在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係一個新手FTM,囡囡啱啱2個月,由出世到依家,全部自己一腳踢,包括湊B,家務,煮飯,洗衫……,坐月都係自己搞掟,第十朝已經要出街買菜,煮飯做家務,先生因工作壓力大,所以基本唔幫手。
近排囡囡食奶唔多,日頭又少睡眠,要抱抱先肯訓,結果俾先生話係我慣坏佐佢。
今晚先生早收工,七點半返佐,阿囡就啱訓醒,洗完白白,準備食奶。先生沖涼換衫出來八點半,個囡奶奶食淨1安到,所以我叫先生幫手喂埋佢,我去煮晚飯。結果唔夠一陣就喊晒,扭抱抱,食唔到奶。
先生就即刻抱住落床仔度,話要訓練佢自己訓覺。結果阿囡喊到拆天,喊足一個鐘都有,我心好痛,埋怨先生,點解唔抱抱等佢平靜D先開始,加埋都未夠眼訓(平時清醒2至3個鐘先眼訓)。先生即回:睇咩時間啊?已經兩個月都仲係咁樣,俾你湊佐成個月喇,(之前滿月個陣有訓練過一次),依家變成咁樣,你仲好講!
聽完呢段我呆晒,好傷心,兩個月以來我受嘅辛苦同壓力近排就黎爆煲,估唔到一個錯誤已經可以抹淨,唔知我仲可以擔得幾多,撐得幾耐。

複式洋房

回覆:縱壞囡囡嘅ftm,就咩辛苦壓力自己擔????

我好明白你感受,我那時同你一樣,坐月都無人幫,其實要照顧一個小朋友不是易事,你先生可能要返工,壓力大又累先會禁講,不好怪佢,試下大家平心d 傾下,大家始終都是為bb 好,你都要加油呀,新手媽媽有咩事就上來傾下呻下,呢度有好多人可以教你同你分享湊bb 的經驗

禁止訪問

複式洋房

我當初都係1腳踢㗎,冇倍月,冇工人,冇坐到月,因b早產,媽咪做緊電療,新手媽乜都唔識,餵人奶辛苦到暈!
你老公返工壓力大,放工返到屋企自然想放鬆吓,大家都冇錯,bb初初出世係最辛苦,多D互相傾訴,就會體諒對方,唔好互相怪責,冇著數㗎!
記住有個bb係喜事,幾辛苦都會撐過的,撐過後就見到陽光㗎喇,要相信自己做得到的,女女有個叻叻媽媽!
我女女而家16個月大喇,你要加油呀!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

縱壞小朋友, 係累左小朋友又辛苦自己.

但你唔算係縱壞, 有人主張bb 一出世就唔抱, 有人認為要循步漸進. 我諗大家好好地傾湊bb 方式好d. 最初我主張一出世唔好抱 (咁婆婆會抱), 美其名叫唔好縱bb, 之後我一個人湊第二三胎時我就有抱, 因為想俾安全感俾bb, 抱到bb 幾個月大至要獨立自己訓, so far 冇問題, 大仔二仔一樣唔會扭抱甚至唔痴我.

你老公壓力大變左脾氣差, 同埋佢根本唔了解bb 既作息兼且用大人眼光去睇bb, 佢怨就左耳入右耳出, 同埋佢有幫手算係咁, 有咩事你都唔好響佢面前埋怨佢, 有野上黎呻左就算.

大宅

回覆:瓊樓寶寶 的帖子

其實抱睡對bb唔好架 我陪月第二個月狂暗bb訓 搞到bb訓得好差 一放落床就醒同埋喊 陪月走佐後 我要bb自己學训覺 喊的過程一定會有 而家我個仔3個半月 訓得好好! 醒咗唔會喊 自己系床玩 而我都放鬆好多! bb醒的時候抱他多點

大宅

加油呀媽媽,其實bb喊可能係飲完奶仲有風丫,2個月人仔可以同bb玩下先,唔駛甘快放佢訓教,佢累自然會訓,但真的不要習慣抱睡只會辛苦自己啊,bb大個d又重d會有媽媽手架,你又要做家務啊,大個d又要煮野俾bb食,所以要bb學習自己睡對你係一件好好既事,遲d會好鬼忙架,你會好想佢快d訓,甘自己可以有時間休息

大宅

回覆:peacefulsea 的帖子

你心理質素好好,我真係過唔到,琴晚bb喊到面都發紫,喊足一個鍾,我情緒崩潰,都喊埋!
因為我知道近排囡囡飲奶少,琴曰一日加埋都唔夠150ml牛奶,我又因為情緒睡眠飲食都不唔好,所以特別少奶。
囡囡係因為奶唔夠食先會喊咁耐都訓唔到。
但先生唔理解,一句:冇奶就轉全奶粉喇,唔搞咁多事!

大宅

回覆:blackelly 的帖子

你可唔可教吓我,你係點樣訓練你阿B自己訓覺架?
我BB夜晚都肯自已訓,而且訓得幾好,但臨訓前要抱抱,抱到眠吓眠吓全身林晒就放落床,之后就自己訓,隔四五個鐘扭扭飲奶。
日頭就完全唔同,扭抱抱,每餐都食好少,我估2安唔到,跟住抱抱,訓覺,但通常9個字左右醒,跟住打晒哈路冇D精神咁,想飲奶又飲唔到多,又再訓過,就咁樣惡性循環到夜晚六七點臨訓夜晚覺前,先可以訓得長時間。間中會好攰好餓時,忟到自殘式咁爆喊一餐,最後精疲力盡訓一覺醒,跟住先再正常食奶訓覺。
我家陣都唔知點搞好。

大宅

回覆:blackelly 的帖子

我會豎起佢拍背咁十分鐘到,但通常5分鐘左右佢就訓著。

禁止訪問

大宅

你已經好叻啦,唔好怪自己,尤其生完情緒起伏比較大!!
想問下你係咪有餵人奶? 埋身定泵?? 有時佢食唔好,可能係又樽又奶粉,佢有些喜好,可能鍾意埋身多過奶粉?? 呢d 要留意,日頭可能食唔飽又眼訓,所以比較扭。解決左佢食奶問題在哪裡先
至於抱唔抱,我自己覺得佢咁細,是需要安全感,抱是應該的,不過睇你幾時抱。我通常在bb 清醒時抱多d 玩下,飲完奶唔需要急住要佢訓,用食>玩>訓 這個次序,食完奶,抱bb 四圍望下,同佢傾計玩下,然後到佢累了就放落床訓。起初喊,唔好完全唔理佢,走返入去睇下拍下心口仔,如果仲係狂喊,都抱下一陣,再放低。下一次又重覆,不過就延長d 先入去睇佢。試下得唔得。不過一定要make sure 佢不是賴左,肚餓,有風肚痛等等。可以放些音樂,吊公仔俾佢睇,仲有安撫物如紗巾,奶咀等

大宅

引用:你已經好叻啦,唔好怪自己,尤其生完情緒起

原帖由 nurse_a 於 14-06-09 發表
想問下你係咪有餵人奶? 埋身定泵?? 有時佢食唔好,可 ...
我係埋身+泵奶+奶粉,人奶充足時盡量埋身,夜晚食得少就要泵出來第二朝食,中午下午奶水分泌少,有時會補奶粉。

大宅

引用:你已經好叻啦,唔好怪自己,尤其生完情緒起

原帖由 nurse_a 於 14-06-09 發表
想問下你係咪有餵人奶? 埋身定泵?? 有時佢食唔好,可 ...
食嘅問題已經困擾左成個月。
食-玩-訓,呢個模式嘅問題:啱醒時精神好,周圍望,埋身值情按住個頭都要轉過去望,食几野就唔肯食。轉樽喂好小小,但都你食几吓就停,一就咬奶嘴玩,一就頂出黎!最后喂成個鐘都係食得50-60,好勉強!
玩-食-訓,呢個模式問題:玩得唔好,嗯嗯吱吱咁,食几口奶再玩會好D,跟住玩到肚餓時,亦都到眼訓時了,所以又係求其食幾嘢訓左。
兩個模式嘅結果一樣,未食飽好快醒,食同訓都零零碎碎!

至于抱,其實我係主張食完奶同玩時抱,到差唔多睡意濃濃,就放落床訓。之前一直係咁做,都OK。
但先生唔係咁睇,佢上網睇到人講要BB學習自己訓就必須由佢喊,唔理佢,佢真係就咁樣由佢喊整個鐘,面卻烏左,條利變紫左,都唔理。到我頂唔順抱住起身時,成個人濕晒,四肢發涼喇
我好心痛,要咁樣對—個兩個月嘅BB,我做唔到,就算係人D嘅B,我都唔忍心咁樣!

大宅

引用:加油呀媽媽,其實bb喊可能係飲完奶仲有風丫

原帖由 blackelly 於 14-06-08 發表
加油呀媽媽,其實bb喊可能係飲完奶仲有風丫,2個月人仔可以同bb玩下先,唔駛甘快放佢訓教,佢累自然會訓, ...
我都唔主張抱睡,BB會訓唔沉。
但訓前抱抱玩吓,到攰左眼訓先由佢自己訓,算唔算壞習慣?
先生就唔主張抱,佢主張抱少D,喂飽後由佢自己玩,玩到攰自然會訓,唔駛抱,唔駛ten,喊都冇理,最多開風筒聲比佢當安撫情緒!咁樣做又得唔得?

大宅

我一開始都唔會抱住瞓, 大喊先會抱一陣, 第一個月半夜喊我會開床頭燈,一陣熄返, 再喊先再開, 真係唔得先抱, 人奶可能唔夠飽, 如果你太辛苦就臨尾1餐喂奶粉,休息多d先有奶, 男人做野辛唔辛苦都唔會幫, 我c6都係掉低佢狂喊自己睇電視, 你真係頂唔順既俾咀佢啜下可能會平靜d. 女人係辛苦d, 你bb咁細慢慢教

大宅

喊成咁係咪有風呀,用bb油搓下肚仔。唔理又唔得, 抱一陣唔喊就擺低同佢玩

大宅

引用:Quote:原帖由+blackelly+於+14-06-08+發表

原帖由 瓊樓寶寶 於 14-06-09 發表
我都唔主張抱睡,BB會訓唔沉。
但訓前抱抱玩吓,到攰左眼訓先由佢自己訓,算唔算壞習慣?
先生就唔主張抱, ...
我果時bb頭幾個月都係餵完奶掃風掃完就同佢玩下影下相丫甘,之後要做野就放低佢係床仔或sofa,佢係床度唔訓就可以係床邊同佢傾下計,或放d柔和d既音樂等佢自己習慣下自己入睡丫,因為ftm真係會好忙,如果成日都要抱先訓得就好麻煩又累,但如果bb訓訓下喊我一定會抱佢睇下係咪仲有風定係d咩野唔舒服丫,太熱定係點丫等等,因為初生bb都仲係好需要安全感架

大宅

引用:真心覺得你自己湊nb,仲要做埋家務,已好叻

原帖由 Shoesu 於 14-06-08 發表
真心覺得你自己湊nb,仲要做埋家務,已好叻了。
我都係一見bb喊就抱的。自問唔忍心由佢喊,我肉赤。個b係我 ...
Totally a agree

抱得幾耐啫?我唔係讚成一喊就抱,不過Bb咁細,我都好enjoyed 佢要媽媽抱住暗瞓覺⋯

話說我仔頭三個月,我姨都有黎幫手陪月,直至我姨真係唔再黎,我仔開始要我搖佢瞓,否則喊到嘔奶!

試過好多次C6放工返黎見到我好辛苦咁搖緊個仔,佢都有諒解,亦試過恨心尤佢喊幾個鐘,到四、五點零晨先瞓著,之後日頭狂瞓,夜晚唔瞓! 我C6被我鬧爆!個仔三個幾月大,自己戒夜奶,剛適應日與夜,你又攪到佢日夜癲倒?!

之後我唔理C6,繼續抱住我仔暗佢瞓,過左一個月左右,有一晚我抱我仔瞓,佢扭黎扭去,我嬲起黎放佢落Bb床,問佢係咪要自己瞓?轉頭就瞓左lu, 自此以後,都唔洗人抱住暗瞓!

我覺得每個Bb有唔同既性格,爸媽亦然,冇話錯與對,揾個適合自己,自己亦開心既湊B方法便可!

希望你C6唔好再咁大男人,希望佢能諒解要照顧自己同Bb已經係件好辛苦既事!唔好期望個老婆可以服侍得佢好好!

加油呀!撐你!有咩上黎問下!一定有JM 答到你!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 瓊樓寶寶 的帖子

聽你敢講真系好辛苦,坐月都好緊要啊!我囡囡又系好難湊,頭3個月我晚晚都訓吾好,阿囡訓都要人抱,-放落床就醒,大喊……4個人輪住抱佢了!沒辦法,奶奶,媽咪,老公同我都捱殘了!3個月後好少少了,然後番媽咪度一齊湊了!6個月就好乖又好湊了,訓覺都正常曬!呢果系一個過程,比BB慢慢適應了!加油!多D同朋友親友傾,開心D,加油!
知足常樂

首頁

尾頁

跳至