自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

日前學人自製XO醬...味道唔錯,公諸同好!

a)材料
1)干貝4兩(用細細粒之瑤柱仔就可以約24元)
2)蝦米2兩(約12元)
3)蔥頭四兩
4)蒜頭四兩
5)辣椒適量
6)生油2碗(我習慣用芥花子油)
7)豉油半碗(我習慣用蒸魚豉油)
8)鹽半茶匙

b)
干貝、蝦米浸軟,去水蒸十五分鐘,干貝放砧板上用菜刀拍偏壓成絲,蝦米可放入攪拌機攪碎(或用刀切碎)。

c)
蒜頭、蔥頭各4兩(約140克)去衣後放入攪拌機攪(由於蒜頭、蔥頭過輕,所以要打開蓋,攪一陣停機用筷子攪一攪才可打成容)或自行磨、切成容。
這過程~最好帶透明手套加眼罩

d)辣椒按個人接受程度切碎(我用了2兩約70克)。

e)下一碗油燒熱後放入蒜容、蔥容轉小火炒至香氣四散(幾分鐘),再下辣椒炒兩分鐘...再放蝦米粉、干貝絲炒兩分鐘(這時需要再落一碗油)...油滾後再落蒸魚豉油及鹽...再滾可熄火再炒一陣!

f)攤涷後可入樽放雪櫃,隔晚即可享用!

唔好以為咁多材料可以整半鑊XO醬,以上材料煮完剛好裝滿一分升柚子茶空樽!
可先行將各材料減半試煮...試過後可按個人喜好將各種材料比例更改!
改完如果仲正過李錦記話我知...

男爵府

環保接龍勳章

原帖由 櫺囹桼 於 10-3-18 10:07 PM 發表

我試過食足半年都冇事...所以三個月內一定安全!:D

若油浸過渣 , 放雪櫃 , 一定可擺over 1年 ~

翡翠宮

原帖由 麟媽媽 於 10-3-18 21:57 發表
我想問整好可以擺幾耐呢?
自家整無防腐劑架嘛。

我試過食足半年都冇事...所以三個月內一定安全!:D

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我想問整好可以擺幾耐呢?
自家整無防腐劑架嘛。

大宅

原帖由 Darth 於 2010-3-18 21:41 發表
UP 個原 POST 好過啦

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

UP 個原 POST 好過啦

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

勁!我都一定要試做!謝謝分享!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 Oliviachan 於 10-1-10 22:37 發表
1碗是多少ml

普通飯碗, 通常指8安 = 250ml

大宅

我都係咁做!

大宅

1碗是多少ml

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好似好高難度咁喎,
不如你整多D派俾我地啦

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

死啦~~完全唔明tim
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

翡翠宮

原帖由 miumiu138 於 10-1-10 14:59 發表

07年嘅post都俾你摷出嚟,你仲好野!:lol

大宅

xo配籮白糕

大宅

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

昨天睇左台灣一個教煮餸節目教做 XO 醬, 佢的材料同桼哥差不多, 不過就用左豪油半碗同金華火腿 2 兩, 仲有一樣唔知咩黎我估係同豉油差不多的物體 "壺底油精" 因為佢地試食時主持人講味道比較甜.... 而煮餸老師就話加多 D "叫壺底油精" 就得, 不過佢話自己唔鐘食咁咸..... 如果大家試左得話我知, 因為我個樽未食完唔會咁快整住....

大宅

thahk you !!!!!
愛你!永遠都不夠~~迪迪仔噶媽咪!

大宅

原文章由 Sania 於 07-11-20 18:20 發表
我估一定要放雪櫃, 你買李x記, 開咗封都要放雪櫃.
你用黎炒公仔麵係咪熄咗火先兜, 如果唔熄火, 會唔會好易燶 ?

我見我工人燒紅隻獲,先倒一pat XO落去(2-3湯匙),跟住落埋個麵(預先用水煮到7-8成熟,瀝干備用),炒(暈)就得啦!

P.S.因為XO入面已經有油,所以我(工人)無再落油!
[img align=right]C:\Documents and Settings\pangpang\My Documents\My Pictures\2004-02-19, BB[/img]

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

係呀.... 真係好正架, 我都係用黎攪麵好正...

複式洋房

thank you ..try try

首頁

尾頁

跳至