單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔好太貴.

唔該各位jm.
[size=medium]阿仔已經17歲啦 @@

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:阿仔想學結他, 有無好介紹呀 !

工聯會

haydenden1023  我都係諗到工聯會:goo   發表於 14-9-20 20:54
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

侯爵府

環保接龍勳章

引用:唔好太貴.唔該各位jm.

原帖由 ivyedmondkwok 於 14-06-08 發表
唔好太貴.

唔該各位jm.
有D社區中心或青少年中心都有攪Ka

我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆:ivyedmondkwok 的帖子

幾多歲?學古典,民歌,電子結他?

琴行一對幾既班會有保證,行多幾間琴行問下。如果上到中學就會有結他學會既課外活動參加,價錢會比較平d。

Ps:要忍得痛勤練習!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

多謝你們的寶貴意見。 阿仔九月份讀中一, 佢唔知係咪最近學校要佢音樂考試要唱海闊天空,我咪揾番Beyond 既演唱會比佢睇,唔知係咪覺得彈結他好叻呢 ? 不過佢無咩耐性,我覺得係三分鐘熱度。

子爵府

買個三幾百的魚絲結他比佢,找本書或者上網,學下點按簡單的chord,每個chord按完後6條線都彈得響冇dead就ok,呢個方法最平,練到一兩個月,真係有興趣先報班囉。

大宅

引用:買個三幾百的魚絲結他比佢,找本書或者上網

原帖由 yydaddy 於 14-06-08 發表
買個三幾百的魚絲結他比佢,找本書或者上網,學下點按簡單的chord,每個chord按完後6條線都彈得響冇dead就o ...
多謝yydaddy 比既寶貴意見。

侯爵府

回覆:ivyedmondkwok 的帖子

當年我都係自學結他先,基本功好緊要,左手㩒chord 右手彈指法。現在上YouTube 有好多教學,不過學壞手勢都唔知。

我當年就搵一首民歌開始練,today,carry on till tomorrow,朋友,風箏,over and over 等。當中只有四至五個chord練熟就彈到全首,大多數都是C/Am/Em/Dm/G/F。

希望你囝囝捱過手指痛能彈到一首歌!

子爵府

alfreday 發表於 14-6-9 19:04
當年我都係自學結他先,基本功好緊要,左手㩒chord 右手彈指法。現在上YouTube 有好多教學,不過學壞手勢都 ...
魚絲結他不算痛,鋼線結他就真係出晒血

子爵府

ivyedmondkwok 發表於 14-6-9 17:56
多謝yydaddy 比既寶貴意見。
不客氣,我的經驗是,叫d細路每星期上一次堂三個鐘容易,但要佢地每日練一次三個字都很難,會日日練就學得到成功。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:當年我都係自學結他先,基本功好緊要,左手

原帖由 alfreday 於 14-06-09 發表
當年我都係自學結他先,基本功好緊要,左手㩒chord 右手彈指法。現在上YouTube 有好多教學,不過學壞手勢都 ...
蛇蛇,我第一首都係today呀

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

侯爵府

回覆:yydaddy 的帖子

我由魚絲轉鋼線結他,習慣左就唔痛呀!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我學左初級 ukulele 都係時間練!報左學打鼓初班,有事無返兩堂追唔到!

其實,學咩興趣最緊要係多練習!我就有好多張刀但無張見得下大場面!

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

男爵府

其實手指痛真係學結他的一大障礙,如果一開始買個好按的結他會好好多,工欲善其事必先利其器,當然,好結他的價錢通常比較貴喇

侯爵府

回覆:bbsonyy 的帖子

你個理論有些特別,個結他幾靚初次按都會痛喎「按得唔夠力會走音」,除非電結他。

大宅

alfreday 發表於 14-6-9 19:04

係咪一定會經歷手指痛架??

大宅

yydaddy 發表於 14-6-9 19:08
魚絲結他不算痛,鋼線結他就真係出晒血

係咪一定會手指痛架??

子爵府

kwokbobo 發表於 14-9-19 23:52
係咪一定會手指痛架??
練得多咪會痛囉,正如抱得bb多咪手痛腰痛。

複式洋房

有一個平方法

買個結他

之後係YOUTUBE SEARCH學結他短片

我個朋友都係咁學....無問題

首頁

尾頁

跳至