景用N記(銳利)

萬物皆空,因果不空

男爵府

引用:影人用C記(柔和) 影景用N記(銳利)

原帖由 賭神 於 14-06-12 發表
影人用C記(柔和)
影景用N記(銳利)
好多人都咁講 thx

子爵府

C仔容易dd~
就算買副廠鏡,C仔都平過N仔頭!

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

禁止訪問

別墅

你用單反就2 部都無咩所謂
用dc 就建議用n 記..
你試下影紫色就知咩問題

男爵府

引用:其實無話入門不入門,你話自已好有興趣的,

原帖由 TKFY 於 14-06-06 發表

其實無話入門不入門,你話自已好有興趣的,遲早都會升級,
呢啲鏡頭光圈係大,但仍有其他考慮。小心選擇!

大宅

wendybruce 發表於 14-6-18 08:04
呢啲鏡頭光圈係大,但仍有其他考慮。小心選擇!
你還考慮些什麼呢?

用戶要求終止服務

TKFY 發表於 14-6-18 10:11
你還考慮些什麼呢?
Sensor 越細....淺景深 係較深
同一焦距光圈...在不同Sensor大少亦有分別...不能單看f2.8決定一切
鏡頭物料/設計...亦會影响成像 ~~~

大宅

mcl203 發表於 14-6-18 14:26
Sensor 越細....淺景深 係較深
同一焦距光圈...在不同Sensor大少亦有分別...不能單看f2.8決定一切
鏡頭物料 ...
兩支恆定f2.8 都是 for APS-C body的!何來不同sensor 大小呢?

複式洋房

好複習(暈)

首頁

尾頁

跳至