母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

咁聽日點算?

子進, 堅強o的! 好似阿媽咁........

原文章由 fsy 於 07-11-1 23:25 發表

係度, 第 x 個報到.

今日子進第一日返學, 佢喊到放學咁濟, 好彩今日返一個鐘啫.

男爵府

原文章由 <i>Hellocandy</i> 於 07-11-1 23:39 發表 <br />
咁聽日點算?<br />
<br />
子進, 堅強o的! 好似阿媽咁........<br />
<br />
<br />

我覺得個老師做得唔係咁好, 上堂前又無同子進溝通下, 當我哋走既時候子進想走出課室搵我哋, 佢竟然夾硬扯返佢入課室, 同一時間個校工就閂課室門. 你話如果我係子進個感覺幾差吖.

男爵府

原文章由 fsy 於 07-11-1 23:58 發表

我覺得個老師做得唔係咁好, 上堂前又無同子進溝通下, 當我哋走既時候子進想走出課室搵我哋, 佢竟然夾硬扯返佢入課室, 同一時間個校工就閂課室門. 你話如果我係子進個感覺幾差吖. ...

咁都得!? 希望子進明天叻仔o的, 唔好喊啦!

我訓lu, 早抖! 好凍 明天著多件衫呀!

男爵府

原文章由 Hellocandy 於 07-11-2 00:03 發表

咁都得!? 希望子進明天叻仔o的, 唔好喊啦!

我訓lu, 早抖! 好凍 明天著多件衫呀!

子進爸提議聽日唔好由我直接送佢返學, 諗住叫姐姐送, 我暗中監視. 睇下好唔好啲啦.

早抖嘞!

侯爵府

2023年兔年勳章

onyeebb,

How are you ?

fsy,

Is 子進 OK today ?

Start work now and hope finish before lunch.
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

原文章由 chiuchristan 於 07-11-1 13:27 發表
Cyntoby,
Nevermind la!
Each BB's development pace is different ga ma!

A well-known HK senior psychiatric doctor shared that he didn't speak before 3 years old. He ranked at the bottom in primary sch ...

多謝妳嘅安慰, 我地都明白每個小朋友發展步伐不一樣, 但好似相差好遠啫..........

我仲驚緊佢黎緊 2.5 歲發展監督........語言肥梗!!!!!!

[ 本文章最後由 Cyntoby 於 07-11-2 12:05 編輯 ]

男爵府

BK想趕客乎,成日都咁慢,似蝸牛!

男爵府

Cyntoby,

Yes, no need to be worry so much. I agree that 小朋友發展步伐不一樣. We should aprreciate their strengths and what they has done good.

原文章由 Cyntoby 於 07-11-2 10:09 發表

多謝妳嘅安慰, 我地都明白每個小朋友發展步伐不一1樣, 但好似相差好遠啫..........

我仲驚緊佢黎緊 2.5 歲發展監督........語言肥梗!!!!!!

男爵府

今日子進第二日返學, 由姐姐帶佢我係後面跟踪. 初初姐姐走時佢都有喊, 後來到唱歌時就無喊直至落堂, 希望下個星期隔咗兩日後唔駛又由頭黎過啦. 不過我始終覺得個班主任麻麻地, 粗老到 c.

我好無用呀, 係出面偷睇到子進喊得好可憐個樣, 我竟然不自覺喊咗出黎

男爵府

尋日我與nan_nan聯絡過,佢話係屋企好忙,成日同晴晴做連體嬰,上唔到网update大家嵐嵐的情況,並叫我代出POST,以下係佢地大概的情況:

1、嵐嵐已于昨天出院了,現在可以每3小時食50ML人奶,姑娘話嵐嵐好為食,可以不停吃,但由于怕吃得太多,條腸滿晒,所以護士叫奶媽暫時不要埋身餵!

2、嵐嵐眼睛暫時不用做手術,但仍要繼續觀察,因為血管增生的問題仍然存在,但有兩個可能:一是繼續增生,二是停止增生。眼科會要求嵐嵐每週回醫院檢查。

3、嵐嵐現在的體重約5磅,但奶媽奶爸仍然好怕照顧她。据奶媽說有一天嵐嵐做完眼睛檢查後,她餵奶,嵐嵐突然忘記了呼吸約1分鐘,當時嵐嵐身體發紫了! (求主保守!)

4、晴晴昨天也上學了,是全日的N1,昨天上了半天沒有哭呢! (叻女!)

5、奶媽已經放完產假,現在她和奶爸是輪流請年假照顧嵐嵐,因為放心不了給工人帶!

侯爵府

2023年兔年勳章

It's too bad as I can't finish the month end job in the morning, I stay in office now and will rush home after finish.

bbpooh,

Thanks for posting the news from nan_nan and especially 晴晴 and 嵐嵐. Add oil for nan_nan's whole family !

fsy,

你好投入子進的學校生活!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

Very happy to have an updated news from Nan-nan.
嵐嵐got 5磅 is very good le! Keep it up!!!
Ching Ching is a good girl as well! No crying at school le.

原文章由 bbpooh 於 07-11-2 14:28 發表
尋日我與nan_nan聯絡過,佢話係屋企好忙,成日同晴晴做連體嬰,上唔到网update大家嵐嵐的情況,並叫我代出POST,以下係佢地大概的情況:

1、嵐嵐已于昨天出院了,現在可以每3小時食50ML人奶,姑娘話好為食,可以不停吃,但由于怕吃 ...

男爵府

原文章由 fsy 於 07-11-2 13:43 發表
今日子進第二日返學, 由姐姐帶佢我係後面跟踪. 初初姐姐走時佢都有喊, 後來到唱歌時就無喊直至落堂, 希望下個星期隔咗兩日後唔駛又由頭黎過啦. 不過我始終覺得個班主任麻麻地, 粗老到 c.

我好無用呀, 係出面偷睇到 ...

估唔到你又會咁感性喎!

大宅

原文章由 bbpooh 於 07-11-2 14:28 發表

1、嵐嵐已于昨天出院了,現在可以每3小時食50ML人奶,姑娘話嵐嵐好為食,可以不停吃,但由于怕吃 ...

祝 nan_nan 一家走得繼續順暢容易d...........

多謝 bbpooh 嘅報導

男爵府

唔該晒bbpooh 的最新消息, 年假好快冇晒咋喎!! 希望嵐嵐快o的好啦!

fsy, 你下次唔好跟住去睇囉! 個miss咁樣, 搵定第二間好喎!

男爵府

做乜bk now 咁快o既!?

我o向屋企呀! 今朝胃痛, 一路痛到中午, 食o左藥都係痛, 頂到2:00閃o左返黎, 食完粥, 可能一陣去睇醫生, 或者唔睇!

男爵府

讚壞o左添!! 即刻比個慢你........

原文章由 Hellocandy 於 07-11-2 16:15 發表
做乜bk now 咁快o既!?

男爵府

係囉! 以為性感就有你份啫!

原文章由 bbpooh 於 07-11-2 15:23 發表

估唔到你又會咁感性喎!

男爵府

CANDY姐

唔該你啦!咁大個人錫下個身,做運動前食少少野,唔好一時食好多,一時又唔食,個胃出事的時候,你後悔都來不及呀!

我都閃喇!今晚公司去海洋公園,D人一早走晒,我唔去,今晚同丁丁返PLAYGROUP,明天INTERVIEW,望傻丁冇事啦!

男爵府

今日忙到嘔肺; Papa 和 Hayes 在Disneyland 甜蜜中.....我唔制呀!:-( :-(

Thanks bbpooh's report. God bless Nan_nan's family! Oh, How's your BB care plan when your AL is used up, headache bor....

[ 本文章最後由 chiuchristan 於 07-11-2 17:12 編輯 ]
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊