母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔有冇媽媽試過突然感覺唔倒奶陣呢?
我太太最近話BB埋身啜時同泵奶時都感覺唔倒奶陣...
依家泵既量就真係少咗好多...平時一日8~10oz, 依家得返5~7oz...
但埋身餵, BB都會食到肚仔漲漲自己唔食...但感覺到BB經常會啜住拉扯乳頭, 好似想引奶陣...
但太太話完全感覺唔倒奶陣...只感覺到痛... ><"

雖然BB快6個月, 依家一日都已經有一餐係勁大碗粥仔...但始終都想餵人奶餵到兩歲...
唔知有冇人解答倒呢?

禁止訪問

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:關於奶陣問題...

大宅

奶陣係點樣架?

大宅

回覆 szehoitsang 的帖子

BB同樣6個月大,我全埋身,不過瞓前或半夜会泵一次以免太谷,埋身不再有奶陣,泵奶就有,又或者有時泵清後bb好快喊食埋身啜又会引到奶陣

大宅

回覆 sumyaumama 的帖子

本身太太一直都係埋身加一日泵兩次...之前都一直有奶陣...
但近呢個月開始就冇咗呢個感覺...同泵少咗奶...

大宅

回覆 hapibb 的帖子

聽太太講話奶陣時, 乳房會感覺到有點刺痛, 有少少似被針吉咁~
咁係代表乳房正努力造奶~
呢個時候泵奶或BB啜時就會較多奶~

大宅

回覆 szehoitsang 的帖子

我bb越大就飲得越来越少,所以造奶少没有奶陣也正常,夜晚雙泵就7-10安不等,不過bb食固體食得好,所以飮奶差都無甘大壓力

大宅

回覆 sumyaumama 的帖子

咁我BB食粥仔都食得好好...1/4嘜米(40g左右)既杰粥, 一餐就KO曬...(魚/節瓜/瘦肉煲湯用黎煲粥, 仲要有食少少瓜同魚...)
但始終奶都係好有營養同埋其他食物冇既抗體...
所以都想繼續餵人奶...
你仲泵倒7~10oz都OK啦~都叫做最少有一餐仲要有凸...

別墅

我仔7個月, 有時係會feel 唔到奶陣, 係慣左有時奶陣黎左都唔知

大宅

回覆:szehoitsang 的帖子

我一向奶陣都feel吳到,泵或餵都係,通常係見bb自己轉左mode先知道

大宅

引用:奶陣係點樣架?

原帖由 hapibb 於 14-06-08 發表
奶陣係點樣架?
BB食食下奶會有奶系乳頭噴出來。

大宅

回覆:關於奶陣問題...

試下飲多D湯水。

大宅

回覆 Me大家姐 的帖子

日日必飲...只係未試王不留行嗰劑...

大宅

引用:回覆+Me大家姐+的帖子日日必飲...只係未試

原帖由 szehoitsang 於 14-06-11 發表
回覆 Me大家姐 的帖子

日日必飲...只係未試王不留行嗰劑...
我b仔13個月全人奶,但我都仲會有奶陣,尤其飲左花膠湯,來M中就唔覺。

水晶宮

我都feel唔到架,係有時個衰仔食兩啖甩左口我見到d奶噴出嚟先知有,通常係餵一邊,另外嗰邊就會feel就噴奶,餵緊嗰邊係冇咩感覺

大宅

之前我太太...一沖完熱水涼出黎就會係咁滴奶...
之後即刻比BB啜, 另一邊就仲會滴得犀利啲, 所以就即時泵埋...
但依家...咩都冇了...被針吉既感覺, 仲有滴奶都冇了...
最近泵奶量還一直下滑, 一日3泵得5oz左右...(中間一次相隔10個鐘...)
樓上講的花膠湯...太太飲咗後, 奶會變杰, 相對更難泵得出...

大宅

引用:我都feel唔到架,係有時個衰仔食兩啖甩左口

原帖由 貧窮媽媽 於 14-06-11 發表
我都feel唔到架,係有時個衰仔食兩啖甩左口我見到d奶噴出嚟先知有,通常係餵一邊,另外嗰邊就會feel就噴奶 ...
Same same!!!!!

大宅

引用:+本帖最後由+szehoitsang+於+14-6-11+14:26

原帖由 szehoitsang 於 14-06-11 發表

之前我太太...一沖完熱水涼出黎就會係咁滴奶...
其實餵耐了真的唔會滴!因為身體已經調節了生產量!我已經六個半月,如果你太太奶量跌,除了埋身多D,唯有加多餐粥畀BB。我都想轉三奶兩固呢!心情影響好大,唔好畀自己咁大壓力反而先泵得出!

大宅

回覆 man112013 的帖子

其實我都有咁諗過...只係唔知得唔得...
因為太太本身就唔係咁泵倒奶既...
之前一直可以泵兩餐, 12oz倒...
咁一日有兩餐樽餵...每餐6oz剛剛好...
但之後慢慢要食到7oz一餐就開始唔夠...
啱啱又可以開始加入固體~BB又好快適應倒~
咁就轉咗一餐粥仔...
其實太太日日朝早埋身餵完先返工...
0730 埋身+泵
1300 7oz
1900 一大碗粥 (1/4嘜米)
2000 泵奶
0000 埋身 (有時會泵埋...)
問過醫生話4餐都OK, 但話最好5餐...不過又話阿B唔喊唔扭食可以唔使咁緊張...但係又Below生長線...
如果泵唔夠奶, 可能中午嗰餐要加埋粥仔...
其實自己成日有樣野好緊張...因為BB Below生長線...太太又泵唔出奶...成日驚住BB唔夠食...但埋身食完到下一餐前, 都有一條勁濕勁重既片...咁又表示食咗好多...但又成日諗泵得咁少點解埋身又可以食得飽...所以個心好慌架...

大宅

引用:+本帖最後由+szehoitsang+於+14-6-12+05:50

原帖由 szehoitsang 於 14-06-12 發表

回覆 man112013 的帖子
個胸有時候淋(我估泵得4-5oz),BB都仍然埋身一邊可以飽,我B食開8-9oz一枝滿樽。埋身真的多奶過泵!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊