懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

剛剛發現有BB,第一時候話比老公知道, 及一個好朋友+同事知, 因要問她在公司如何伸報, 但老公即時打比99和家姐知:tongue: , 初初想下個星期等到看完婦科e生先同99, 媽咪講, 點知而家好似好多人知, 心裡點都有d唔舒適, 我想知有無人好早已同好多人講有bb, 但都可以平安生bb , 我好怕唔足3months, bb會小氣:-(

子爵府

原文章由 yeahbb 於 07-11-3 14:14 發表
剛剛發現有BB,第一時候話比老公知道, 及一個好朋友+同事知, 因要問她在公司如何伸報, 但老公即時打比99和家姐知:tongue: , 初初想下個星期等到看完婦科e生先同99, 媽咪講, 點知而家好似好多人知, 心裡點都有d唔舒適, ...

唔好太擔心啦:idea: ,我都同你一樣,未夠三個月都要同屋企人講(因我起初唔識要問)同埋同事講(因返工要另外安排),兩個月仲有去飲人地滿月酒,唔知道仲食埋人地薑醋啊 ,宜家女女三個月大:-P ,唔好比噤大壓力自己

複式洋房

我d屋企人,同事,好好朋友一早就知了,
妳不用担心呀!而家好多人都會講,唔太熟
個d咪唔好講住!同事日日見面,屋企人仲
可以整野食比妳,一同照顧同提點妳,係好
事黎!唔好想太多!

大宅

好媽媽勳章

唔駛擔心, 我未夠3 個月全世界都知道啦, 而家豬仔肥肥白白不知幾可愛.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我就因為4-6wk時俾個黃綠話bb無咗, 搞到我勁請假睇e生/抽血check + :-(
同事+老頂都知.. 好唔開心.. 最後咪全世界都知囉!

bb當然健康啦! :loveliness:

複式洋房

有bb 係一件好事, 早d話給屋企人知, 等佢地都替你高興, 如果工作上要出差或要做出力的工作, 早d講可以等公司早有安排

另外, 恭喜晒

www.fotop.net/luckybeanbean/littlebeanbean

子爵府

好媽媽勳章

我有左 bb 都周圍同人講喎~
唔好太擔心啦...
唔諗就冇事~
而家就黎 27wk 喇~

大宅

我而家都覺得自己好衰,我有左9w,我自己有好多朋友問我,我都唔感同佢地講,我最衰係仲要唔認有左bb,有時對住自己best fd好內疚咁啊!!我都唔知幾時同佢地講好啊!

大宅

原文章由 yeahbb 於 07-11-3 14:14 發表
剛剛發現有BB,第一時候話比老公知道, 及一個好朋友+同事知, 因要問她在公司如何伸報, 但老公即時打比99和家姐知:tongue: , 初初想下個星期等到看完婦科e生先同99, 媽咪講, 點知而家好似好多人知, 心裡點都有d唔舒適, ...

如果係我, 我不會刻意去講, 但如果有人問到, 我會默認.

因為我之前小產過, 又係一早講咗比屋企人,同事/好朋友知. 之後冇咗, 又要通知人. 我覺得好唔開心. 但今年初我又有咗. 我冇刻意講, 但屋企人,同事/好朋友見我行動上有很大改變. 佢地問, 我只係默認. So far 而家已經生咗.

複式洋房

唔駛咁唔開心喎~有bb係件開心既事!我未夠8w就同晒人講~而家都36w la....記住要小心飲食and開心d呀~唔係會影響到呀b架 恭喜晒

男爵府

我知道之後就即刻同我老公講,之後同家姐講,其實都好想同媽媽講,但係唔知點開口好.拖到9weeks先同媽媽講.至於d同事,我冇親口同佢地講既(除左1個比較熟既同事之外)到我派帖果時佢地問我係唔係有左,我答係,之後第2日所有同事都知啦.
d朋友收到帖時問我係唔係有左,我都答佢地唔係,到結婚果日先同d朋友講.
鬱左係個心咁耐,唔同人地講自己有左,真係好辛苦架!
而家生左bb都3個月啦!bb都好健康.冇事啊!所以你都唔駛擔心啦!

伯爵府

好媽媽勳章

你唔洗擔心我就有左個半月已經講俾人知,宜家我已經37w啦,只要自己休息多d食d有營養既食物開心d,bb就會健健康康啦

大宅

我食得又瞓得,個肚現得比人快,我唔講人哋都睇到,不過佢哋唔出聲啫。第一時間俾6299知仲好,攞正牌大晒仲對我好好添!成日對我笑容滿面怕我唔開心影響阿B。

民房

多謝各bk sisters 的支持! 而家心情輕鬆好多喇! 如果有人問到, 我會默認o羅! 可能之前個人剛剛知道有bb, 緊張d!

大宅

畀面勳章

傻嘅,有BB咁開心,點解唔同得人講喎,屋企人一定要知唔在講,話比同事知,等佢地可能係工作上作出特別嘅安排呀麻,傻人!!
有左BB就唔好再諗咁多野,要開開心心咁陀阿B,咁阿B先可以健健康康咁出世...你知道嗎?媽咪用一個開心嘅心情都陀BB,已經係胎教嘅一種!

首頁

尾頁

跳至