夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我個仔應該點樣稱呼我奶奶的老公?

我奶奶在我老公廿多歲時才識左第二個, 之後結埋婚. 而我老爺是仍然在生的, 現在我們一家和我老爺一起住. 我們稱呼佢現任老公為x叔.

我BB就出世時, 我都諗過究竟要教BB點樣叫佢現任老公, 但諗唔到點叫好, 跟住無再諗. 點知當我個仔出左世時, 奶奶和現任老公黎我屋企 (當時我老爺不在家), 佢現任老公竟然對住我個仔講: 叫爺爺啦...... 呢件事令我好激氣, 因為我的思想比較傳統, 都唔同姓, 做乜要亂咁認爺爺, 而且我老爺仲在生 (加上係你搶人老婆在先), 當我老爺死架?!

當時我同我老公為呢件事嘈交, 我老公又唔想得失佢阿媽, 認為只係稱呼, 無所謂啦, 跟住我唯有再嘈得大聲D, 嘈到我老爺走出黎叫我地唔好嘈, 我咪乘機同我老爺講, 係因為有人自稱爺爺, 我先咁激氣...... 跟住我入左房, 我老爺都好嬲, 同我老公講: 你得我一個老豆架咋.

之後我只係教我BB叫佢現任老公做"伯伯". 事隔兩年幾, 最近我奶奶又好似為呢件事煩我老公, 我老公又問我, 其他人有咁o既背景, 應該點樣稱呼. 所以我想係呢度問下其他人係點稱呼, 或者覺得應該點稱呼.

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我婆婆也是嫁了兩次,不同的是我媽親生爸爸已過世,但我們所有表兄妹也稱呼這位先生為”伯伯”.到我個女也只稱呼他為”伯伯”.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 ioi 於 07-11-2 09:44 發表

我奶奶在我老公廿多歲時才識左第二個, 之後結埋婚. 而我老爺是仍然在生的, 現在我們一家和我老爺一起住. 我們稱呼佢現任老公為x叔.

我BB就出世時, 我都諗過究竟要教BB點樣叫佢現 ...

我同意你既做法,既然吾鐘意就同你c6講清楚你既立場,叫佢下次吾好再講依個問題,再加上你同你老爺一齊住就最好~哈哈
我以前未嫁比個c6,不過同佢屋企人講左我地結婚,上到佢果度都係叫伯有,佢亞媽同我講就來自己人啦,吾好叫我伯有,叫亞媽啦!我笑笑口無答佢.心唸(我一日未結婚都吾會叫你做亞媽,就算結左婚你都只係我99.永遠都吾係我亞媽.)我係咪好衰ar?
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

叫爺爺,你老公都唔介意比個仔叫佢爺爺,為何你介意呢?
我個仔都叫我老爺現在的老婆叫嫲嫲(我老爺同我奶奶分開左好耐),我老公叫佢做阿嬸,我個仔叫我奶奶當然係叫番嫲嫲.
就算係佢搶人老婆都係上一代ge事,都唔關下一代或下下一代事麻,對嗎?

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

我覺得叫伯伯其實係最好,不過如果你奶奶唔滿意呢個稱呼~叫契爺爺囉~一係就細爺爺囉~唔可能同一個稱呼,bb會誤會.爺爺係親人,係得一個.

侯爵府

好媽媽勳章

分得均真D,咪叫 '繼爺爺' or '後爺爺' 囉,即係step-grandfather!

原文章由 mi1660 於 07-11-2 10:39 發表
我覺得叫伯伯其實係最好,不過如果你奶奶唔滿意呢個稱呼~叫契爺爺囉~一係就細爺爺囉~唔可能同一個稱呼,bb會誤會.爺爺係親人,係得一個.

大宅

叫伯伯囉
點都唔會比個仔叫爺爺
唔通大吉利是老公出面有個女人個仔又可以叫呀媽咩

民房

我個情形同你相似,6299嘅老公係兩個人.c6就教個仔叫62做爺爺,另一位做grandpa.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

一個叫爺爺, 一個叫阿爺, 得唔得

複式洋房

老公同62唔arm, 所以bb未見過爺爺. 99個男朋友我地勁憎佢(因佢好殘, 厄過我地錢), 我從來冇叫過佢, 所以都冇諗過教bb叫佢........
如果99教bb叫阿爺, 我會話 : "阿爺唔係呢個wor, 你有冇記錯"

別墅

Maybe you can add yr 99's husband surname in front of 'Yeah Yeah', for example Chan Yeah Yeah.

大宅

我兩個仔都係叫我老豆嘅第二個女人做婆婆,我個家都係比呢個女人破壞咗,但係我無怪佢,因為我由細到大成日都聽到老豆同媽媽嘈交,我媽媽仲同我講過如果係我同細佬,佢哋一早就離婚,所以依家我唔會覺得有問題,當然我唔會叫佢做亞媽啦!我媽都知我d仔叫佢做婆婆都無嬲,你又點解會咁介意呢???

伯爵府

Thanks for all your replies!

可能我的確比較傳統, 總覺得父系社會, 無理由有兩個爺爺, 自己係跟阿爺姓的. 其實我本人就有兩個祖母, 我地會稱呼佢地為"大嫲"和"細嫲", 但以前係未有一夫一妻制, 所以又無覺得唔妥. 傳統中國社會有一夫多妻, 但就唔會有一妻多夫.

又由於我生於大家族, 家族觀念較重, 好看重輩份/稱呼等, 所以唔想令我個仔混淆. (相反我老公家族好細, 主要只得我奶奶果一家人, 我老爺d親戚就無聯絡的, 所以我老公根本就唔識分姨媽姑姐叔父等等輩份的, 所以亦唔覺得要個仔叫其他人做爺爺有何不妥.)

仲有一個原因就係, 我認同我老爺的行徑多於我奶奶的行徑, 所以亦有少許偏見, 唔想尊稱我奶奶的老公.

Cipo: add 99's husband surname in front of 'Yeah Yeah'
(Good Idea!)

GIVENPLS: "阿爺唔係呢個wor, 你有冇記錯"
(我都曾經諗過當面咁俾說話佢聽!)

wxxyxn: 點都唔會比個仔叫爺爺, 唔通大吉利是老公出面有個女人個仔又可以叫呀媽咩
(我都用同類的說話話我老公, 我話: “就算我第時好似你阿媽咁跟佬走左, 我都唔會要囝囝叫第個男人做daddy!”)

mi1660: 唔可能同一個稱呼,bb會誤會.爺爺係親人,係得一個.
(我都係咁諗, 唔想bb誤會.)

[ 本文章最後由 ioi 於 07-11-2 15:21 編輯 ]

翡翠宮

雖然我無你咁既情況出現, 但在商言商, 你62仲在生確實係幾難叫多個爺爺的, 不過倘若你62唔介意就無問題, 最多小朋友大左時曉懂得發問咪一五一十話過佢聽囉:mrgreen: 但家陣你62介意的話, 咁倒不如直接同99講話62唔鍾意囉 咁做一黎唔會得失99, 二黎又可以明正言順大大聲叫佢做伯伯囉

男爵府

原文章由 ringoivy 於 07-11-2 15:37 發表
雖然我無你咁既情況出現, 但在商言商, 你62仲在生確實係幾難叫多個爺爺的, 不過倘若你62唔介意就無問題, 最多小朋友大左時曉懂得發問咪一五一十話過佢聽囉:mrgreen: 但家陣你62介意的話, 咁倒不如直接同99講話62唔鍾 ...

我都贊成叫伯伯唔好叫爺爺,我C6個邊好鬼複雜,佢老豆(我62)又包二奶,佢四叔又包二奶,佢四叔仲要有隻雜種,有次我帶囝囝返大陸,我62隻二奶當住我地面同四叔隻雜種講話佢做姑姐喎!我同老公咪大大聲講話係"姐姐"羅!真係P佢個K

伯爵府

ringoivy,

多謝你的意見, 但我奶奶同老爺好似仇人咁樣的, 佢唔會俾面我老爺, 所以如果話佢知老爺介意我個仔稱呼佢老公為爺爺, 佢可能仲唔高興.

話說當日我結婚擺酒, 我已經悉心安排四圍主家席, 讓佢地兩人分開坐, 我奶奶和佢屋企人一張枱, 我老爺和親戚加我地新人一張枱. 而我奶奶又堅持佢現任老公應該有份出席, 於是我地安排佢現任老公跟我奶奶d friends (有部分亦都係佢現任老公d friends)坐, 點知臨開席, 我奶奶的媽咪問我奶奶: 點解阿邊個(奶奶現任老公)唔坐過黎? 我奶奶諗下, 又係喎, 佢地名正言順係夫婦, 點解唔可以坐埋一齊呢?! 於是就打算行去叫佢老公過黎, 好彩我奶奶的妹妹都覺得唔妥, 勸止佢咁做, 佢妹妹總算識人情細顧, 但之後佢竟然為呢件事嬲左佢妹妹. 由呢件事可見, 我奶奶完全唔放我老爺在眼內, 簡直當佢死左咁.

仲有, 當日我地去行禮前, 我地book左酒樓午膳, 當時有男女家的親戚及朋友. 我奶奶竟然在完全無通知我地的情況下, 叫左佢老公來, 黎到仲當住咁多人面前向我老爺介紹佢老公, 佢老公又主動跟我老爺握手. 我家人和朋友的睇法都係, 咁樣係落我老爺面.

原文章由 ringoivy 於 07-11-2 15:37 發表
雖然我無你咁既情況出現, 但在商言商, 你62仲在生確實係幾難叫多個爺爺的, 不過倘若你62唔介意就無問題, 最多小朋友大左時曉懂得發問咪一五一十話過佢聽囉:mrgreen: 但家陣你62介意的話, 咁倒不如直接同99講話62唔鍾 ...

[ 本文章最後由 ioi 於 07-11-2 17:08 編輯 ]

翡翠宮

但我又覺得既然你有四圍主家席而你62 99已經唔同座, 咁99個現任老公同佢地一齊坐主家我覺得又真係無問題喎 話曬你地唔當佢係自己人啫, 但佢事實佢己經係你99既人嘛 不過算啦事過境遷 如果你99係d野蠻人你仲更加要安撫佢, 橫豎佢同你62都勢成水火, 就更加之唔怕擺62上枱 , 你咪話62落左聖旨叫仔仔只可以叫佢一個做爺爺, 咁我都唔想個仔難做, 所以都係叫伯伯好了, 免得一陣小朋友唔懂性爆晌口激怒62, 話曬相見好同住難, 99你都唔想我難做架:( 其實我地在個心到尊敬佢咪得囉爺爺同伯伯都只係一個稱呼啫 :lol
原文章由 ioi 於 07-11-2 16:58 發表
ringoivy,

多謝你的意見, 但我奶奶同老爺好似仇人咁樣的, 佢唔會俾面我老爺, 所以如果話佢知老爺介意我個仔稱呼佢老公為爺爺, 佢可能仲唔高興.

話說當日我結婚擺酒, 我已經悉心安排四圍主家席, 讓佢地兩人分開坐, ...

伯爵府

你都講得o岩, 如果奶奶再為呢個稱呼問題煩住我老公, 我就叫我老公咁講啦. 等佢死心啦. 我又唔想再教我個仔叫另一個稱呼.

至於講番我結婚時主家席的問題, 係因為當時主家席附近都有我老爺d親戚, 仲要係好日唔見果隻, 如果俾d親戚見到我奶奶帶埋現任老公坐主家席, 就唔係咁好, 老爺顏面何存?! 況且主婚人又唔係佢現任老公, 而只係我倆的父母.

原文章由 ringoivy 於 07-11-2 17:08 發表
但我又覺得既然你有四圍主家席而你62 99已經唔同座, 咁99個現任老公同佢地一齊坐主家我覺得又真係無問題喎 話曬你地唔當佢係自己人啫, 但佢事實佢己經係你99既人嘛 不過算啦事過境遷 如果你99係d野蠻人你仲更 ...

翡翠宮

:lol :lol :lol 啊原來係咁, 不過其實人地都會覺得其怪啦就算你有四圍主家都好, 佢兩公婆分開左坐一樣會比人指指點點, 只不過你地自己呃自己覺得咁樣好睇d之嘛 你要知道好事不出門醜事傳千里呢句金句呀 :lol :lol :lol 除非當日你父母都同佢地一樣咁樣分開坐法啦否則d人咪一樣在背後有野講 不過斷估你父母唔會陪佢地癲啩 :lol :lol :lol :lol
原文章由 ioi 於 07-11-2 17:34 發表
你都講得o岩, 如果奶奶再為呢個稱呼問題煩住我老公, 我就叫我老公咁講啦. 等佢死心啦. 我又唔想再教我個仔叫另一個稱呼.

至於講番我結婚時主家席的問題, 係因為當時主家席附近都有我老爺d親戚, 仲要係好日唔見果隻, ...

伯爵府

我老爺的親戚都知道我老爺奶奶離左婚, 甚至知道我奶奶係因為跟左第二個男人而離婚. 不過我本身真係唔高興佢老公要黎埋我地個婚禮一份, 都唔知關佢乜事. 唔係奶奶講到明一定要請佢老公, 我絕對唔想佢在我的婚禮出現的.

結左婚之後第一次上我奶奶屋企仲慘, 佢擺到明"焗"我斟新抱茶俾佢老公 (結婚當日無斟俾佢老公), 我老公又幫口話, 斟左有利是逗, 斟啦... 真係激氣, 佢係邊個?! 我做乜要斟茶俾佢?!

原文章由 ringoivy 於 07-11-2 17:46 發表
:lol :lol :lol 啊原來係咁, 不過其實人地都會覺得其怪啦就算你有四圍主家都好, 佢兩公婆分開左坐一樣會比人指指點點, 只不過你地自己呃自己覺得咁樣好睇d之嘛 你要知道好事不出門醜事傳千里呢句金句呀 :lol ...

首頁

尾頁

跳至