論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係ftm,工人來了一年半,每日都好密手做家務。但成日都按自己方法做。而且只會做一d佢認為要做的日常工作。例如,洗衫,洗厠所,換床單,其他野就只叫才做,連抹電視柜既塵,成寸厚,我發現叫佢先抹一次。樣樣要叫一次做次。有時想佢洗車,如果叫佢黃昏或下午去洗,佢就5想,一係就會話洗完車,就煮5到飯,清潔5到屋企,因為對於佢來講,佢時間表係下午才洗車。其實我叫得佢去洗車,都預了充足到5充足既時間(2小時)。
佢係屋企,都係我自己煲水,5係冇水飲。
叫佢每日都要洗亞女既potty,佢只洗一次,冇叫又5洗,我最後發現出曬積,再問佢,佢就答,冇洗。
之前有叫佢煮飯,但佢煮飯5得,煮了一年,我頂5順,買餸加煮,我自己做返。
有時我諗,自己請個人想幫自己,佢只幫到我洗碗,抹地,洗衫,熨衫(衫又成日洗爛),送小朋友返學。我覺得我有工人都好辛苦,因為佢連我煮好飯都5幫手開枱食飯,叫佢做野,我要準備埋架橕。
但我知請人好難,ftm請人更難。佢又冇借錢,冇大無私樣用手機。但每次佢都襯我一外出,就帶亞女入房幾個鐘話亞女瞓覺或玩玩具。事實,我了解亞女係5會入房玩。
我用佢,用到自己好5開心,因為佢講一樣做一樣,我不在,就一樣都5做。
最重點係,來了年半,佢照顧亞女只當係一件貨物,5係小朋友咁。我都5知續5續佢約好。

男爵府

回覆:sip594 的帖子

我係米要求好高,係米應該合埋對眼,5好有要求呢?
好無奈。

男爵府

回覆:續5續約好呢

搵第二個吧。。基本上佢做一些好簡單既野,你自己都可以做,請工人返黎我覺得係叫佢煮飯,清潔屋企,洗衫,奏小朋友。。但我就覺得洗車唔應該叫佢做,請佢返黎係家務

男爵府

回覆:續5續約好呢

我知道灣仔清真寺入面都有幫手僱主請工人,起碼唔使比機票佢過黎。。你有興趣可以問下果到,入正門後轉右,有一間房仔

水晶宮

引用:我係米要求好高,係米應該合埋對眼,5好有

原帖由 sip594 於 14-06-08 發表
我係米要求好高,係米應該合埋對眼,5好有要求呢?
好無奈。
我唔覺你要求高,只不過你長時間對住工人,所以好多野都會唔順眼,而且感覺你樣樣事都要自己再跟足,工人唔太可以減去你的家務負擔

複式洋房

回覆:續5續約好呢?

炒啦,你仲辛苦過佢,請佢反嚟做乜?你完全唔算要求高!不過你下一個一定要訂時間表比佢,按時間表完成工作,冇籍口唔做!

大宅

請人最緊要安心同埋開心,請個人令妳咁唔開心做乜!? 個姐姐做滿兩年到下一個約, 妳若之後唔要佢要俾遣散, 咁不如用呢筆錢依家switch第二個 (若switch 去印印直頭價錢一樣), 反正妳係ftm有時間train 人, 想想換吧! (我個菲菲到左半年都唔識買野, 同妳那個一樣, 但係佢煮得唔錯)

男爵府

引用:請人最緊要安心同埋開心,請個人令妳咁唔開

原帖由 alibabah 於 14-06-08 發表
請人最緊要安心同埋開心,請個人令妳咁唔開心做乜!? 個姐姐做滿兩年到下一個約, 妳若之後唔要佢要 ...
比遣散費?5係一個月通知咩?

大宅

我接受唔到。會炒佢囉。

重點係我地既小朋友唔係一件貨物。

侯爵府

回覆:coffee2012 的帖子

非常同意,所以果個炒得

大宅

sip594 發表於 14-6-8 15:12
我係ftm,工人來了一年半,每日都好密手做家務。但成日都按自己方法做。而且只會做一d佢認為要做的日常工作 ...
好似我果個喎!
我又係ftm, 工人又係唔識煑飯, 我頂唔順我自己煑, 我仔女已大讀中學自己返學,佢連湊返學都唔洗,屋企有車都唔洗佢洗,所以佢只做簡單家居清潔。佢就係知自己無乜功用所以日抹夜抹,不過,我又係好似你咁諗,原本請個工人返黎幫輕自己,點知仲要大熱天時入廚房煑飯,佢雖然日抹夜抹,但好明顯佢唔抹根本無嘢做,所以佢連抽氣扇都拆出嚟一個星期抹一次,拆到我老公話拆得咁密啲螺絲會滑牙先唔拆,無他,佢如果得閒,連湊小朋友攝時間都唔洗,我又喺屋企,佢咪攞條毛巾日抺夜抹曪!

不過,我都唔繼續用佢,因為連飯都唔識煑,又學極都唔識(到依家蒸完條魚都仍然唔記得落熟油),我屋企又唔洗乾淨到日抹夜抹。本來諗住算繼續用,但佢又short short地,接收指示有問題,激到死死下。諗下諗下又幫唔到手又好頻密咁被激親。所以還有幾日say goodbye!

monreve888  同我果個一樣,煮左10個月都吾掂,所以我才做FTM, 26/6 byebye  發表於 14-6-9 14:27

男爵府

引用:Quote:sip594 發表於 14-6-8 15:12 我係ftm

原帖由 happyelvis 於 14-06-08 發表
好似我果個喎!
我又係ftm, 工人又係唔識煑飯, 我頂唔順我自己煑, 我仔女已大讀中學自己返學,佢連湊返學 ...
你是炒佢?還是完約?
最慘我工人5覺自己有問題,仲覺自己好叻。蒸魚會蒸到魚肉實。亞女要陪玩,佢就做家務,亞女瞓覺就陪瞓,醒到呢!
做野永遠5跟指示,叫佢抹野,佢就5抹要洗。叫佢洗房既
Window curtain就走去洗廳既。約親佢在街外等,永遠遲大到,起碼半小時。我諗緊炒定5續約。

男爵府

用人要心安, 如果不開心, 還是炒她比較好。

男爵府

樓主, 睇唔到你工人有咩存在價值, 佢咁鍾意自己話事唔聽人講, 叫佢返家鄉做太太吧.

大宅

sip594 發表於 14-6-9 10:14
你是炒佢?還是完約?
最慘我工人5覺自己有問題,仲覺自己好叻。蒸魚會蒸到魚肉實。亞女要陪玩,佢就做家務, ...

我果個唔係以為自己好叻,佢叫"叻唔切"。每事問,以為自己問得好精明,成日想喺問問題果度表現自己,而佢問嘅問題係問到我煩,我基本上係唔想坐喺個廳度,因為每次我想好舒適咁喺張梳化度休息,佢都會諗一啲無㢆頭嘢問我,目的想我覺得佢有諗點做嘢!譬如會問啲衫烏糟咗係唔係要洗?一早問我今晚煲乜嘢湯?問到神經緊張見到佢個影又想走出嚟問嘢就要呢入房逃避佢,因為佢一開口就好煩一抽嘢問!還有,我基本上唔想比指示佢,因為一比指示佢仲弊,佢會還返十個無厘頭問題比我,譬如打電話返屋企叫佢三點鐘落樓下等,佢為咗顯示自己個腦會諗嘢,佢就一連串問題,Do I need to change? 3 o'clock down stair? So, what time I should go out? Bababa...............都唔緊要,應問唔問,唔問就攞嚟問。佢唔識買餸煑飯,我日日早上買咗返屋企就叫佢擺曬入雪櫃,佢就懶叻叻唔切,四、五點就"估"我會煑乜,就攞曬d急凍蝦、急凍魚出嚟解凍,但又唔問我,我唔明點解我買咁多嘢佢偏偏會"估"我會煑呢d!d食物解凍完再雪又唔好!成日都搞d大頭佛出嚟!話咗佢唔好叻唔切,佢仍然天天如是。因為唔洗佢煑嘢(我當然唔想佢唔煑,但無計,佢煑無人食,連煎隻蛋都煎唔到!),佢又喺四、五點"估"我會點煑,就攞曬d pan呀!wok呀!出嚟擺曬喺爐頭,其實我果日係要炆嘢!有d人可能覺得佢"好主動"喎!但我就覺得呢d唔係叫主動,主動係知做乜嘢嘅情況下自動自覺去做嘢!又有d人可能會覺得佢都想討好我姐!但我唔洗返工,又唔洗請人睇細路,仔大女大請工人目的係為咗自己hea啲有人幫手清潔、煑食。但佢煑食煑唔掂又不斷製造麻煩,又唔知自己嘅問題。我為乜要忍呢?

佢完全唔知自己位置,所以一有唔高興都會同其他賓一樣,間中會跳下草裙舞口頭話唔做,大概我都知道佢嘅處事pattern。我為咗費事煩兼想仔女過埋考試先搞佢,之前都忍佢。五月中佢又重施故技,口頭話唔做,我即刻攞張白紙出嚟叫佢寫resignation letter,依家仲有三日,六月中,時間啱啱好,仔女剛剛考完試!Fit曬!

我覺得最緊要知

大宅

happyelvis 發表於 14-6-9 12:34
我果個唔係以為自己好叻,佢叫"叻唔切"。每事問,以為自己問得好精明,成日想喺問問題果度表現自己,而 ...
我覺得最緊要知自己請工人目的為乜?個個家庭目的唔同,返工要湊細路,為咗大局,個工人雞肋d都要忍!我情況唔同,所以我選擇唔忍!

珍珠宮

回覆:sip594 的帖子

炒得!連餸也不會煮,我完全接受不到太太煮,工人坐喺度就有得食!

男爵府

引用:Quote:happyelvis 發表於 14-6-9 12:34 我

原帖由 happyelvis 於 14-06-09 發表
我覺得最緊要知自己請工人目的為乜?個個家庭目的唔同,返工要湊細路,為咗大局,個工人雞肋d都要忍!我情 ...
一路睇你工人,一路笑咗出來,天下烏鴉一樣黑。我想請個工人做家務同照顧個女,當然主要係照顧個女啦!我生完身體5好,成日要瞓床,老公身體又5好,所以想食清茶淡飯,但佢煮就3高,高糖高油高鹽,而且話比佢知7點食飯,佢就7點前煮好放曬上枱,到食既時間,菜黃菜涼。我成日話,炒菜幾分鐘,開始準備食飯先炒啦!但都係依然古我。開枱食飯,我要拎埋毛巾比佢抹枱。餵亞女,我要ready好曬,佢出現就餵得。
前日,叫佢煮飯,佢可以煮1.5杯米用3杯米既水份量煮,煮到d水係電飯煲走曬出來,我問佢做咩咁,佢話先生要求食軟飯,所以要落多d水。但我再問係米先生意思?係米上次先生話係煮得好軟好食果次都係落咁多水,佢统统答5係。咁我就好惡叫佢企係到睇實個飯煲。我從未試過對佢咁惡。佢做錯野,我好多時就自己吞咗佢,冇話佢。但今次太大件事,大佬,會火捉㗎。間屋會燒㗎。
佢竟然巴幣到,黑我面,5彩我。我真係又嬲又心淡。

男爵府

引用:炒得!連餸也不會煮,我完全接受不到太太煮,

原帖由 爸爸豬 於 14-06-09 發表
炒得!連餸也不會煮,我完全接受不到太太煮,工人坐喺度就有得食!
係呀!我都覺得自己好折墮

monreve888  我就因為工人煮吾掂,我做ftm吾用佢。  發表於 14-6-9 14:29

男爵府

我吾會續。

首頁

尾頁

跳至